Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και του β' γύρου των τοπικών εκλογών

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχετικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και του β' γύρου των τοπικών εκλογών επισήμανε: 

«Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους και εκείνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ, συμπορεύτηκαν μαζί του, ψήφισαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στους 4 δήμους που ήμασταν στο δεύτερο γύρο. 

Θεωρούμε ότι έγινε ένα μικρό βήμα σήμερα με το αποτέλεσμα που κατέγραψε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, με ποσοστό, μέχρι αυτή τη στιγμή, που κυμαίνεται πάνω από το 6% και που μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και την εκλογή, με βάση αυτό το αποτέλεσμα, 2 ευρωβουλευτών.


Αποτελεί συνέχεια του θετικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής στις 13 περιφέρειες της χώρας που συγκεντρώνουν το 8,8% των ψήφων. 

Αυτή η τάση, περισσότερο ή λιγότερο, εκφράστηκε και στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στους δήμους όλης της επικράτειας, όπου κατέγραψαν μια σημαντική παρουσία. 

Την πρώτη Κυριακή, σε 214 δήμους είχαμε αύξηση ποσοστών, ενώ σε πάνω από 50 δήμους πήραμε ποσοστό πάνω από 10%. 

Στους 4 δήμους που περάσαμε στο δεύτερο γύρο: Ήδη έχουν βγει τα αποτελέσματα σε 3 δήμους όπου πανηγυρικά οι υποψήφιοι του ΚΚΕ κέρδισαν τη μάχη: Σε Πάτρα, Πετρούπολη και Χαϊδάρι, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση στην Ικαρία. Όπως ενημερώθηκα πριν από λίγο κερδίζεται και η μάχη στην Ικαρία. Όπως ξέρετε, στις προηγούμενες εκλογές είχαμε 1 δήμο, την Πετρούπολη. 

Είναι θετικό το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες πλειοψηφήσαμε σε αυτούς τους δήμους, με δεδομένη τη ριζικά διαφορετική πολιτική γραμμή που εκφράζει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σε αντίθεση με όλους τους άλλους συνδυασμούς των κομμάτων που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και στην Τοπική Διοίκηση.

Το συνολικό αποτέλεσμα δεν δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού, δεν συνιστά "νέο πολιτικό σκηνικό" προς όφελος του λαού.

Βεβαίως, καταγράφεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ευρωμονόδρομου.

Αν και σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσαν σε αυτή την επιλογή έναν αριστερό προσανατολισμό, ωστόσο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση της αριστερής, ριζοσπαστικής, αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει, έστω και συνθηματολογικά την εναντίωση με τα μονοπώλια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα κυρίως των ευρωεκλογών δείχνει ότι στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, που ξεκίνησε τον Ιούνη του '12, ενισχύεται η τάση υποκατάστασης του χρεοκοπημένου ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα παρουσιάζεται ρευστή η κατάσταση ως προς την πορεία άλλων σοσιαλδημοκρατικών σχημάτων, π.χ. της ΕΛΙΑΣ, που ήταν το βασικό εκλογικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συσπείρωσε κάποιες δυνάμεις, όμως σε μικρότερο εκλογικό ποσοστό από τον Ιούνη του '12, ενώ υποχώρησε το εκλογικό ποσοστό της ΔΗΜΑΡ, προς όφελος του νέου σχήματος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, που εμφανίστηκε με περισσότερο ασαφή και πολύ λιγότερο σοσιαλδημοκρατικά συνθήματα.

Αν και είναι θετική η τάση επανασυσπείρωσης κυρίως νέων ψήφων υπέρ του ΚΚΕ, τα συνολικά εκλογικά αποτελέσματα δεν εκφράζουν μια σημαντική τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, των συμφερόντων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. 

Η πιο ακραία έκφραση αυτής της αναντιστοιχίας είναι το υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής.

Η άρχουσα τάξη και το πολιτικό σύστημα διαθέτει ακόμα, δυστυχώς, σοβαρές εφεδρείες να αλλάζει ο Μανωλιός και να βάζει τα ρούχα του αλλιώς, με βάση τις ψήφους και τα προγράμματα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΕΛΙΑΣ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Συνολικά είναι σε εξέλιξη η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, η δημιουργία νέων αναχωμάτων στη ριζοσπαστικοποίηση, κάτι που πρέπει συγκεκριμένα να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, αφού ακόμα ο ίδιος ο λαός δεν έχει χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του.

Το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα στις χώρες της ΕΕ δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικό για τους λαούς. Είναι αναγκαίο πλέον σε κάθε χώρα, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, να αναπτυχθεί κίνημα ρήξης, αποδέσμευσης από την ΕΕ και πάλης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτό το κίνημα με αυτούς τους στόχους μπορεί να αντιμετωπίσει, να τσακίσει το φασισμό - ναζισμό σε κάθε χώρα και στην Ευρώπη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσα σ’ αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο είναι θετικό που το ΚΚΕ στην Ελλάδα παρουσιάζει αυτή την τάση, έστω μικρής ανάκαμψης, μετά την ισχυρή πίεση που δέχτηκε τον Ιούνη του 2012.

Αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η αναγκαιότητα ανάκαμψης και ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, μακριά από το θανάσιμο εναγκαλισμό του με τη σοσιαλδημοκρατία, την ωραιοποίηση της ΕΕ και την πολιτική ενσωμάτωσης και συμμετοχής στην αστική αντιλαϊκή διαχείριση.

Οι ψήφοι του ΚΚΕ να είστε σίγουροι θα κατατεθούν από αύριο το πρωί, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία, στις σχολές για να εμποδιστούν νέα μέτρα, για να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης για τους ανέργους, για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, για την κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία. 

Ο λαός χρειάζεται να συσπειρωθεί στους μαζικούς, ριζοσπαστικούς αγώνες, γύρω από την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, να οργανωθεί, να αντιμετωπίσει τα αντιλαϊκά μέτρα που παραμένουν και να χαράξει τη δική του πορεία, για διακυβέρνηση και εξουσία, των δικών του ταξικών συμφερόντων. Να συσπειρωθεί στην πολιτική ρήξης με την ΕΕ. 

Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία, μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση και εργατικό - λαϊκό κίνημα αναγεννημένο, που θα αντιμετωπίσει το καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ, τα μονοπώλια, την εξουσία τους, χαράσσοντας νικηφόρα πορεία υπέρ του λαού.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δείχνει το δρόμο της πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου για το λαό μας, μαζί με την ετοιμότητα, από αύριο κιόλας, για σκληρή αναμέτρηση και αγώνα για ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων όσοι υποφέρουν.

Καλούμε το λαό να συνεχίσει να αντιστέκεται στα ψεύτικα διλήμματα "σταθεροποίηση και ανάκαμψη" ή "αποσταθεροποίηση", στις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού η σταθερότητα και ανάκαμψη θα αφορά το μεγάλο κεφάλαιο και όχι το λαό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη μεριά, ούτε θέλει ούτε μπορεί να σώσει το λαό, να ανοίξει δρόμο ανατροπής. 

Ο λαός να δείξει εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, που έγκαιρα προειδοποίησε και πάλεψε, δεν έμεινε μόνο σε συνθήματα και λόγια, που δεν δεσμεύεται από αντιλαϊκές αποφάσεις, ανέντιμες υπογραφές και επικίνδυνες συναινέσεις, όπως άλλα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του λαού και θέλουν είτε να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο, είτε να σπέρνουν αυταπάτες και ψεύτικες προσδοκίες. 

Από αύριο πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να χτίζονται οι προϋποθέσεις αναγέννησης του κινήματος, του λαού, συγκέντρωσης δυνάμεων, σε όφελος του λαού. 

Επαναλαμβάνουμε και απόψε ότι έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας, να συμβάλουμε πιο αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση, τη μαχητικότητα και μαζικότητα του εργατικού λαϊκού κινήματος, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού, στη δημιουργία μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, με το ΚΚΕ ισχυρό παντού, για να αποτρέψουμε χειρότερα μέτρα από αντιλαϊκές τοπικές διοικήσεις στους δήμους και περιφέρειες, για να αποτρέψουμε νέα κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να ανοίξουμε το δρόμο, με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων, για να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων, των κυβερνήσεών τους, όπως κι αν αυτές ονομάζονται».