Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν oι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τα "2,5 χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη»"

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Λίλα Καφαντάρη, Βαγγέλης Σιγάλας και στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου, Γιάννης Δεναξάς, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στις 19/06/13, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου, με θέμα, 2,5 χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» στο Ν. Αιγαίο, οι συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα των νησιών και άμεσα μέτρα διεκδίκησης
Στην εισήγηση της η Λίλα Καφαντάρη  επεσήμανε πως η πολιτική η  οποία εφαρμόζεται από την  Τοπική Διοίκηση όλων των βαθμών απορρέει από το γεγονός ότι είναι... άρρηκτα δεμένη με την ανάπτυξη που κριτήριο της δεν είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, αλλά η στήριξη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποτέλεσαν και αποτελούν κρίκο αυτής της πολιτικής και σε συνθήκες με υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, τόσο στη χώρα μας όσο και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του  ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξαν  πως η Περιφέρεια και οι Δήμοι στο Ν. Αιγαίο συνέβαλαν και συμβάλουν  σε αυτή την κατεύθυνση εφαρμογής  του προγράμματος «Καλλικράτης».
Από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της  Περιφέρειας Ν. Αιγαίου «ανάπτυξη  – επιχειρηματικότητα – ανταγωνιστικότητα» ωφελημένο βγαίνει το μεγάλο κεφάλαιο σε όλους τους τομείς δράσης του. Π.χ. στον τουρισμό έχουμε αποφάσεις και πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής που ενισχύουν την κερδοφορία μεγαλοξενοδόχων και μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, παρέχοντας ταυτόχρονα φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό μέσα από τα προγράμματα δια βίου μάθησης και κατάρτισης που υλοποιεί. 
Αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική της Περιφέρειας, είναι γνωστή η  σημασία των νησιών για την  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με εκπρόσωπο του Κοπελούζου για το πώς από την μία οι ΑΠΕ θα περάσουν στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και από την άλλη πως θα καμφθούν οι αντιστάσεις των νησιωτών. Ο αριθμός των ανεμογεννητριών θα είναι τόσο μεγάλος ώστε να γίνεται μεταφορά ρεύματος όχι μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και σε χώρες της ΕΕ, αποφέροντας τεράστια κέρδη στον κάθε επιχειρηματικό όμιλο και πανάκριβο ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια, πλήττοντας παράλληλα και το περιβάλλον. 
Στην ίδια λογική εντάσσεται και  η δράση της Περιφερειακής Αρχής για την ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας της αλλά και των υπηρεσιών. Ήδη έχουν προχωρήσει σχεδιασμοί για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού και των λυμάτων. Όπως και η Ελληνογερμανική συμφωνία για την παροχή, σε πρώτη φάση, τεχνογνωσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων που αναδεικνύεται σε ισχυρό φιλέτο κερδοφορίας για τα μονοπώλια. 
Ακόμη η ταξικότητα της πολιτικής της Περιφερειακής Αρχής αποτυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια και στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Π.χ. η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το 2011 έφτασε στο 73%, όμως ο μεγάλος όγκος αυτών των χρημάτων δεν πήγε για δημόσια έργα ανακούφισης των λαϊκών αναγκών, αλλά στις ιδιωτικές επενδύσεις και όχι βέβαια σε αυτοαπασχολούμενους, βιοτέχνες, εμπόρους και αγρότες. Με αποτέλεσμα ο Πρωτογενής Τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία)  να απαξιώνεται, να παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και ταυτόχρονα να γεμίζει η ντόπια αγορά με ομοειδή προϊόντα εισαγωγής.

Ακόμη και για την ακτοπλοΐα  που είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νησιωτών, η Περιφερειακή Αρχή αρνήθηκε να δεχτεί το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, με το πλαίσιο αιτημάτων της σύσκεψης Εργατικών Κέντρων, σωματείων και φορέων από τα νησιά, που έγινε στον Πειραιά. 
Επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή ότι ο «Καλλικράτης», λειτούργησε  και λειτουργεί υπέρ των εργολάβων. 
Αντανάκλαση της πολιτικής που  εφαρμόζει η Περιφερειακή Αρχή και  οι Δημοτικές Αρχές, είναι η κατάσταση  που επικρατεί στην Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, σχολεία, παιδικοί σταθμοί – δεν εξυπηρετούνται όλα τα παιδιά, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ), προσπαθώντας να καλύψουν την ακραία φτώχεια μέσω φιλανθρωπικών ενεργειών (Κοινωνικά Παντοπωλεία-Φαρμακεία, Εκκλησίας, ΜΚΟ, Εθελοντισμό). Αυτό δεν είναι τυχαίο. Εντάσσεται στην πολιτική της Περιφερειακής Αρχής και των Δημοτικών Αρχών που αποδέχονται την κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση (30% των εσόδων από τους ΚΑΠ και 70% από τοπική φορολογία), χωρίς ίχνος διεκδίκησης πλήρους κρατικής χρηματοδότησης. 
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  της Λαϊκής Συσπείρωσης, με την παρουσία τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο  με επιχειρήματα και στοιχεία, αποκάλυπταν  και αποκαλύπτουν την αντιλαϊκή  πολιτική της Περιφερειακής Αρχής, π.χ. όταν ψήφισαν ουσιαστικά τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, αφαιρώντας τον όρο ΕΟΖ και κρατώντας όμως το περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, η κριτική τους στρέφεται και προς τις υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που παρόλες τις αντιπολιτευτικές κορώνες, στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική.
Ο εργατόκοσμος, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι άνεργοι και οι γυναίκες είναι ανάγκη να βγάλουν συμπεράσματα, να ανακόψουν την αντιλαϊκή επίθεση και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να ανοίξουν το δρόμο για τη δική τους εξουσία, σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, των μονοπωλίων και της ΕΕ, και θα οργανώσει την οικονομία στη βάση των δικών μας αναγκών, είναι μονόδρομος για την επιβίωση μας. 
Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τα λαϊκά στρώματα των νησιών οργανωμένα να διεκδικήσουν από Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμους, άμεσα μέτρα ανακούφισης της ζωής τους, όπως:
  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45 %, τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
  • Όχι στο κλείσιμο δομών και υπηρεσιών των δήμων, αλλά διεύρυνση τους.
  • Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους και καμία κατάργηση οργανικών θέσεων. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.
  • Άμεση δραστική μείωση των ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογία και ανταποδοτικών τελών.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία και τις υπηρεσίες και τα έργα των δήμων.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, στο νερό, τις ΑΠΕ, εκπαίδευση, παιδεία, υγεία πρόνοια, άθληση και δημόσια περιουσία.
  • Κάλυψη όλων των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών (παιδικοί σταθμοί, υγεία κλπ)
  • Αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία, τακτική, φθηνή και ασφαλής ακτοπλοϊκή σύνδεση.
20/06/2013