Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Πειραιάς: Κατάσχεση σπιτιού άνεργου μεταλλεργάτη για 1.677 ευρώ!

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» για νέα περίπτωση κατάσχεσης σε βάρος εργάτη που εδώ και 3 χρόνια είναι άνεργος
 
Σε αναγκαστική κατάσχεση σπιτιού άνεργου μεταλλεργάτη, προχώρησε το Δημόσιο πριν από 3 μέρες! Ο μεταλλεργάτης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, είναι άνεργος εδώ και τρία χρόνια. Το μόνο που του έχει μείνει είναι ένα σπίτι στα Καμίνια που απέκτησε με κόπο και φτύνοντας αίμα μέσα στα «τάνκια» των καραβιών των εφοπλιστών. Τώρα, κινδυνεύει να χάσει αυτό το σπίτι γιατί οφείλει στην εφορία 1.677,95 ευρώ που με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 2.173,81 ευρώ! Μάλιστα, η εφορία (ΔΟΥ Δ' στον Πειραιά) με την πράξη καθορισμού χρεών που έγινε στις 25 Ιούνη, ορίζει ως «πρώτη προσφορά» το ποσό των 70.000 ευρώ, προφανώς σαν τιμή εκκίνησης για πιθανή μελλοντική πράξη πλειστηριασμού του σπιτιού του ανέργου.


Η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης της κατάσχεσης του σπιτιού ξεκίνησε για χρέη που αναλύονται ως εξής: Πρόστιμο Τροχαίας που βεβαιώθηκε το 1990 ύψους 44,02 ευρώ (προσαυξήσεις ύψους 132,06). Φόρος εισοδήματος 2005 που δεν πληρώθηκε ύψους 63,44 ευρώ (προσαυξήσεις 45,68). Φόρος εισοδήματος 2006 ύψους 123,2 ευρώ (προσαυξήσεις 87,47). Φόρος εισοδήματος 2007 ύψους 182,99 ευρώ (προσαυξήσεις 133,58). Φόρος εισοδήματος 2011 ύψους 156,66 ευρώ (προσαυξήσεις 26,63). Φόρος εισοδήματος και Εισφορά αλληλεγγύης 2012 ύψους 752,64 ευρώ (προσαυξήσεις 52,69 ευρώ). Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων 2011 (χαράτσι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ) ύψους 355 ευρώ (προσαύξηση 17,75 ευρώ).

Σύμφωνα με την Εκθεση της Αναγκαστικής Κατάσχεσης, η διαδικασία ξεκίνησε στις 25 Ιούνη, δηλαδή την περασμένη Τρίτη, από δικαστικό επιμελητή του Πρωτοδικείου Αθηνών «σε εκτέλεση της υπ' αριθμ 12799/150/2013 έγγραφης παραγγελίας του προϊσταμένου της ΔΟΥ Δ' (Πειραιά Δ', ΣΤ')». Οπως αναφέρεται από το δικαστικό επιμελητή, μαζί με μία ακόμα δικαστική επιμελήτρια ως μάρτυρα, πήγαν στην περιοχή που βρίσκεται η ακίνητη περιουσία του ανέργου και «σύμφωνα με το άρθρο 36 του ΚΕΔΕ επέβαλα, όπως αναφέρεται, αναγκαστική κατάσχεση για χρέος αυτής προς το Δημόσιο ΕΥΡΩ 2.173,81 πλέον προσαυξήσεων επί της κατωτέρω περιγραφόμενης ακίνητης περιουσίας (...)». Μάλιστα, στη σχετική έκθεση περιγράφεται αναλυτικά η ιδιοκτησία του άνεργου.
Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Δείχνει ότι η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων κλιμακώνεται και έρχεται να σημάνει συναγερμό σε όλη την εργατική τάξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας στη Ζώνη έχει ξεπεράσει το 90%. Το καλοκαίρι του 2008 δούλευαν κοντά 10.000 εργάτες, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια είναι ζήτημα αν δουλεύουν 500!

Ο μεταλλεργάτης όχι μόνο είναι τρία χρόνια άνεργος, αλλά, όπως αναφέρει ο ίδιος, χρωστάει το σπίτι στην τράπεζα, ενώ η οικογένειά του είναι χωρίς ρεύμα εδώ και 7 μήνες!

«Τα χρόνια που είμαι άνεργος κάνω μεροκάματα όπου βρω για ένα κομμάτι ψωμί και ανασφάλιστος βέβαια. Δεν έχουμε ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τώρα απειλούν να πάρουν και το σπίτι. Φτάσαμε στο ως εδώ και μη παρέκει. Κατάλαβα ότι ατομικά το πρόβλημά του δεν πρόκειται να το λύσω, αν δεν λυθεί και του συνάδελφου. Οργανωμένα, συλλογικά όλοι μαζί οι εργάτες μαζί με το σωματείο μας, έχουμε δύναμη. Μπορούμε να καταφέρουμε κάτι θετικό. Δεν το βάζω κάτω».

Θυμίζουμε τέλος, ότι πριν ένα μήνα στην ίδια θέση είχε βρεθεί ένας ακόμα άνεργος μεταλλεργάτης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Κινδύνευσε να χάσει το σπίτι του επειδή όφειλε στην ΕΥΔΑΠ το εξευτελιστικό ποσό των 831 ευρώ. Η εταιρεία αφού του είχε πάρει το ρολόι, πήγε να βγάλει το σπίτι του μεταλλεργάτη στο σφυρί ξεκινώντας διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης. Με το που έγινε γνωστό το περιστατικό δόθηκε αποφασιστική οργανωμένη απάντηση. Την επομένη αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά έσπευσε μαζί με τον άνεργο στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ απαίτησε και επέβαλε να σταματήσει, έστω και προσωρινά, η διαδικασία της αναγκαστικής κατάσχεσης, να επανατοποθετηθεί το ρολόι στο σπίτι του ανέργου και να συνδεθεί το νερό.