Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Δεύτερη δύναμη η Πανσπουδαστική ΚΣ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ανακοίνωση της ΟΒ Νάξου της ΚΝΕ

Μεγάλη άνοδο σε ψήφους και ποσοστά σημείωσε η Πανσπουδαστική ΚΣ στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές και αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη και στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.
Το εξαιρετικό αποτέλεσμα, με τη σημαντική άνοδο της Πανσπουδαστικής ΚΣ σε ψήφους και ποσοστά στέλνει μήνυμα ελπίδας, μήνυμα μάχης και αισιοδοξίας ώστε οι νέοι να παλέψουν για το μέλλον των σπουδών τους, αλλά και για την ίδια τους τη ζωή. Δείχνει ότι υπάρχουν καλύτεροι όροι για να στείλει η νεολαία πιο αποφασιστικό μήνυμα ότι τα όνειρα και η ζωή της δεν χωράνε στις συμπληγάδες της ΕΕ και του συστήματος.


Η επιλογή και η εμπιστοσύνη χιλιάδων σπουδαστών και φοιτητών στα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ και τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών είναι αποτέλεσμα της συνεπούς δράσης του προηγούμενου διαστήματος, καθιστώντας τους πυξίδα για τις ανάγκες των νέων, για την ύπαρξη οργανωμένου κινήματος, αναδεικνύοντας τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται κι ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες.


Ανακοίνωση της ΟΒ Νάξου της ΚΝΕ:


Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που στήριξαν και συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που συνέβαλαν μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ για να διαμορφωθεί το πολύ θετικό αποτέλεσμα των φοιτητικών-σπουδαστικών εκλογών. Η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, σημείωσε μεγάλη άνοδο με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 19% στα ΑΕΙ και στο 22% στα ΤΕΙ. Πανελλαδικά η Πανσπουδαστική είναι η μόνη δύναμη που σε αυτές τις συνθήκες ανέβηκε σε ψήφους και στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη σε 36 συλλόγους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Μείωση σε ψήφους έχουν όλες οι άλλες δυνάμεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τόσο οι παρατάξεις της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης ΔΑΠ (ΝΔ) και ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ), όσο και οι δυνάμεις του καιροσκοπισμού και του συμβιβασμού, ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ). Υπάρχουν φοιτητές και σπουδαστές που μπορούν καλύτερα σήμερα να βγάλουν συμπεράσματα για τη θέση και τη στάση τους.
Είναι πολύ περισσότεροι οι φοιτητές και οι σπουδαστές που έχουν συμφέρον να κάνουν κι αυτοί δική τους υπόθεση το συλλογικό αγώνα και την οργανωμένη αντίσταση. Να δώσουν έτσι διέξοδο στις αγωνίες και στα όνειρά τους, να εκφράσουν την καταδίκη τους για όσα ζούνε με τη μαζική συμμετοχή τους στις συλλογικές διαδικασίες.
Η άνοδος της Πανσπουδαστικής ΚΣ είναι μήνυμα αισιοδοξίας για να δυναμώσει η κοινή συλλογική δράση και η πάλη για επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση, για δωρεάν σπουδές, για να είναι το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, για επιστήμη στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
Το θετικό αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών περικλείει δυναμική που μπορεί και είναι αναγκαίο να εκφραστεί το επόμενο διάστημα. Για να δυναμώσει σε κάθε σύλλογο, έτος και εξάμηνο η καθημερινή δράση για τη συμμετοχή των σπουδαστών σε αγωνιστικούς ζωντανούς συλλόγους και μαχητικά όργανα που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Να γενικευτεί η συζήτηση μέσα στις σχολές για το φοιτητικό κίνημα που έχουμε ανάγκη σήμερα. Από καλύτερες θέσεις οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπορούν να συνεχίσουν την καθημερινή δράση για:
- Να είναι οι σύλλογοι οργανωτές, με συχνές και μαζικές γενικές συνελεύσεις με πραγματική συζήτηση. Να παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα, με σταθερή επαφή με το εργατικό κίνημα, που διοργανώνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις, πλούσια αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα.
- Διοικητικά συμβούλια αγωνιστικά, διεκδικητικά. Ανάδειξη και εκλογή επιτροπών σε κάθε έτος, εξάμηνο και τμήμα.
- Αλλαγές που χρειάζονται πλέον και στη δομή του φοιτητικού κινήματος. Χρειάζεται σύλλογος ανά τμήμα, δευτεροβάθμιο όργανο ανά ίδρυμα και πανελλαδικό όργανο.
Να μη χαθεί ούτε ώρα. Να στείλουμε ακόμα πιο αποφασιστικό μήνυμα, ότι τα όνειρα και οι ανάγκες μας δεν χωράνε στις συμπληγάδες της ΕΕ και του συστήματος. Καλούμε συνολικά τους φοιτητές και σπουδαστές, αλλά και τους μαθητές της Γ’ Λυκείου -που στις 18 και 25 Μάη θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά-, να διαλέξουν το δρόμο της ανατροπής και της αποδέσμευσης από την ΕΕ.
Να δυναμώσουν τη δύναμη που μάχεται αταλάντευτα για τα σύγχρονα δικαιώματα μας και τη μόνη φιλολαϊκή λύση.
Στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας να δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού γιατί δύναμη και ελπίδα είναι του λαού.
Δήλωση του Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές

Σε δήλωσή του για τα αποτελέσματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, σημειώνει:
«Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα δείχνουν σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά της Πανσπουδαστικής ΚΣ στα ΑΕΙ και ξεχωρίζει η άνοδος στα ΤΕΙ που από ό,τι φαίνεται αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη πανελλαδικά. Αποτέλεσμα που στέλνει μήνυμα μάχης και αισιοδοξίας.
Με καλύτερους όρους μπορεί να δυναμώσει η προσπάθεια για ανάπτυξη της κοινής συλλογικής δράσης και διεκδίκησης, για ζωντανούς αγωνιστικούς συλλόγους και μαχητικά όργανα πάλης που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Τα μέλη της ΚΝΕ μαζί με τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ αποτελούν την κρίσιμη μάζα σ' αυτή την προσπάθεια που υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί στην καθημερινή δράση και πάλη. Υπάρχει μεγάλο μέρος φοιτητών και σπουδαστών που έχουν συμφέρον να κάνουν κι αυτοί δική τους υπόθεση το συλλογικό αγώνα και την οργανωμένη αντίσταση.
Να μη χαθεί ούτε ώρα. Να στείλουμε ακόμα πιο αποφασιστικό μήνυμα ότι τα όνειρα και οι ανάγκες μας δεν χωράνε στις συμπληγάδες της ΕΕ και του συστήματος. Καλούμε συνολικά τους φοιτητές και σπουδαστές να διαλέξουν το δρόμο της ανατροπής και της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Να δυναμώσουν τη δύναμη που μάχεται αταλάντευτα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας και τη μόνη φιλολαϊκή λύση. Στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας να δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού».

Πρωτιές της ΠΚΣ
  • Αυτοδυναμία της ΠΚΣ καταγράφεται σε: 
- Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ
- Νοσηλευτική ΕΚΠΑ
Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ
- Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών
- Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ
- Σλαβικών Σπουδών ΕΚΠΑ
- Πληροφορική Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Μαθηματικό Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Η Πανσπουδαστική λαμβάνει την πρωτιά σε μια σειρά από Συλλόγους. Μεταξύ άλλων:
- Αρχιτέκτονες ΕΜΠ
- Αρχιτεκτονική ΠΑΤΡΩΝ
- Γεωλογικό ΑΠΘ
- Διαχ. Πολιτισμ. Περιβ. και Νέων Τεχν. ΠΑΤΡΩΝ
- Ειδ. Αγωγής ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
- Εικαστικό ΑΠΘ
- ΕΜΜΕ ΑΠΘ
- Ηλεκτρολόγοι ΠΑΤΡΩΝ
- Καλών Τεχνών Δυτ. Μακεδονίας
- Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής Ηπείρου
- Μαθηματικό ΑΙΓΑΙΟΥ
- Μαθηματικό ΕΚΠΑ
- Μηχανολόγοι ΠΑΤΡΩΝ
- Μουσικής Τεχνολογίας Κρήτης
- Νοσηλευτική ΕΚΠΑ
- Πληροφορική ΙΟΝΙΟΥ
- Πληροφορική ΜΜΕ Δυτικής Ελλάδας
- Πληροφορική ΑΙΓΑΙΟΥ
- Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) ΑΠΘ
- Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) ΕΚΠΑ
- Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
- Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (ΠΤΝ) ΕΚΠΑ
- Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (ΠΤΝ) ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
- Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (ΠΤΝ) Παν. ΚΡΗΤΗΣ
- Σχολή Γραφικών Τεχνών Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) Αθήνας
- Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) ΕΜΠ
- Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) Δυτικής Ελλάδας
- Σλαβικών Σπουδών ΕΚΠΑ
- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Δυτικής Ελλάδας
- Τηλεπικοινωνιακών Συστ. και Δικτύων Δυτικής Ελλάδας
- Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ
- Φυσικό ΠΑΤΡΩΝ
- Φυσικό ΑΠΘ
- Φυσικό ΕΚΠΑ
- Φυσικό ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
- Χημικό ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Εμφανής η αποδυνάμωση της ΠΑΣΠ για άλλη μια χρονιά τόσο στα ΤΕΙ όσο και στα Πανεπιστήμια, ενώ οι άλλες δυνάμεις διατηρούν δυνάμεις με ελαφρές μάλλον αυξομοιώσεις.

Η μάχη του ψηφοδελτίου από το πρωί
Από τις πρώτες πρωινές ώρες οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών βρέθηκαν στις σχολές, δίνοντας τη μάχη των εκλογών με τους φοιτητές και τους σπουδαστές να προσέρχονται στις κάλπες. Τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ «κατέβηκαν» στην πλειοψηφία των σχολών (Δείτε εδώ βίντεο). Η ισχυρή Πανσπουδαστική την επόμενη μέρα των εκλογών θα δυναμώσει την κοινή πάλη των φοιτητών με τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους στη ζωή, θα ενισχυθεί η προσπάθεια για συλλόγους ζωντανούς, αγωνιστικούς, που πρωταγωνιστές τους θα είναι οι ίδιοι οι φοιτητές. Θα σημάνει την ενίσχυση της πάλης για επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, για τα δικαιώματα των φοιτητών στις σπουδές τους, όπως δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, και για επιστημονική μόρφωση υψηλού επιπέδου, με πτυχία που θα αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. (Δείτε εδώ βίντεο από την πρωινή ψηφοφορία)
Όλα τα αποτελέσματα μεταδίδονται από το site του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (http://www.spoudastes.gr), σε ειδικό σύνδεσμο για τις εκλογές. Για τα αποτελέσματα πατήστε ΕΔΩ.

Ρεσιτάλ εκφυλισμού στην ΑΣΟΕΕ
Ρεσιτάλ εκφυλισμού δόθηκε για άλλη μια φορά στην ΑΣΟΕΕ από τους γνωστούς μηχανισμούς που δρουν σχεδόν κάθε χρόνο στις φοιτητικές εκλογές.
Ξεκινώντας από το πρωί τα κομπρεμί, οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ, των ΕΑΑΚ και της ΔΑΠ αποφάσισαν να σφραγίσουν περίπου 3.000 φακέλους, πράξη που ευνοεί να γίνει ευκολότερα νοθεία του αποτελέσματος. Οι εκλογές ξεκίνησαν με τρεις ώρες καθυστέρηση, ενώ το μεσημέρι ομάδα 20 ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπα και με εξοπλισμό άρπαξε μια κάλπη, έσπασε ό,τι έβρισκε μπροστά της και επιτέθηκε σε φοιτητές της ΔΑΠ. Η κάλπη επέστρεψε σπασμένη από μέλη της ΠΑΣΠ που... την βρήκαν στο γραφείο τους και αρχίζουν ΔΑΠίτες και ΠΑΣΠίτες να παίζουν ξύλο... Αργότερα 10 - 15 άτομα εισβάλλουν στην ΑΣΟΕΕ και καταστρέφουν άλλες 4 κάλπες, περίπου τις μισές.
Γύρω στις 6.30 μ.μ. εμφανίζεται μια νέα ομάδα φουσκωτών με κράνη και λοστάρια, σπάζοντας ό,τι βρουν μπροστά τους και χτυπώντας όποιον έβλεπαν. Δύο μέλη της ΠΑΣΠ οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ όσες κάλπες απέμειναν και δεν κάηκαν αγνοείται η τύχη τους...