Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Συνθήκες γαλέρας για τους ναυτεργάτες

Του Γιώργου Τούσσα
 
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΕΕ - τρόικα και το κεφάλαιο με ταξικό μίσος χτυπούν όσα ακόμη εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ / ΕΛΙΑ - ΕΕ / τρόικα, μονοπώλια με σειρά νομοθετικών μέτρων έχουν ναρκοθετήσει το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που κατέκτησε το ταξικό εργατικό κίνημα με σκληρές, αιματηρές θυσίες, στην πάλη του ενάντια στο κεφάλαιο. Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ιδιαίτερα των κλαδικών, αποτελεί προτεραιότητα για το κεφάλαιο και το πολιτικό προσωπικό του.


Οι εφοπλιστές από κοινού με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΕΕ / τρόικα στοχοποιούν, μεταξύ των άλλων, τους ναυτεργάτες, για να τους μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που αυξάνει τα κέρδη του και βγαίνει πιο ενισχυμένο ακόμη και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν την 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της εμπορικής ναυτιλίας. Μόνο το 1ο τετράμηνο του 2014 οι εφοπλιστές επένδυσαν 6 δισ. δολάρια για νέες παραγγελίες νεότευκτων και για την αγορά πλοίων «δεύτερο χέρι».

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα μήνα, κατά απαίτηση των εφοπλιστών, με νέα επαίσχυντη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, τροποποιεί τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο Νόμο 4254/7-4-2014, για την επιβολή των επιχειρησιακών συμβάσεων, ως ανεπαρκή, επιχειρώντας να φέρει συντριπτικό πλήγμα - κατάργηση της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας των ναυτεργατών! Με τη νέα αντεργατική τροπολογία, «οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν των αντίστοιχων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ανεξαρτήτως εάν περιλαμβάνουν όρους που αποκλίνουν από αυτούς των αντίστοιχων συλλογικών συμβάσεων εργασίας» και συνεχίζει ότι «οι συλλογικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί θεωρούνται ισχυρές και δεσμεύουν μόνο τους πλοιοκτήτες και τους ναυτικούς που είναι μέλη των συμβαλλόμενων οργανώσεων»!

Το αντεργατικό τερατούργημα καταργεί το Νόμο 3276/1944 που επικύρωσε το 1944 την 1η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της θρυλικής ΟΕΝΟ, καταργεί τις ΣΣΕ στα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο με νέα διάταξη δίνεται το δικαίωμα στους εφοπλιστές να καθορίζουν τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών πλοίων - τη συχνότητα και τις διακοπές των δρομολογίων - με κριτήριο την κερδοφορία τους, με οδυνηρές συνέπειες για τους ναυτεργάτες και γενικότερα τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των νησιών. Συνθήκες γαλέρας με επαχθείς όρους δουλειάς και αμοιβής - ασφάλισης και συνταξιοδότησης των ναυτεργατών, υποβάθμιση παραπέρα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με τιμές εισιτηρίων-φωτιά και απομόνωση χιλιάδων κατοίκων στα νησιά.

Η επίθεση ενάντια στους ναυτεργάτες σηματοδοτεί την ακόμη μεγαλύτερη ένταση της επίθεσης στο σύνολο της εργατικής τάξης. Κεφαλαιοκράτες, ΕΕ και κυβέρνηση, μέσω του νόμου που καθιέρωσε τη λήξη της μετενέργειας -ακύρωση δηλαδή- των ΣΣΕ, σέρνουν τους εργαζόμενους σε ατομικές συμβάσεις εργασίας. Καταργούν θρασύτατα, και με το νόμο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή εφοπλιστικές επιχειρήσεις αρνούνται να πληρώσουν τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών, γενικευμένη πρακτική για όλες τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις που κρατούν σε ομηρία τους σκληρά εκμεταλλευόμενους εργάτες τους, για να αποσπάσουν ακόμη μεγαλύτερα προνόμια και απαλλαγές από το αστικό κράτος.

Τα αντιλαϊκά μέτρα που από κοινού κατέστρωσαν η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και το ΔΝΤ, έχουν στόχο να μειώσουν ακόμη περισσότερο -σε δραματικά επίπεδα- την τιμή της εργατικής δύναμης, να χαρίσουν νέα προκλητικά προνόμια στους μονοπωλιακούς ομίλους, να στηρίξουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, καταφέροντας νέο βαρύ χτύπημα στους όρους διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας. Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν πρόκειται να είναι τα τελευταία.
Προστίθενται σε έναν κατάλογο, που τελειωμό δεν έχει, μπροστά στην ανάγκη των μονοπωλίων να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και της ζωής του εργαζόμενου λαού. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν περίτρανα πως οι εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ότι δε θα υπάρξουν άλλα αντιλαϊκά μέτρα είναι προεκλογική κοροϊδία.

Ο αγώνας της εργατικής τάξης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συνολικά η ταξική πάλη που οξύνεται από την αντεργατική επίθεση, ο δίκαιος αγώνας για τη ζωή και το δίκιο του εργαζόμενου λαού, δεν μπορούν να περιοριστούν ούτε με ευρωενωσιακούς, ούτε με εθνικούς νόμους των αστικών κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της συμμαχίας των μονοπωλίων, της ΕΕ. Η ενδυνάμωση της Λαϊκής Συμμαχίας, της αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής πάλης της μπορεί να λυτρώσει το λαό από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, να ανοίξει το δρόμο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις προσεχείς εκλογικές μάχες και στο εργατικό κίνημα αποτελούν σημαντικό βήμα για την καταδίκη της ΕΕ, των μονοπωλίων, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος.