Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της ΠΟΕΔΗΝ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Δηλώνοντας πως οι εργαζόμενοι και το κίνημα των υγειονομικών δεν θα κάνουν το χατίρι ούτε της κυβέρνησης ούτε του «ανερχόμενου» εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να υποχωρήσουν και να συμβιβαστούν με την επίθεση και τον εκφυλισμό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).


Το τελευταίο διάστημα, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, κορυφώνεται η προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι όποιες αγωνιστικές διαθέσεις υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, να μην συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις αποφάσεις και στις κινητοποιήσεις, αντίθετα να περιμένουν από κάποιους «σωτήρες» να λύσουν τα προβλήματά τους. Είναι ενδεικτικό πως σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ) υιοθέτησε τα επιχειρήματα που ανέφερε ο υπουργός Υγείας χθες σε συνάντηση με τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ και του Ενωτικού Ψηφοδελτίου (ΣΥΡΙΖΑ) να σιγοντάρουν. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, οι στόχοι που βάζει η τρόικα είναι ανεδαφικοί, καθώς οι ελληνικές δαπάνες για την Υγεία είναι πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν προκαλεί επομένως έκπληξη που καμία από τις τρεις παρατάξεις δεν διαφοροποιήθηκε όταν ο υπουργός Υγείας κάλεσε την ΠΟΕΔΗΝ σε συνάντηση ώστε να του υποδείξουν προτάσεις στα πλαίσια του δημοσιονομικού προγράμματος. Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτήρισε ως θετική την κίνηση εντυπωσιασμού του υπουργού Υγείας να κατέβει στη χθεσινή συγκέντρωση των υγειονομικών και να τους καλέσει στο γραφείο του!

 Δηλαδή ήταν θετικό ότι έγινε συνάντηση κι ας ειπώθηκε σε αυτή ότι θα κλείσουν νοσοκομεία, θα μετακινηθούν εργαζόμενοι, θα συνεχιστεί το έργο των προηγούμενων υπουργών Υγείας. Αν αυτά λένε όταν δεν τους ακούνε οι εργαζόμενοι, τι θα λένε στα νοσοκομεία, προκειμένου να διαδώσουν αυταπάτες;

Αυτές οι παρατάξεις θέλουν τους εργαζόμενους να είναι «στη γωνία». Είναι ενδεικτικό πως η προχθεσινή στάση εργασίας προκηρύχθηκε μετά από προτροπή των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΠΑΣΚΕ, χωρίς καν να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή, χωρίς καν να ενημερωθούν όλα τα σωματεία. Και φυσικά δεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από τους εργαζόμενους, αλλά ακόμη και στελέχη αυτών των παρατάξεων δεν παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δικαιολόγησε αυτό, λέγοντας ότι υπήρχαν δημοσιεύματα πως κλείνουν νοσοκομεία και έπρεπε να δοθεί απάντηση. Εξάλλου, δεν είναι το πρόβλημα το διαδικαστικό... Δηλαδή γι' αυτούς είναι απλά διαδικαστικό θέμα μια απόφαση να γίνει «κτήμα» των εργαζομένων στη βάση, να κουβεντιαστεί, να πουν γνώμες πώς θα οργανωθεί, τι περιεχόμενο θα έχει μια κινητοποίηση κλπ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποχώρησαν, λέγοντας πως θα δώσουν το βάρος στους χώρους δουλειάς αποκαλύπτοντας το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και καλώντας τους εργαζόμενους να «ζωντανέψουν» τα σωματεία με τη δράση τους, να τα κάνουν κάστρα αντίστασης και διεκδίκησης.

από:902.gr