Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Για... τα δικαιώματα του Γιούνκερ!

Μάλλον δεν έχει να κάνει με διάθεση επίδειξης πολιτικού πολιτισμού. Περισσότερο μοιάζει με προσπάθεια δήλωσης παρουσίας στις ενδοαστικές κόντρες, που μαίνονται σε επίπεδο ΕΕ και αντανακλώνται και στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Κομισιόν, καθώς και με προσπάθεια... υπόμνησης, στα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας, της ανάγκης να τηρούν τα προσχήματα μιας κατ' επίφαση δημοκρατικότητας. Ο λόγος για τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να υπερασπιστεί τον συνυποψήφιό του για την προεδρία της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και το δικαίωμά του - ως προερχόμενου απ' το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που πλειοψήφησε στις ευρωεκλογές - να προσπαθήσει πρώτος να συγκροτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ευρωβουλευτών που θα τον εκλέξει πρόεδρο του ευρωενωσιακού ιερατείου.


Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δεν πρέπει να προτείνει υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής, που δεν συμμετείχε σ' αυτήν την εκλογική αναμέτρηση», άλλον δηλαδή πέραν των Γιούνκερ, Σουλτς, Φέρχοφστατ, Κέλερ, Τσίπρα, και ότι «η εμφάνιση οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης συνολικά, μετατρέποντάς την σε κοροϊδία».

Το επόμενο βήμα θα είναι... να καλέσει σε διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων του Γιούνκερ, που καταπατούνται βάναυσα απ' το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο! Εδώ που τα λέμε, ένα δίκιο θα το 'χει. Τόσο λιβάνισμα στην ΕΕ και στα επιτελεία της, τόσες αυταπάτες για την Κομισιόν και το ρόλο που τάχα θα μπορούσε να παίξει, και να τα διαλύουν δίχως καν να τηρούν τα προσχήματα οι «ελίτ»... Τόσος κόπος τζάμπα;