Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μεγάλες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις - Άγρια κρατική καταστολή

Ίσως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε πλατείες, κεντρικές αρτηρίες και γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Οι διαδηλωτές, αργά το βράδυ του Σαββάτου, παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ και στις κοντινές σε αυτήν περιοχές. Μεγάλες διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις. Η αστυνομία επιτίθεται με βαρβαρότητα στους συγκεντρωμένους και υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 ανθρώπους σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μουαμέρ Γκιουλέρ. Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δηλώνει αποφασισμένη να καταστείλει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι με πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις διαμαρτύρονται όχι μόνο για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το πάρκο Γκεζί, αλλά υιοθετούν και συνθήματα, αιτήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στη γειτονική χώρα. Οι Τούρκοι κομμουνιστές με αποφασιστικότητα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.


Πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις - Καταστολή από το αστικό κράτος

Πολύ μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε Άγκυρα, Σμύρνη, Ντιγιάρμπακιρ (κατοικείται κυρίως από Κούρδους), Σαμσούντα (στη Μάυρη Θάλασσα) και άλλες μεγάλες πόλεις. Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες για 4 νεκρούς διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και 1 στην Άγκυρα, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από τις κρατικές αρχές και δεν μπορούν για την ώρα να επιβεβαιωθούν. Σε κάθε περίπτωση οι συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής είναι σκληρές και σώμα με σώμα. Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες (υπάρχουν αναφορές για 1.000), μερικοί εκ των οποίων σοβαρά, όπως ο διαδηλωτής στο συγκεκριμένο βίντεο.

Περίπου στις 16:00 η αστυνομία υποχώρησε από την πλατεία Ταξίμ, την οποία κατέλαβαν χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές. Φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Μερικοί από αυτούς καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Ακούγεται έντονα το σύνθημα "Ταγίπ παραιτήσου". Σε κοντινές περιοχές, όπως το Ντολμάμπαχτσε και το Μπεσίκτας η αστυνομία συνεχίζει ακατάπαυστα την επίθεση της στους διαδηλωτές. Επί της ουσίας, αυτήν τη στιγμή όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός φυσικά από το κυβερνών AKP απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις, έχοντας φυσικά διαφορετικά αιτήματα και διαφορετικές σκοπιμότητες.

Το απόγευμα, στην Τουρκία δεν υπήρχε πρόσβαση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ο μεγαλύτερος πάροχος του διαδικτύου (ΤΤΝΕΤ) μπλόκαρε την πρόσβαση σε αυτές τις σελίδες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP) με αποφασιστικότητα καλεί το λαό να βγει στο δρόμο, τονίζοντας ότι «αν υποκύψουμε τώρα, στο τέλος δεν θα μπορούμε να βγούμε καν στο δρόμο». Επισημαίνει την σχέση του πολέμου που έχει κηρύξει η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στον τουρκικό λαό με την ενεργή εμπλοκή της στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι διαδηλώνουν το Σάββατο με τα μαχητικά μπλοκ του ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Σε μια εντυπωσιακή κίνηση οι Τούρκοι κομμουνιστές το πρωί του Σαββάτου πέρασαν από την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης στην ευρωπαϊκή και προς την πλατεία Ταξίμ, μέσω της γέφυρας του Βοσπόρου, δείχνοντας την αποφασιστικότητα και την πυγμή τους να σπάσουν την κρατική καταστολή στην πράξη.

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις πραγματοποιούνται μεγάλες διαδηλώσεις με συμμετοχή των Τούρκων κομμουνιστών.

Αντιλαϊκή πολιτική και καταστολή πάνε μαζί

Η κυβέρνηση του AKP,  που εφαρμόζει σκληρή αντιλαϊκή πολιτική στην Τουρκία, προς όφελος της ανάπτυξης των τουρκικών μονοπωλίων, ενορχηστρώνει την επιχείρηση καταστολής των διαδηλώσεων. Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία για να επιβάλει «το νόμο και την τάξη» κατά τη δεύτερη μέρα των μεγάλων συγκεντρώσεων. «Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν» και πρόσθεσε: «Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες». «Υπήρξαν λάθη στις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας κυρίως στη χρήση του αερίου πιπεριού» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει όπως έχει αποφασιστεί η ανέγερση του εμπορικού κέντρου και η αναπαλαίωση των κτιρίων κατά τα πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή που βρίσκεται το πάρκο Γκεζί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Α. Γκιουλ σημείωσε: «Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις».

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υπονοούν ότι υπάρχει υποκίνηση των διαδηλώσεων, ίσως και από το εξωτερικό. Επίσης, συνδέουν τις κινητοποιήσεις με προσπάθειες πραξικοπήματος. «Στόχος τους είναι η δημιουργία χάους με απώτερο σκοπό το στρατιωτικό πραξικόπημα» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Μεχμέτ Αλί Σαχίν.
Με παρόμοιο τρόπο μίλησε και ο κ. Ερντογάν λέγοντας ότι «τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι καινούργιες. Έγιναν και την εποχή του Μεντερές (δεκαετία 50), αλλά και πριν από πραξικόπημα του 1980».

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικό Κόμμα (CHP), αστικό κόμμα σοσιαλδημοκρατικής γραμμής, που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι φανερό ότι κάνει προσπάθειες να κεφαλοποιήσει το κύμα αγανάκτησης για την κυβερνητική πολιτική. Αυτό εξυπηρέτησε και η παρουσία του επικεφαλής του Κ. Κιλιτσντάρογλου στην πλατεία Ταξίμ το απόγευμα.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχουν καλέσει - υποκριτικά φυσικά - τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Ομράν αλ Ζόχμπι κάλεσε τον Τ. Ερντογάν να παραιτηθεί και να σταματήσει να ενεργεί "με τρομοκρατικό τρόπο " ενάντια στον τουρκικό λαό.

Ένα «τυχαίο» γεγονός

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, ύστερα από την επιχείρηση της αστυνομίας να απομακρύνει τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονταν στο πάρκο Γκεζί (κοντά στην πλατεία Ταξίμ) και το περιφρουρούσαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, για να απομακρύνουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές.

Στην πραγματικότητα και μέσω των κινητοποιήσεων αναδεικνύονται οι μεγάλες ταξικές αντιθέσεις στην τουρκική κοινωνία που, παρά τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης που απολαμβάνει η αστική τάξη, οι εργάτες αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της τζάμπα δουλειάς, χωρίς δικαιώματα, την ανεργία και τη φτώχεια. Σε μια περίοδο μάλιστα,  όπου η αστική τάξη της Τουρκίας, με όχημα τη θρησκεία επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή της και να ενισχύσει το ρόλο της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας, της Βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων, υπό τη «σημαία» του λεγόμενου «νέο-οθωμανισμού».

από: 902.gr