Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Τιμώντας την 9η Μάη

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Οι εκπρόσωποι όλων των άλλων κομμάτων, σε μια σειρά διακομματικές επιτροπές σε δήμους, σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, συμφώνησαν να δοθεί χώρος στη Χρυσή Αυγή, για να προπαγανδίζει τις φασιστικές της ιδέες και να διαφημίζει τη δράση της ενόψει των εκλογών, απορρίπτοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση στη ναζιστική οργάνωση.

Σε δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια όλων των άλλων κομμάτων συνωστίζονται υποψήφιοι, που είτε σχετίζονται άμεσα με τη Χρυσή Αυγή, είτε υπερασπίζονται θέσεις και απόψεις που «αβαντάρουν» το φασιστικό μόρφωμα. Το παράδειγμα, για τον «χουντόφρονα» υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στο συνδυασμό, που στηρίζουν στην Καλαμάτα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και οι Οικολόγοι και που αναφέρουν τα προχτεσινά «Αποκαλυπτικά» του «Ριζοσπάστη», είναι χαρακτηριστικό.


Στελέχη των ΑΝΕΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και άλλων, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, σπέρνουν αμφιβολίες για το κατά πόσον τεκμηριώνεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και αντίστοιχα αν πρέπει να διωχθεί. Τοποθετήσεις που οι χρυσαυγίτες έχουν κάνει σημαία τους. Ενα, μάλιστα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τη ΧΑ ως «αντισυστημική, αντιμνημονιακή» δύναμη.

Πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται να συνομιλούν σαν «παλιοπαρέα» με τους επικεφαλής των χρυσαυγιτών και δεν αρνούνται ότι μοιράζονται τις ίδιες αντικομμουνιστικές ιδέες. Χωρίς να διαψευστούν, οι χρυσαυγίτες ισχυρίζονται ότι έχουν επαφές με στελέχη όλων των κομμάτων, εκτός από το ΚΚΕ, αναφέροντας και συγκεκριμένα πρόσωπα.

Στις αρχές της βδομάδας, όταν πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κατηγορούμενοι, εμφανίστηκαν στη Βουλή μετανοημένοι, βουλευτές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να τους δώσουν «άφεση αμαρτιών», σαν να μην υπήρξαν ποτέ στελέχη της φασιστικής οργάνωσης και μάλιστα με «περγαμηνές». Ο ένας, μάλιστα, δήλωσε με νόημα ότι τα συνθήματα και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80 τον έκαναν εθνικιστή, ενώ αρκετοί βουλευτές ψήφισαν «παρών» στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας τους.

Στο ευρωψηφοδέλτιο της ΧΑ φιγουράρουν ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, μεγαλογιατροί κ.ά.

Τι φανερώνουν όλα αυτά, οι χαριεντισμοί, το αβαντάρισμα ή έστω η ανοχή όλων των κομμάτων της διαχείρισης στη Χρυσή Αυγή; Οτι υπάρχουν νήματα που «συνδέουν» τη φασιστική οργάνωση με όλο το αστικό πολιτικό σύστημα και με μηχανισμούς του αστικού κράτους, με κέντρα του κεφαλαίου. Γι' αυτό οι αντιφασιστικές κορόνες, τα «δημοκρατικά τόξα» και οι «αντιφασιστικές συμμαχίες» εξυπηρετούν μόνο την προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζομένων.

Η τακτική αυτή είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποκαλυφθεί. Η στάση τους πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις εκλογές. Ειδικά σήμερα, που βλέπουμε στην Ουκρανία καθαρά το τι ρόλο επιφυλάσσουν σε τέτοιες δυνάμεις το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί: Το μίσος και την εχθρότητά τους ενάντια στους εργαζόμενους, στο λαό.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη και αταλάντευτη στάση απέναντί τους. Γιατί, είναι το μόνο κόμμα που πολεμά το σύστημα το οποίο γεννά το φασισμό και τον θρέφει, με στόχο να τον αξιοποιήσει ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει στην απομόνωση των νεοναζιστών.

Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη του Σαββάτου 10 του Μάη 2014