Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ξέθαψαν τον «βρώμικο» Καρατζαφέρη

Ήταν θέμα χρόνου για το αστικό πολιτικό σύστημα να ανασύρει μια από τις πιο βρώμικες και δοκιμασμένες εφεδρείες του και να την αξιοποιήσει προεκλογικά για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ. Λόγος γίνεται για τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος το απόγευμα της Παρασκευής ήταν καλεσμένος στην ειδησεογραφική εκπομπή του «ΣΚΑΪ». Την εκπομπή παρουσιάζει ο Σπ. Μάλλης. Ανάμεσα σε άλλους, στασίδι σε ρόλο «σχολιαστή» έχει ο δημοσιογράφος της «Αυγής» Θ. Μιχόπουλος.


Την ώρα που ο τελευταίος προσπαθούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος του ΚΚΕ, λέγοντας ότι διαπράττει «ιστορικό λάθος» που επιτίθεται τόσο στη ΝΔ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Καρατζαφέρης ψέλλισε: «Τσακώνονται τα παιδιά του Στάλιν τώρα, σιγά το θέμα». Μ' έναν περίεργο συγχρονισμό και ενώ ο Μιχόπουλος συνέχιζε να παραληρεί, ο Σπ. Μάλλης τον διέκοψε και ζήτησε από τον Καρατζαφέρη να επαναλάβει και να εξηγήσει τη φράση του, η οποία «πέρασε» αμέσως και σαν τίτλος στο κάτω μέρος της οθόνης.

Παίρνοντας πίσω την πάσα που είχε δώσει προηγουμένως, ο Γ. Καρατζαφέρης είπε: «Έχουν μια κοινή καταγωγή. Τώρα στο δρόμο, χωρίσανε. Αλλά εγώ ξέρω δημάρχους, τώρα που συζητάμε, που στο δεύτερο γύρο, στους υπολογισμούς που κάνουνε, το ΚΚΕ δεν το βάζουν με τον Τσίπρα. Και είναι της ΝΔ αυτοί. Μιλάω με δημάρχους. Και λέω, ρε παιδί μου, τι βλέπεις στο δεύτερο γύρο; Αυτός έχει αυτά κι αυτά κι αυτά. Και μου λένε: Εμείς έχουμε το ΚΚΕ. Και το λένε πάρα πολύ εύκολα.

Βέβαια, υπάρχει ένα προηγούμενο... Αισθάνονται ότι η διαφορά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια, που κάτω από κάποιες συνθήκες στο δεύτερο γύρο... Λοιπόν, εγώ δεν τα ξέρω, ακροατής είμαι... Έχουμε χάσει τον προσδιορισμό μας. Ο καθένας ό,τι θέλει κάνει, όπου θέλει πάει. Είναι εύκολα τα φλερτ. Είναι ανίερες συμμαχίες. Είναι παρά φύσιν κομματικές συμμαχίες...».

Εκπαιδευμένος στον αντικομμουνισμό και στην προβοκάτσια, ο Καρατζαφέρης πήγε ένα βήμα πιο πέρα από αυτά που αναμασούν οι φιλοΣΥΡΙΖΑ εφημερίδες και λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΚΚΕ βοηθάει τη ΝΔ επειδή κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπονόησε συνδιαλλαγή του ΚΚΕ με τη ΝΔ για στήριξη στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών και ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει προηγούμενο», θυμίζοντας τις προβοκάτσιες που ο ίδιος έστηνε με το ΠΑΣΟΚ σε βάρος του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές του 2010, με τη συνδρομή τότε και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκπομπή παρενέβη τηλεφωνικά ο Γ. Γκιόκας, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Είπε μεταξύ άλλων: «Αυτά που είπε ο κύριος Καρατζαφέρης, τα ακούμε χρόνια τώρα. Χρόνια ακούμε αυτή την καραμέλα, όταν το ΚΚΕ αποκαλύπτει και τα κόμματα που είναι στην κυβέρνηση, αλλά και τα ψέματα που ακούγονται από τα κόμματα που είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ακούγαμε κι από το ΠΑΣΟΚ παλιότερα να μιλάει για δεξιά δεκανίκια και τα λοιπά.
 
Η θέση του ΚΚΕ είναι σαφέστατη. Πολεμάμε την πολιτική της κυβέρνησης και την πολεμάμε καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Έχουμε ματώσει να βάλουμε εμπόδια σ' αυτή την πολιτική και δεν την πολεμάμε από τα πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών. Την ίδια στιγμή, όμως, αναδεικνύουμε και τη στάση όλων των άλλων κομμάτων, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η θέση δεν αποτελεί εναλλακτική του λαού απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα».

Το ΚΚΕ έχει εκφραστεί για το δεύτερο γύρο και μάλιστα πολύ έγκαιρα. Ενδεικτικά, παραθέτουμε την απάντηση που έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα ήδη από το Φλεβάρη του 2014. Σε ερώτηση: «Καλείτε τους ψηφοφόρους να μην επιλέξουν το "μικρότερο κακό". Στο δεύτερο γύρο, αν οι υποψήφιοί σας δήμαρχοι είναι εκτός τι στάση θα κρατήσει το ΚΚΕ;». Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών κρίνεται στον πρώτο γύρο. Εκεί λοιπόν πρέπει ο λαός να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ. Τώρα επειδή ο καλπονοθευτικός νόμος προβλέπει δεύτερο γύρο, η στάση μας θα είναι αυτή που κρατάμε τα τελευταία 20 χρόνια με απόλυτη συνέπεια. Δε στηρίζουμε υποψηφίους που με τον έναν ή άλλον τρόπο αποδέχονται τη μετατροπή της Τοπικής Διοίκησης σε μακρύ χέρι του κράτους, στηρίζουν τις λογικές της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και υλοποιούνται εδώ και χρόνια από γαλαζοπράσινες και ροζ διοικήσεις. Το "μικρότερο κακό" έγινε το όχημα για να αποσπασθεί η λαϊκή στήριξη, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, σε επιλογές που λειτούργησαν σε βάρος του λαού και έγιναν το σκαλοπάτι για ένα μεγαλύτερο κακό. Υπάρχει πλέον πλούσια πείρα». Αναδημοσίευση από τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»