Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Καμία κατάσχεση, να σημάνουν συναγερμό τα εργατικά σωματεία

ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΗΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
«Με το κατασχετήριο στο χέρι, πήγα στο σωματείο μου. Ολοι μαζί μια γροθιά!»
Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών, τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Ναυπηγοξυλουργών διαμηνύουν: «Καμία κατάσχεση και κανένας πλειστηριασμός δε θα περάσει»

«Με το που πήρα το κατασχετήριο στο χέρι το πρώτο που κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνω ήταν να πάω στο σωματείο μου, στους συναδέλφους μου. Αυτό πρέπει να κάνουν όλοι οι συνάδελφοι. Δεν κινδυνεύω μόνο εγώ να χάσω το σπίτι μου. Ξέρω πολλούς συναδέλφους που έχουν να κάνουν μεροκάματο πολύ καιρό και χρωστάνε στην εφορία. Οπου να 'ναι θα πάρουν και αυτοί τα ραβασάκια της αναγκαστικής κατάσχεσης αν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ένα σπίτι. Με τη δύναμη της αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους ανέργους, όλων εμάς που έχει γίνει αυτή η πολιτική εφιάλτης, με τη δύναμη της αλληλεγγύης πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε και κάτι θετικό. Ολοι μαζί οι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι να γίνουμε μια γροθιά».
 
Το μήνυμα αυτό στέλνει προς όλους τους εργαζόμενους ο επί τρία χρόνια άνεργος μεταλλεργάτης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, που όπως αποκάλυψε χτες ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» πριν 4 μέρες το Δημόσιο έθεσε το σπίτι του, το βιος του σε διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης επειδή χρωστά στην εφορία 1.677,95 ευρώ που με τις προσαυξήσεις φτάνει τα 2.173,81 ευρώ! Η εφορία (ΔΟΥ Δ' στον Πειραιά) με την πράξη καθορισμού χρεών που έγινε στις 25 Ιούνη, ορίζει ως «πρώτη προσφορά» το ποσό των 70.000 ευρώ, προφανώς σαν τιμή εκκίνησης για πιθανή μελλοντική πράξη πλειστηριασμού του σπιτιού του ανέργου. Θυμίζουμε ότι η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης της κατάσχεσης του σπιτιού ξεκίνησε για χρέη όπως: Πρόστιμο Τροχαίας 44,02 ευρώ (προσαυξήσεις ύψους 132,06). Φόρος εισοδήματος 2005, 63,44 ευρώ (προσαυξήσεις 45,68). Φόρος εισοδήματος 2006, 123,2 ευρώ (προσαυξήσεις 87,47). Φόρος εισοδήματος 2007, 182,99 ευρώ (προσαυξήσεις 133,58). Φόρος εισοδήματος 2011, 156,66 ευρώ (προσαυξήσεις 26,63). Φόρος εισοδήματος και Εισφορά αλληλεγγύης 2012, 752,64 ευρώ (προσαυξήσεις 52,69 ευρώ). Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων 2011, 355 ευρώ (προσαύξηση 17,75 ευρώ).

Δεν θα περάσει καμία κατάσχεση!
Τα έγγραφα της κατάσχεσης που αποκάλυψε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Καμία κατάσχεση και κανένας πλειστηριασμός δεν θα περάσει», «όλοι για έναν και ένας για όλους» διαμηνύουν τα ταξικά κλαδικά συνδικάτα μετάλλου και ναυπηγοεπισκευής, με χτεσινή τους καταγγελία, σημαίνοντας αγωνιστικό συναγερμό σε όλο τον κλάδο, σε όλους τους ανέργους και εργαζόμενους της χώρας. Τους καλούν με την οργάνωσή τους στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές μέσα από τα σωματεία, τις Επιτροπές Ανέργων, τις Λαϊκές Επιτροπές να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Επίθεση που φτάνει στο σημείο, το Δημόσιο να θέτει σε διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης σπίτια ανέργων, όπως του άνεργου μεταλλεργάτη της Ζώνης για χρέη που ανέρχονται ακόμα και σε εξευτελιστικά ποσά προς την εφορία.
 
Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών, τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Ναυπηγοξυλουργών τονίζουν πως η «περίπτωση του άνεργου συναδέλφου είναι χαρακτηριστική»... «Το μόνο που του έχει μείνει είναι ένα σπίτι στα Καμίνια, το οποίο κινδυνεύει να χάσει (...) Το πιο βρώμικο απ' όλα όμως είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής του συναδέλφου προέρχεται από α) το χαράτσι της ΔΕΗ του 2011, β) το φόρο εισοδήματος του 2011 ο οποίος υπολογίστηκε με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης (δηλαδή το σπίτι του και ένα αυτοκίνητο), εισόδημα το οποίο δεν πραγματοποίησε με λίγα λόγια, αφού ήταν άνεργος, και γ) το φόρο... αλληλεγγύης για τους ανέργους (εδώ πραγματικά γελάμε...), ο οποίος υπολογίστηκε με το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο ποτέ δεν πραγματοποίησε».

Και ξεκαθαρίζουν: «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Θα προχωρήσουμε σε επανασύνδεση του ρεύματος (σ.σ. είναι κομμένο εδώ και 7 μήνες) με δικό μας εθελοντικό συνεργείο και δικά μας μέσα. Θα κόψουμε τα χέρια σε όποιον αετονύχη μαυραγορίτη προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να πάρει το σπίτι του ανέργου». Και καλούν «όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα Σωματεία τους και να δώσουν μάχη για να έχουν αυτά ταξικό χαρακτήρα και προσανατολισμό. Μαζί να οργανώσουμε Επιτροπή Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Μαζί να οργανώσουμε Επιτροπές Αγώνα των Σωματείων σε κάθε γειτονιά και μαζί με τις οργανώσεις γειτονιάς των υπόλοιπων Συνδικάτων, των ΕΒΕ, των γυναικών και των νέων της λαϊκής οικογένειας».
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις κατασχέσεις
 
Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, με θέμα τα κρούσματα κατασχέσεων σπιτιών ανέργων, κατέθεσε το ΚΚΕ. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Πληθαίνουν τα κρούσματα κατάσχεσης σπιτιών ανέργων, χρεοκοπημένων λαϊκών νοικοκυριών από δημόσιους οργανισμούς κι εφορίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η αναγκαστική κατάσχεση σπιτιού άνεργου, εδώ και 3 χρόνια, μεταλλεργάτη, πατέρα 2 ανήλικων παιδιών, στην οποία προχώρησε το Δημόσιο. Το σπίτι αυτό που το απέκτησε με τον κόπο μιας ζωής και το χρωστάει και στην τράπεζα, είναι και το μόνο που του έχει μείνει. Τώρα, κινδυνεύει να το χάσει γιατί οφείλει στην εφορία 1.677,95 ευρώ που με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 2.173,81 ευρώ.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 25/6, από δικαστικό επιμελητή του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε εκτέλεση της υπ' αριθμ. 12799/150/2013 έγγραφης παραγγελίας του προϊσταμένου της ΔΟΥ Δ' (Πειραιά Δ', ΣΤ'). Μάλιστα, η εφορία με την πράξη καθορισμού χρεών, ορίζει ως "πρώτη προσφορά" το ποσό των 70.000 ευρώ, προφανώς σαν τιμή εκκίνησης για πιθανή μελλοντική πράξη πλειστηριασμού του σπιτιού. Να σημειωθεί επιπλέον για την κατάσταση του άνεργου μεταλλεργάτη και της οικογένειάς του ότι ζουν χωρίς ρεύμα εδώ και 7 μήνες.

Πριν 1 μήνα στην ίδια θέση είχε βρεθεί 1 ακόμα άνεργος μεταλλεργάτης της Ναυπηγο-επισκευαστικής Ζώνης. Κινδύνευσε να χάσει το σπίτι του, επειδή όφειλε στην ΕΥΔΑΠ το εξευτελιστικό ποσό των 831 ευρώ. Η εταιρεία, αφού του είχε πάρει το ρολόι, πήγε να βγάλει το σπίτι του στο σφυρί, ξεκινώντας διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης.

Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και ιδιαίτερα στη Ναυπηγο-επισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Περάματος - Σαλαμίνας, που το ποσοστό της ανεργίας έχει ξεπεράσει το 90%. Χιλιάδες απολύσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι για μήνες, διαθεσιμότητα και εκ περιτροπής εργασία. Η πλειοψηφία των ανέργων δεν έχει πια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, αφού δεν έχουν καν αυτά τα 50 ένσημα που χρειάζονται για να ανανεωθούν τα βιβλιάρια ασθενείας. Πλέον οικογένειες δεν έχουν να πάνε σε γιατρό τα παιδιά τους. Εκατοντάδες οι σοβαρά ασθενείς, που έχουν σταματήσει να παίρνουν τα φάρμακά τους και άλλοι πολλοί, που έχουν προβλήματα υγείας και δεν κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων είναι τεράστιες. Παρά και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των σωματείων, δεν έχει προχωρήσει σε καμιά παρέμβαση για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, που η πολιτική της τους έχει τσακίσει, τους έχει καταδικάσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα κατεπείγοντος χαρακτήρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
  • Να σταματήσει η διαδικασία κατάσχεσης της κατοικίας του άνεργου μεταλλεργάτη;
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των ανέργων. Την περίοδο της ανεργίας να ισχύει αναστολή πληρωμών των δανείων και απαγόρευση κατάσχεσης και πλειστηριασμού κατοικίας. Μείωση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό και το σταθερό τηλέφωνο κατά 50% και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσής τους.
  • Να παρασχεθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους άνεργους».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Καμία κατάσχεση, να σημάνουν συναγερμό τα εργατικά σωματεία
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για τις κατασχέσεις:

«Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι δεν πρέπει να γίνει καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός σε πρώτη ή δεύτερη κατοικία ιδιαίτερα σε μακροχρόνια άνεργους. Kαι από αυτή την άποψη καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια, όπως αυτή που προβάλλει σήμερα το πρωτοσέλιδο του "Ριζοσπάστη", για τον άνεργο μεταλλεργάτη που πήγαν να του κάνουν κατάσχεση επειδή είχε κάποια παλιά χρέη στην Εφορία, από μια κλήση τροχαίας για 30-40 ευρώ. Κάποια μικροποσά δηλαδή τα οποία τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανεργίας που είχε ο συγκεκριμένος, δεν μπορούσε να τα αποπληρώσει και συσσωρεύτηκαν με αποτέλεσμα αυτή την εξέλιξη.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, δυστυχώς τα άλλα κόμματα δε συμφώνησαν, δεν ψήφισαν αυτή την πρόταση. Θα πρέπει εδώ και τώρα να μην υπάρξει καμία κατάσχεση, να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Τα εργατικά σωματεία πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Κανείς μόνος του στην κρίση».