Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Μια είδηση …ένας συνειρμός

Στην Πάτρα αρνούνται να την προσλάβουν στην 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επειδή είναι έγκυος.

Καθημερινή η πρακτική στον καπιταλισμό η εγκυμοσύνη και η μητρότητα να γίνονται αιτία μη πρόσληψης γυναικών, απόλυσης αλλά και αναγκαστικής αποδοχής εργασίας με τις λεγόμενες ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς συμβάσεις, με μικρότερα μεροκάματα.

Στην κοινωνία, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης ανδρών και γυναικών από το κεφάλαιο, η μητρότητα και η εργασία βρίσκονται σε αντίθεση. Αντίθεση που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο καπιταλισμός, αντίθεση που την έλυσε ο σοσιαλισμός.


Κατά τα άλλα η υπογεννητικότητα απασχολεί κατά καιρούς τη δημοσιότητα στη χώρα μας, αλλά και ξένων Μέσων Ενημέρωσης: Κλάμα… για το δημογραφικό, που, όμως, δεν αγγίζει τις ταξικές – πολιτικές ευθύνες των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τις υλοποιούν, ούτε το σιγόντο των κομμάτων του ευρωμονόδρομου τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές χώρες της ΕΕ, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιο δημογραφικό πρόβλημα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο γηράσκει ταχύτατα. Κλάμα… για τους άμεσους εθνικούς κινδύνους αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις ήδη βλέπουν το πρόβλημα με την ελάττωση των στρατευσίμων, όταν Τούρκοι και Αλβανοί χαίρουν άκρας δημογραφικής υγείας!

Η ανεργία, οι απολύσεις, τα ελαστικά εξοντωτικά ωράρια, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι υπερωρίες, τα νυχτερινά ωράρια, η ανασφάλιστη εργασία, η μείωση των δαπανών για την Υγεία και την Πρόνοια, το κόστος της εργαστηριακής - κλινικής παρακολούθησης του τοκετού, η περικοπή επιδομάτων, αυξάνουν την ανασφάλεια και απομακρύνουν τους νέους από τη σκέψη να κάνουν οικογένεια και να αποκτήσουν έστω και ένα παιδί.

Να γιατί, τέσσερις στις 10 γυναίκες στην Ελλάδα θα κάνουν ένα λιγότερο παιδί από ό,τι υπολόγιζαν ή δεν θα γεννήσουν καθόλου.
Ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη των εκλογών θα σημάνει για τους εκλεγμένους του και αγώνας και για την αναγνώριση της μητρότητας ως κοινωνικού δικαιώματος, τη στήριξη των νέων εργαζόμενων ζευγαριών από το κράτος, την εργασία της γυναίκας, την ουσιαστική απαγόρευση απολύσεων εγκύων γυναικών.