Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Τα «καυτά» θέματα στην ατζέντα της ιμπεριαλιστικής σύναξης

Ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 29 Ιούνη στην Κοπεγχάγη η ετήσια συνεδρίαση της διαβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, αυτού του κλειστού κλαμπ της πλουτοκρατίας, με τη συμμετοχή περίπου 140 διαλεχτών εκπροσώπων αστικών κυβερνήσεων, αστικών κομμάτων, ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καθώς και στελεχών δημοσιογραφικών οργανισμών, καθηγητών πανεπιστημίων και βέβαια επιχειρηματιών από 17 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα και την Τουρκία.


Κατά καιρούς, από τις συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ έχουν παρελάσει Έλληνες πρωθυπουργοί, υπουργοί αστικών κυβερνήσεων, καθώς και πλήθος εφοπλιστών, τραπεζιτών και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από την Ελλάδα, φέτος συμμετέχουν ο Γιώργος Ζανιάς, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη (Action Aid Hellas).

Στη σύναξη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ συμμετέχουν επίσης φέτος, όπως είναι αναμενόμενο για ένα τέτοιο κλαμπ, διαλεχτοί εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών και πολυεθνικών, όπως: Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Αντερς Φογκ Ράσμουσεν (γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ), Γιόζεφ Άκερμαν (Deutsche Bank), Αλεξάντερ Κιθ (πρώην διευθυντής της NSA), Ρόμπερτ Ζέλικ (Goldman Sachs), Μπρους Κατζ (Brookings Institution), Τσενγκ Λι (Brookings Institution), Έρικ Σμιντ (Google), Κρεγκ Μούντι (Microsoft), Ράιντ Χόφμαν (συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του χώρου κοινωνικής δικτύωσης Linkedln) και οΧένρι Κίσινγκερ. 

Να θυμίσουμε ότι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ είναι ένα κλειστό κλαμπ -ανεπίσημο ιμπεριαλιστικό όργανο- που ιδρύθηκε το 1954 και πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ξενοδοχείο της Ολλανδίας όπου έγινε η πρώτη σύναξη. Η πρωτοβουλία για τη σύστασή της, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, ανήκε στον Βέλγο πρίγκιπα Βερνάρδο και στον Γιόζεφ Ρέτινγκερ, εξόριστο Πολωνό πολιτικό επιστήμονα, ο οποίος πρωτοστάτησε και στην «Ευρωπαϊκή Κίνηση» που συστήθηκε για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική ενοποίηση. Στόχος της δημιουργίας της διαβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ ήταν να συσφίξει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, με σκοπό την ενιαία απάντηση στην αύξηση της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης στους λαούς της Δυτικής Ευρώπης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του κλαμπ, βρίσκονται τα παρακάτω ζητήματα: Ουκρανία. Η νέα αρχιτεκτονική στη Μέση Ανατολή. Το μέλλον της Ευρώπης. Το πολιτικό και οικονομικό προφίλ της Κίνας. Η προστασία προσωπικών δεδομένων. Το μέλλον της δημοκρατίας και η παγίδα της «μεσαίας τάξης». Η βιωσιμότητα της ανάκαμψης της οικονομίας. Το δημογραφικό και οι οικονομικές του συνέπειες. 

Στην ατζέντα, δηλαδή, της σύναξης βρίσκονται μια σειρά «καυτά» θέματα, μπλεγμένα μέσα στις ασίγαστες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις. Φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα στις συνάξεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, η «ομερτά» δεν θα σπάσει και ποτέ δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας πρακτικά ή αποφάσεις για το τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε. Όπως, εξάλλου, ξεκαθαρίζει η ίδια η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, «χάρη στη μυστική φύση της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες δεν δεσμεύονται από τις συμβάσεις του αξιώματός τους ή από προσυμφωνημένες θέσεις. Έτσι, μπορούν να ακούσουν, να εκφραστούν και να μάθουν. Δεν υπάρχει λεπτομερής ατζέντα, δεν προτείνονται διακηρύξεις, δεν γίνονται ψηφοφορίες και δεν γίνονται πολιτικές δηλώσεις»...

Να θυμίσουμε ότι το Μάη του 2009, όταν η τότε σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ φιλοξενήθηκε στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, ήταν και η πρώτη (και μοναδική) φορά που η σύναξη αυτού του κλαμπ βρισκόταν αντιμέτωπη με αγωνιστική λαϊκή κινητοποίηση, σαν κι αυτήν που οργάνωσε τότε το ΚΚΕ.