Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ο λαός να κάνει την πολιτική αστάθεια ήττα της αστικής τάξης

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να κάνει την πολιτική αστάθεια ήττα της αστικής τάξης
Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση
Παίρνοντας το λόγο στη χτεσινή συνεδρίαση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν υπογράψατε απλώς ένα μνημόνιο το οποίο οδηγεί το λαό σε βαθιά χρεοκοπία και ανοίγει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη. Υπάρχουν και σελίδες που έχετε υπογράψει που δε φαίνονται στο μνημόνιο που πήραμε. Κι αυτό φαίνεται ολοκάθαρα απ' τις τοποθετήσεις που κάνουν και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς, υπουργοί κ.λπ. συν τα γνωστά παπαγαλάκια τα οποία έχουν καταλάβει τις καρέκλες, δεν ξέρω πότε διδάσκουν αυτοί οι καθηγητές, όλη τη μέρα είναι στις καρέκλες της τηλεόρασης και λένε. Και έχετε υπογράψει ένα άλλο μνημόνιο το οποίο λέει το εξής: Οτι στην Ελλάδα δε θα υπάρχει μόνο φτηνή εργατική δύναμη, πάμφθηνη, τζάμπα, στην Ελλάδα θα εξασφαλίσουμε να μη γίνονται απεργίες, να μη γίνονται κινητοποιήσεις, να μη γίνονται διαδηλώσεις και να γίνει το Σύνταγμα μια μεγάλη υγειονομική ζώνη.
Κι ας μη νομίζει το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη ότι επειδή δεν υπέγραψε... Εχει υπογράψει αυτό το μνημόνιο δέκα φορές. Τι είπε; Γιατί δεν υπέγραψε το μνημόνιο; Είναι ο γνωστός λαγός του συστήματος. Δεν το υπογράφω, λέει, λόγω του κομμουνιστικού κινδύνου, γιατί έτσι θα ξεσηκωθεί ο λαός. Δεν το υπέγραψε όχι γιατί δεν αντέχει να υποφέρει ο λαός, αλλά γιατί πιστεύει ότι μπορεί να δώσουν ένα κερασάκι στο λαό και να πάψει να αγωνίζεται. Εχετε δεσμευτεί. Κι αυτό φάνηκε πολύ καλά και σήμερα το απόγευμα. Κυριολεκτικά βούλιαξε η Αθήνα παρά τον κακό καιρό, παρά τις καταιγίδες και παρά το ότι έβρεχε τις περισσότερες ώρες.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο βήμα της Βουλής

Και έρχεται ο κ. Βενιζέλος, δεν θυμάμαι ποιος δικαιολόγησε αυτή τη φοβερή χρήση δακρυγόνων, κρότου - λάμψης, δεν ξέρω τι ακριβώς ήταν, γιατί λέει υπήρχαν 50 κουκουλοφόροι. Ακριβώς αυτό είναι το σχέδιό σας. Υγειονομική ζώνη καταρχήν το Σύνταγμα. Οι τρόφιμοι, οι κύριοι που είναι στο "Μεγάλη Βρετάνια", το "Κing George", δεν ξέρω πώς τα λένε τα άλλα ξενοδοχεία, να θεωρούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανοχή. Οχι μόνο υπάρχει ανοχή, υπάρχει και συμφωνία. Και το μεγαλύτερο μέρος των κουκουλοφόρων, ο βασικός πυρήνας είναι δικοί σας μηχανισμοί, καθαρά πράγματα. Και αυτοί οι μηχανισμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν υπάρχει 200.000 κόσμος και δεν υπάρχουν ΜΑΤ.Ακριβώς, ήταν τόσος ο κόσμος σήμερα απ' την Ομόνοια ως το Σύνταγμα και απ' το Σύνταγμα ως την Ομόνοια που δεν χρειαζόταν καμία περιφρούρηση απ' τα σώματα ασφαλείας, απ' τα ΜΑΤ, καμία περιφρούρηση. Οι 50 κουκουλοφόροι δεν θα έκαναν τίποτα στο Σύνταγμα, αυτά τα κάνουν όταν υπάρχουν ΜΑΤ και όταν υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί που θα λειτουργήσει ο σχεδιασμός και δεν θα παρασύρονταν ενδεχομένως και παιδιά που νομίζουν ότι με το να ρίξουν μία μολότοφ στον αστυνομικό ρίχνουν το σύστημα. Αυτό είναι το κυριότερο και το έχετε πει εκατό χιλιάδες φορές, για να γίνουν επενδύσεις δεν πρέπει να παλεύει ο κόσμος.
Πάρτε υπόψη, εσείς το ξέρετε και γι' αυτό κινδυνολογείτε, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η σύνθεση των διαδηλωτών, των συγκεντρωμένων, η κοινωνική σύνθεση είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τροφοδοτείται το νέο ανερχόμενο κίνημα, κι αυτό αν θέλετε είναι το δυναμικό στοιχείο, πριν απ' όλα απ' τα εργοστάσια και τους τόπους δουλειάς, απ' αυτούς που πραγματικά νιώθουν την εκμετάλλευση στο πετσί τους, απ' τη φτωχολογιά. Κι έρχονται στις κινητοποιήσεις και αυτοί που φοβούνται ακόμα, δεν τολμάνε να απεργήσουν.
Δε φοβάστε γενικά ένα κίνημα, φοβάστε ένα κίνημα που έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Το τρέμετε. Τα σημερινά γεγονότα ήταν μέσα στο σχεδιασμό σας. Αυτό είναι καθαρό. Αλλά ξέρετε κάτι; Εμείς δεν έχουμε εναποθέσει τα πάντα στο Σύνταγμα. Εμείς εναποθέτουμε στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στους δρόμους που έχουν τα μικρομάγαζα, στις λαϊκές γειτονιές, στα χωριά που υποφέρουν. Και ελεύθερη και υγειονομική ζώνη να κάνετε το Σύνταγμα, το κίνημα δεν πρόκειται να το σταματήσει, άλλωστε δεν είναι η γεωγραφική διάταξη των δυνάμεων που καθορίζει και τη νίκη.
Οι τρομοκράτες τρομοκρατούν
Το κυριότερο. Προσπαθείτε κυριολεκτικά να αλώσετε το μυαλό των ανθρώπων που υποφέρουν, της φτωχολογιάς, με μια πρωτοφανή θα έλεγα ιδεολογική τρομοκρατία. Με συγχωρείτε, δεν σας ταυτίζω, αλλά ο Γκέμπελς θα τη ζήλευε. Ερχεται η μεγάλη χρεοκοπία! Πού τα λέτε; Στο χρεοκοπημένο λαό; Οχι, εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για μια σωσμένη Ελλάδα, με χρεοκοπημένο λαό. Να ξεκαθαρίσουμε τα εξής. Α, και επιπλέον αυτό αποδεικνύει ότι θέλετε να τσακίσετε το κίνημα γιατί έρχονται τα χειρότερα. Τις τελευταίες μέρες ακούμε εάν θα γίνει χρεοκοπία θα γίνει εμφύλιος. Τη δημοκρατία της Βαϊμάρης θυμήθηκε ο κ. Σαμαράς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Θέλετε να συζητήσουμε κι αυτά; Για ποιο εμφύλιο μιλάτε; Αν θέλετε να μιλήσουμε, τι ειπώθηκε; 1946-1949, η ΝΕΤ σκίζεται κάθε μέρα, όλο Δεκεμβριανά - Εμφύλιος, η κρατική τηλεόραση, έχει βγάλει απ' το ντουλάπι μέχρι και τις αγγλικές ταινίες της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου. Θέλετε λοιπόν να σας πω για τον εμφύλιο; Μα έχει βγει δίδαγμα. Αμ τον κάναμε το συμβιβασμό το 1944, το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον απαράδεκτο συμβιβασμό. Τον κάναμε. Λίβανος, Καζέρτα, Βάρκιζα. Μήπως μας σεβαστήκατε; Οχι εσείς οι ίδιοι, αλλά οι πρόγονοί σας. Μήπως μας σεβαστήκατε;
Αμ δεν θέλατε. Οταν κάνει ένας συμβιβασμό πρέπει να τον πατήσετε στο λαιμό, να εξαφανιστεί. Δεν είδα να σεβαστείτε το συμβιβασμό που κάναμε. Και μακελεύατε τους κομμουνιστές, μακελεύατε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης γιατί υπήρχε και το αίσθημα της ανοχής. Πού ήταν τα κόμματα εξουσίας εκείνης της περιόδου; Πού ήταν οι περιώνυμοι πολιτικοί που αργότερα αποκαλύφτηκαν και ονομάστηκαν Γέροι της Δημοκρατίας, ευπατρίδηδες κ.λπ.; Στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια, στο Λονδίνο, από εδώ και από εκεί. Ευτυχώς δεν είχαμε το ρεαλισμό αυτών που σηκώθηκαν και έφυγαν και άφησαν τον Τσολάκογλου, τον Λογοθετόπουλο και τον Ράλλη. Λοιπόν, έχουμε βγάλει και εμείς συμπεράσματα. Ετσι αν κάνεις, λίγο να ρίξεις νερό στο κρασί σου, δηλητήριο θα σου ρίξουν.
Ποιοι μιλάνε για τον εμφύλιο και για λουτρό αίματος; Εσείς, ναι, ΠΑΣΟΚ ήταν και ΝΔ, ποιος ξεκίνησε τον εμφύλιο στα Βαλκάνια για να δικαιολογηθεί η διάλυση των χωρών των Βαλκανίων, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας; Ποιοι τα δημιούργησαν αυτά και ποιοι καθαγίασαν αυτήν τη λογική; Κανένας λαός δεν ξεκινά εμφύλιο από μόνος του. Ούτε πόλεμο, πείτε μου έναν πόλεμο κι έναν εμφύλιο που ξεκίνησε δίχως την παρέμβαση των ιμπεριαλιστών; Επομένως, γιατί τρομοκρατείτε το λαό; Οι τρομοκράτες τρομοκρατούν, αυτό είναι. Οσο για τη δημοκρατία της Βαϊμάρης που θυμήθηκε ο κ. Σαμαράς, ε κοιτάξτε να δείτε θα έπρεπε να ευχαριστήσετε τη σοσιαλδημοκρατία, ούτε μια ούτε δυο φορές έκανε τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της δικής σας τάξης.
Θέλετε να απαντήσουμε και στην ιστορία; Οχι, έτσι είναι. Είναι απαράδεκτο. Αν δεν ψηφιστεί το μνημόνιο, θα έχουμε φασισμό στην Ελλάδα. Φασισμός στην Ελλάδα ήρθε όταν το εργατικό κίνημα ήταν αδύνατο, ήταν αδύναμος ο λαός κι όταν δεν παρενέβαινε ο λαός σε συνθήκες φτώχειας. Ετσι πάτε να υφαρπάξετε την ψήφο, την ανοχή και το φόβο του λαού. Αν ήταν να σώσετε την Ελλάδα γιατί χρειάζεται τέτοια τρομοκρατία;
Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κρίση
Κοιτάξτε να δείτε, εμείς δεν αγνοούμε τους κινδύνους που απειλούν το λαό στην πορεία. Γιατί απ' τη μια μεριά ο λαός δέχεται ισχυρές δόσεις, τόνους τρομοκρατίας και αρκετές δόσεις φρούδων ελπίδων, ότι μόλις γίνουν οι εκλογές μπορεί να έρθει μια κυβέρνηση της αριστεράς, να έρθουν τα πάνω κάτω, η τρόικα είναι κάποιοι υπαλληλίσκοι, τρίτης κατηγορίας, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί τι είναι, με ένα "φου" το πολιτικό σύστημα θα ανατραπεί. Οχι δεν ανατρέπεται με ένα "φου". Ούτε μέσα απ' την εκλογική μάχη την επικείμενη, γιατί όποια κυβέρνηση και να βγάλει, τι θα κάνει; Θα πάει λέει να χτυπήσει το χέρι στην Μέρκελ και στον Σαρκοζί. Σιγά! Επομένως, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που απειλούν το λαό; Και αυτοί οι κίνδυνοι, όταν τους λέμε στο λαό του λέμε ακριβώς γιατί πρέπει να πολλαπλασιάσει την αντεπίθεσή του, πρέπει να ανασυνταχθεί και να ετοιμαστεί.
Πρώτον, χρεοκοπία, κάποια μορφή άγριας χρεοκοπίας έρχεται μπροστά μας. Υπάρχουν πολλές μορφές χρεοκοπίας. Και στη ζώνη του ευρώ. Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κρίση. Οχι εσείς, όχι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά δεν μπορεί να τη διαχειριστεί την κρίση ούτε η ίδια η Κομισιόν και η ΕΕ. Κι αυτό είναι το καινούριο στοιχείο, δεν μπορείτε, όχι από ανικανότητα. Γιατί πρόκειται για βαθύτατη κρίση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και όχι του παραγωγικού μοντέλου, όχι κρίση χρέους και αυτή η αδυναμία που έχει αν θέλετε ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός είναι σχετικά αξεπέραστη.
Και όταν θα ξεπεραστεί η κρίση, δε θα ακολουθήσει τις συνηθισμένες, κλασικές, τέσσερις φάσεις που ξέραμε το 19ο και ως ένα βαθμό τον 20ό αιώνα. Δεν έκανε το μνημόνιο την ύφεση. Το μνημόνιο δεν ήρθε για να φέρει την ανάπτυξη. Το μνημόνιο, το 1, το 2, το 3, ούτε αυτό θα φέρει την ανάπτυξη. Ηρθε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της πάμφθηνης εργατικής δύναμης. Ναι, δεν ανεβαίνει η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας μόνο από τη φθηνή εργατική δύναμη. Αλλά δίχως πάμφθηνη εργατική δύναμη δεν υπάρχει στοιχειώδης κερδοφορία, πώς να το κάνουμε. Η κρίση του καπιταλισμού κλασικά είναι. Δεν έφερε αυτήν την κατάσταση το μνημόνιο.
Το μνημόνιο έφερε τη φτώχεια του λαού. Δεν ήρθε για την ανάπτυξη. Το μνημόνιο πέτυχε. Αλλά έχετε κάθε συμφέρον όλες οι πτέρυγες της Βουλής να λέτε ότι έφταιγε το μνημόνιο, ήταν λάθος η συνταγή. Η συνταγή ήταν ταξική, δεν ήταν λάθος. Πώς εκδηλώνεται η κρίση του καπιταλισμού; Κρίση σημαίνει πτώση, κάθετη πτώση της παραγωγής. Και στην Ελλάδα μόλις το 2008 ξεκίνησε η κρίση με ρυθμούς ανάπτυξης 5%, 5,5%. Ε, δεν μπορούσε μέσα σε ένα χρόνο να λήξει η φάση της κρίσης. Τραβάει. Και λέτε ότι έχουμε ύφεση; Κρίση. Και η κρίση δεν είναι μόνο έτσι όπως παρουσιάζεται στην αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων για να πείτε ότι είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Η κρίση έρχεται σε κλάδους που παράγουν κεφαλαιουχικά αγαθά και η ανάκαμψη δεν έρχεται έτσι εύκολα που προγραμματίζετε από τη δική σας άποψη.
Δεύτερον, έρχεται ύφεση, στασιμότητα, η ανάκαμψη με ρυθμούς. Ο καπιταλισμός τον 19ο ακόμα αιώνα, η ανάκαμψη ήταν με ρυθμούς πολύ λιγότερους από ό,τι ήταν πριν και η αναζωογόνηση μετά. Τώρα τα καινούρια στοιχεία δείχνουν ότι ανάκαμψη, αναζωογόνηση δε θα έχετε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη. Αναζωογόνηση δε θα έρθει και ακόμα κι αν έρθει αναζωογόνηση θα χτυπήσει νέος κύκλος κρίσης.
Ο λαός να μη φοβάται
Επομένως, τι πρέπει να φοβάται ο εργαζόμενος; Η χρεοκοπία έρχεται. Αρα πρέπει να μη φοβάται κάτι που δεν εξαρτάται από αυτόν αν θα έρθει. Από αυτόν εξαρτάται η αντεπίθεσή του. Η ανατροπή, όχι απλώς του πολιτικού συστήματος, ολόκληρου του κοινωνικοοικονομικού. Αλλά, τουλάχιστον, αν δεν είναι ώριμος ακόμα γι' αυτό, η πολιτική ρήξης. Ενα αυτό.
Δεύτερον, δεν πρόκειται να καταργηθεί η ανισόμετρη ανάπτυξη, ό,τι και να κάνει η Ελλάδα. Δεν υπάρχει σε καμία περιοχή της Γης, αλλά και εκεί που είναι οργανωμένες ή με συμφωνίες οι χώρες, δεν υπάρχει ισόμετρη ανάπτυξη. Και με πιο ανεπτυγμένη την Ελλάδα, το χάσμα θα υπάρχει. Και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης η ανισομετρία βαθαίνει. Τρίτον, οι ανταγωνισμοί. Πάρτε την περίοδο από το 19ο αιώνα. Ναι, χρειάζεται και λίγο ιστορία. Πώς ξεπέρασε ο καπιταλισμός την κρίση, όταν ακόμα ο καπιταλισμός είχε δυνατότητες και σοβαρά περιθώρια ανάπτυξης και ταχύτατης αναζωογόνησης; Πώς την αντιμετώπισε; Και με πόλεμο. Με αστικές επαναστάσεις το 19ο αιώνα, για να τελειώσει ο συμβιβασμός με τη φεουδαρχία και με πόλεμο.
Επομένως, εμείς λέμε στο λαό το εξής: Η βαθιά χρεοκοπία θα έρθει, με ευρώ ή δραχμή, δεν μπορούμε να προδικάσουμε. Δεύτερον, ακόμα και να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητά της η Ελλάδα, οι άλλες χώρες θα την αναπτύξουν πιο πολύ. Αντε, το πολύ πολύ να ανέβει δυο-τρία σκαλοπάτια. Και αυτή η ανταγωνιστικότητα θα κοστίζει ακόμα περισσότερο στον εργαζόμενο, η Ελλάδα θα είναι υπερχρεωμένη 150 χρόνια, όπως έγινε με τα δάνεια "της ανεξαρτησίας".
Και τέλος, αυτό που υπάρχει μπροστά, και ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή και όχι με τους περιφερειακούς μόνο να τσακώνονται μεταξύ τους, αλλά και ανάμεσα στους εταίρους της ΕΕ. Σε λίγα χρόνια, η ΕΕ δε θα είναι αυτή που έχετε οραματιστεί όλοι. Οχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες είναι πιθανό να τις πετάξουν από την Ευρωζώνη και από την ΕΕ. Εμείς λέμε στο λαό ότι "κοίταξε να δεις, πρέπει να το αξιοποιήσεις αυτό, γιατί αν καθίσεις παθητικά και σε πετάξουν από την ΕΕ, χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο, χωρίς να κάνεις ριζική πολιτική αλλαγή, δεν πρόκειται να είσαι καλύτερα".
Στα χέρια του λαού η ευθύνη
Θα δυναμώσει η πολιτική αστάθεια και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αλίμονο στους λαούς, να το πω καθαρά, και στην εμπροσθοφυλακή των λαών, που δεν έχουν ικανότητα να μετατρέψουν αυτήν την πολιτική αστάθεια σε ήττα της αστικής τάξης.
Βομβαρδίζετε όλοι το πολιτικό σύστημα. Το πολιτικό σύστημα που έχουμε, είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με ΝΔ, είναι αντίστοιχο με την οικονομία. Λέει "μας πνίξαν οι αγορές"... Και τι είναι αυτά τα πράγματα; Δηλαδή, οι αγορές δεν υπήρχαν επί σοσιαλδημοκρατίας; Ο καπιταλισμός έχει την καπιταλιστική αγορά και ο νόμος της καπιταλιστικής οικονομίας είναι το κέρδος. Δηλαδή, μόλις θα έρθει ο σοσιαλδημοκράτης στη Γερμανία και ο σοσιαλδημοκράτης στη Γαλλία και γίνουν όλοι σοσιαλδημοκράτες, η καπιταλιστική αγορά καταργείται! Και θα βάλει το κράτος κανόνες στην αγορά!
Μα είναι το κράτος της αγοράς, είτε με σοσιαλδημοκρατία, είτε με οποιονδήποτε. Και το ΚΚΕ αν υιοθετούσε αυτές τις θέσεις, τις δικές σας, ότι οι αγορές είναι έξω από το πολιτικό σύστημα, ότι εδώ είναι το πολιτικό σύστημα και εκεί είναι οι αγορές, και το ΚΚΕ αν είχε αυτή τη θέση και κυβέρνηση μονοκομματική να ήταν, υποταγμένο στις αγορές θα ήταν.
Εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω αν ο προγενέστερός σας, ο Ανταμ Σμιθ και οι άλλοι έλεγαν τέτοιες, με συγχωρείτε, κοτσάνες. Γιατί εδώ δεν είναι αν διαφωνούμε πολιτικά, είναι τουλάχιστον να συνεννοούμαστε. Δεν μπορεί να λέμε τέτοια πράγματα, ότι η φιλελεύθερη Ευρώπη είναι υπόδουλη της αγοράς, ενώ η σοσιαλδημοκρατική δεν είναι... Μα είναι τρελά αυτά τα πράγματα. Και στο σοσιαλισμό και στον καπιταλισμό το πολιτικό σύστημα, το κρατικό σύστημα, είναι αντίστοιχο με την οικονομία. Δεν είναι από εδώ η οικονομία και από εκεί το κράτος.
Εν πάση περιπτώσει, ο βρεγμένος δεν πρέπει να φοβάται τη βροχή. Ο λαός δεν πρόκειται να γλιτώσει τη χρεοκοπία ό,τι κι αν κάνει, ακόμα κι αν δεχθεί να δουλεύει χωρίς αμοιβή για ένα, δυο, τρία χρόνια. Πρώτα - πρώτα, και τους μισθούς του να σας δώσει, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ούτε την ανισομετρία, ούτε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας - που λέτε εσείς - ούτε τίποτα. Θα γίνει ανάπτυξη; Ναι. Πιο γρήγορη και θα γεννηθεί καινούριος κύκλος κρίσης. Από τα ίδια τα πράγματα, λοιπόν, εμείς λέμε το εξής: Τώρα βρίσκεται στα χέρια του λαού η ευθύνη.
Εμείς υποστηρίζουμε: Αγώνες, αν μπορούν να ματαιώσουν το χειρότερο, δε θα είχαμε καμία αντίρρηση. Και για να γίνει αυτό, πρέπει στην προμετωπίδα και στην κατεύθυνση του λαϊκού κινήματος να είναι η διαδοχή αυτού του πολιτικού συστήματος με το πολιτικό σύστημα της εργατικής λαϊκής εξουσίας. Αποδέσμευση και μονομερής διαγραφή του χρέους. Δεν υπάρχει άλλη λύση για το λαό. Βεβαίως, δεν είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς να πείσουμε ή να επιβάλουμε αυτό το ζήτημα στο λαό. Αργά ή γρήγορα θα πειστεί. Αλλά όχι, να μη χαθεί άλλος χρόνος γιατί και η πολιτική αστάθεια θα έρθει, και η χρεοκοπία θα έρθει, και ο πόλεμος θα έρθει. Και να δω τότε τι θα πείτε στο λαό; Οτι έφταιγε το μνημόνιο;».