Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την Παγκόσμια Ημέρα του πρόσφυγα

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα εξέδωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Αναφέρει:
«Στο τόπο αυτό που τα δάκρυα μοιάζουν δώρα 
και σκεπασμένη μένει η αλήθεια από το τώρα 
ακούω πολλούς να νοιάζονται για μένα 
μα όλα τα λόγια πάντα μένουνε θαμμένα»

Άγνωστου ποιητή

Περισσότεροι από 45,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν το 2012 μακριά από τις εστίες τους, οι περισσότεροι ξεριζωμένοι από συγκρούσεις - και ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι αριθμός των προσφύγων που μπορεί ή όχι να ξεπερνάει τα 45,2 εκατομμύρια αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ιμπεριαλισμός γίνεται μέρα τη μέρα ολοένα και πιο επιθετικός. Ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις  ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπους από τις χώρες τους. Ότι οι ανθρώπινες ζωές μπρος τα κέρδη των μονοπωλίων είναι απλώς αριθμοί για να τους μνημονεύουν κάποιες εορταστικές ημέρες.
 Η ανάγκη των μονοπωλίων να έχουν τον πλήρη έλεγχο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές των λαών και των ενεργειακών δρόμων για να θωρακίζουν τα κέρδη τους, είναι η κύρια αιτία που αυξάνει ολοένα τον αριθμό των προσφύγων.

Οι φράχτες που ορθώνονται, τα απάνθρωπα κέντρα κράτησης προσφύγων που στήνονται, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ και των κυβερνήσεων που στηρίζουν αυτές τις επιλογές, δε μπορούν να σταματήσουν τα κύματα της προσφυγιάς που σηκώνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η καπιταλιστική εκμετάλλευση της εργατικής τάξης σε όλες τις χώρες.

Στη χώρα μας είναι τεράστια και καθημερινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που φυλακίζονται σε απάνθρωπα Κέντρα Κράτησης, στα κέντρα δήθεν υποδοχής προσφύγων, στα κρατητήρια, στα ανθυγιεινά καταλύματα, αλλά και όσων παλεύουν να επιβιώσουν αντιμετωπίζοντας την αντιμεταναστευτική και αντεργατική πολιτική που τσακίζει κυριολεκτικά τα κόκαλα Ελλήνων και ξένων εργατών.

Πολιτικό άσυλο δε δίνεται σχεδόν σε κανένα, το λεγόμενο προσωρινό (για ένα χρόνο) καθεστώς ανθρωπιστικής προστασίας δίνεται σε ελάχιστους. Οι υπηρεσίες που παραλαμβάνουν τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου δεν επαρκούν ούτε στοιχειωδώς για τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ακόμη περισσότερο όσοι θέλουν να καταθέσουν αίτηση και να θησαυρίζουν τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται και εξαπατούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Το ΠΑΜΕ αντιπαλεύει τις οδηγίες και τους κανονισμούς που συγκροτούν το λεγόμενο "Σύστημα Ασύλου" της ΕΕ, γιατί κάνουν ακόμη πιο σκληρή την αντιμεταναστευτική πολιτική της. Αντιπαλεύει την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης που περιορίζει ασφυκτικά τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και κάνει ακόμη  πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου. Αντιπαλεύει τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ που εγκλωβίζει στην Ελλάδα πρόσφυγες που θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αντιπαλεύει την πολιτική των ιμπεριαλιστών και κεφαλαιοκρατών σε όποια χώρα ή ήπειρο και αν βρίσκονται. Ο Αγώνας της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο για να σταματήσει η προσφυγιά και η μετανάστευση είναι νύχι - κρέας με τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σ’ αυτόν τον αγώνα καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τις γυναίκες, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας.

Για να πάψουμε να έχουμε μέρα προσφύγων – για να πάρουν οι λαοί στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν και τους ανήκει».