Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Οι εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελούν χυδαία προεκλογική απάτη. Απ' όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, θα πρόκειται για ποσό 200 ευρώ, το οποίο θα δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα έως 4.800 ευρώ, δηλαδή όσοι βρίσκονται σε απόλυτη εξαθλίωση. Η κοροϊδία της συγκυβέρνησης όχι μόνο δεν πρόκειται να προσφέρει καμία ανακούφιση στα βάσανα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά, αντίθετα, θα λειτουργήσει σε βάρος των συμφερόντων τους. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι νομοθετημένο στα 26 από τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ (εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία). Το ύψος του κινείται πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας και κυμαίνεται στο εξευτελιστικό ποσό των 220 ευρώ για κάθε άτομο, 70 ευρώ για τη σύζυγο και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Η οικονομική ενίσχυση για οικογένεια με δύο παιδιά θα ανέρχεται συνολικά στα 400 ευρώ.


Η εμπειρία από τη θεσμοθέτησή του στα κράτη - μέλη της ΕΕ έχει αποδείξει ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτέλεσε μοχλό για το χτύπημα, την αποδυνάμωση και κατάργηση των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αντικατάσταση του βασικού μισθού από ένα άθλιο επίδομα φτώχειας. Λειτούργησε σαν πολιορκητικός κριός για τη μείωση των μισθών γενικά, αλλά και για τη δραστική περικοπή και κατάργηση σειράς κοινωνικών παροχών Πρόνοιας. Τη στιγμή που ΕΕ και συγκυβέρνηση, με ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων ενισχύοντας την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων έχουν υπονομεύσει σε βάθος χρόνου τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, πετάνε ψίχουλα στο λαό να επιβιώνει λίγο πάνω από το όριο της εξαθλίωσης. Στην ουσία, μονιμοποιούν το καθεστώς φτώχειας, επιδιώκοντας να διαχειριστούν την πιο ακραία εξαθλίωση και για την εκτόνωση των αντιδράσεων και της αγανάκτησης που προκαλεί. Στη λογική του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» κινούνται, βέβαια, και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, ήταν και δικό του «αίτημα», για το οποίο, πριν από μερικά χρόνια, κατέθετε και προτάσεις νόμου στη Βουλή. Η διαφωνία του με τη συγκυβέρνηση αφορά στις πενταροδεκάρες του επιδόματος της φτώχειας. Ο λαός πρέπει να τιμωρήσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την προκλητική κοροϊδία, που προσπαθούν με ψέματα και απάτη να φτιασιδώσουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους, που τσακίζει τη ζωή του λαού για να διασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων. Να γυρίσει την πλάτη στις αυταπάτες που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη φτώχεια και την εξαθλίωση που τους καταδικάζουν ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, σε όλες τις εκλογικές μάχες και το εργατικό κίνημα, αποτελεί εγγύηση για να δυναμώσει και να γίνει αποτελεσματική η πάλη του εργαζόμενου λαού για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με δικαιώματα για όλους, με πλήρη σταθερή δουλειά, με μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές Υγείας και Πρόνοιας που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες του.

Αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 2 Μάη 2014.