Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Κατάληψη του Δημαρχείου από τη Λαϊκή Επιτροπή Κωμιακής για τα σοβαρά προβλήματα των ορεινών χωριών


Το Δημαρχείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από τις 10.00 το πρωί σήμερα Τετάρτη και για αρκετές ώρες τελούσε υπό κατάληψη από τη Λαϊκή Επιτροπή Κωμιακής, με τη συμπαράσταση κατοίκων, φορέων του νησιού και δυνάμεων του ΠΑΜΕ, μετά από την απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 8-6-2013. Διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου του νησιού, την εγκατάλειψη των ορεινών χωριών καθώς και την υπέρογκη τιμή του νερού που πληρώνουν τα ορεινά χωριά σε σύγκριση και με τις πεδινές περιοχές. Απαιτούν:
  • Άμεση συντήρηση με τα κατάλληλα τεχνικά έργα, όλων των αγροτικών δρόμων ώστε να είναι βατοί όλο το χρόνο. Επίσης την κάλυψη των εξόδων συντήρησης του δρόμου Κωμιακή - Μυρίση, που έγινε με πρωτοβουλία των κατοίκων λόγω της κακής κατάστασης του δρόμου.
  • Χρέωση με την κατώτατη τιμολόγηση νερού που ισχύει στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και τις ανάλογες ρυθμίσεις για πολύτεκνους και ευπαθείς ομάδες και καθορισμός δόσεων ανάλογα με τη δυνατότητα των κατοίκων. Σημειώνουμε ότι οι λογαριασμοί που θα έρθουν το επόμενο διάστημα θα είναι για τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια που δεν είχε γίνει καταμέτρηση και μάλιστα με αυξημένο ΦΠΑ για όλο το ποσό.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το δήμαρχο της Νάξου δεσμεύτηκε ότι θα αρχίσει άμεσα η συντήρηση των δρόμων. Για το σημαντικό όμως ζήτημα της τιμολόγησης του νερού ο δήμαρχος προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει μεταθέτοντας τη συζήτηση για τον Οκτώβρη όπου και προγραμματίζεται να ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ο νέος προϋπολογισμός, παρόλο που το ζήτημα επείγει και ο προϋπολογισμός δεν φτάνει να συζητηθεί παρά αρκετούς μήνες αργότερα. Τέλος, σε μια προσπάθεια ειρωνείας απέναντι στους συγκεντρωμένους παρέπεμψε το ζήτημα για τον Απρίλη του 2014. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν ότι συνεχίζουν την κατάληψή τους.

Τη στήριξή της εξέφρασε η Γραμματεία Νάξου του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της, τονίζοντας: «Η Γραμματεία Νάξου του ΠΑΜΕ στηρίζει και συμμετέχει στον αγώνα της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής ενάντια στην εγκατάλειψη των ορεινών χωριών και τη διάκριση σε δημότες α', β', γ' κατηγορίας. Καλούμε τους φορείς και τους κατοίκους της Νάξου να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των Κωμιακιτών».


Με ανακοίνωση της και η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  εξέφρασε την στήριξη της στον αγώνα της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής τονίζοντας:
«Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συμπαραστέκεται και στηρίζει έμπρακτα τον δίκαιο αγώνα της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής και τα δίκαια αιτήματα των Κωμιακιτών.
Καλούμε όλους τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Κωμιακής.
Τα προβλήματα είναι κοινά, κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας».
Επίσης με αποφάσεις τους ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής και το Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας  στήριξαν τον αγώνα της Λαϊκής Επιτροπής. Η Λαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Γενική Συνέλευση όπου αποφασίστηκε η λήξη της κατάληψης και οπρογραμματισμός ακόμα πιο δυναμικών κινητοποιήσεων, καθώς δεν υπήρξε δέσμευση από τη δημοτική αρχή στα αιτήματα της Λαϊκής Επιτροπής.   

Επιστολή συμπαράστασης στη Λαϊκή Επιτροπή Κωμιακής απέστειλε  και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κορώνου Νίκος Χουζούρης αναφέροντας:
Μ’ αυτή μου την επιστολή στέλνω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς στους κατοίκους της Κωμιακής και γενικότερα σε όλους τους καθ αυτού κατοίκους της ΟΡΕΙΝΗΣ Νάξου.
Τα προβλήματα μας είναι καθημερινά και κοινά για όλους μας.
Το κατεστραμμένο οδικό και αγροτικό δίκτυο, η καθαριότητα, η ανεργία που μαστίζει και ερημώνει τα χωριά, η κατακερμάτιση της ΣΑΤΑ, οι μη χορηγήσεις από τα γενικά και τακτικά έσοδα του Δήμου για την υλοποίηση έργων, αλλά και τόσα προβλήματα καθημερινότητας τα οποία δεν μπορούν να λυθούν.
Πως θα προχωρήσουμε πιο πέρα για έργα ανάπτυξης κλπ.
Πρέπει αυτό το πρόγραμμα που ονομάστηκε Καλλικράτης και δημιούργησε το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να ρθει και στα ορεινά.
Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Γενικέ, πριν 20 και πλέον χρόνια φτιάχτηκε νοσοκομείο στη Νάξο και τώρα κλείνει, φτιάχτηκε το αεροδρόμιο και τώρα θεωρείται ανεπαρκέστατο, και τόσα άλλα έργα ίδιας τύχης όπως σχολεία, δικαστήρια, αλιευτικά κλπ.
Έχετε ευθύνες απέναντι στους κατοίκους της Ορεινής Νάξου μη μπορώντας για παράδειγμα -εκτός των παραπάνω- να κλείσετε μία μικρή λακκούβα στο οδικό δίκτυο, πόσο μάλλον για πιο σοβαρά προβλήματα.
Πρέπει όλοι μαζί να σηκώσουμε φωνή διαμαρτυρίας για τα προβλήματά μας γιατί νοιώθουμε ξένοι στο ίδιο μας το νησί.

Συνδέσεις Ειδήσεων:  
Ανακοίνωση της Λαίκής Επιτροπής Κωμιακής για τη σημερινή κινητοποίηση στο Δημαρχείο
 
Από τη Γενική Συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής
Από τη Γενική Συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής 
Από τη Γενική Συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής
Από τη Γενική Συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής