Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

22ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΝΕ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Από την Παρασκευή στη Σούδα το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο

Στα Χανιά ταξιδεύει στις 5 Ιούλη το 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Πανελλαδικό Διήμερο της ΚΝΕ, το αντάμωμα χιλιάδων νέων από όλη τη χώρα που συνδυάζει μοναδικά τη διαδήλωση ενάντια στους ιμπεριαλιστές, τη γνωριμία με την ιστορία των λαϊκών αγώνων, την κατασκήνωση και τη γνήσια διασκέδαση. «Από τους πολέμους των εκμεταλλευτών στην κατάργηση της εκμετάλλευσης», είναι το κεντρικό σύνθημά του και το πλούσιο πρόγραμμα του διημέρου το αναδεικνύει πολύμορφα.
 
Η κατασκήνωση θα στηθεί στους Αγίους Αποστόλους Χανίων όπου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την Κυριακή προγραμματίζεται η κινητοποίηση στη βάση της Σούδας. Το Σάββατο στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την Παρασκευή στις 8 μ.μ. θα γίνει μία σημαντική εκδήλωση - συζήτηση με εκπροσώπους πολιτικών νεολαιών από την Τουρκία και την Ελλάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βέβαια τραγούδι και χορό, με παρουσία και της πλούσιας κρητικής παράδοσης. Ξεχωριστή στιγμή αποτελεί η επίσκεψη στο Ιτζεδίν, έναν από τους τόπους που έγιναν φυλακή για τους κομμουνιστές και μέσα από τη δράση τους το κάτεργο μετατράπηκε σε κάστρο του αγώνα.


Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΛΗ
17:00 - 18:30 Ιστορικός Περίπατος στο Ιτζεδίν και ξενάγηση με την παρουσία εξόριστων κομμουνιστών της περιόδου.
19:00 Επιστροφή στο χώρο.
20:00 - 21:30 Εκδήλωση - συζήτηση με τη Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και την ΕΔΟΝ.
21:30 - 23:30 Κρητικό γλέντι με τους Σκευάκη - Μυλωνάκη.
23:30 - 01:00 Λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα «εντέχνως λαϊκοί».
ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΗ
Κινητοποίηση στις βάσεις της Σούδας
20:00 Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο χώρο του διημέρου.
21:30 - 22:30: Παρουσίαση κρητικών παραδοσιακών χορών από τοπικούς χορευτικούς συλλόγους.
22:30 - 01:00 Λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Πλούσιο σε περιεχόμενο και μηνύματα
Μιλούν στο «Ρ» στελέχη της ΚΝΕ για το περιεχόμενο και την προετοιμασία του Διημέρου

Για το περιεχόμενο του διημέρου και τις προετοιμασίες των Οργανώσεων στην Κρήτη που θα το φιλοξενήσουν μιλούν στο «Ρ» ο Γιάννης Νταγκουνάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Βάγιας Βάγιας, Γραμματέας ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ.
 -- Τι σηματοδοτεί η πραγματοποίηση του 22ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου στα Χανιά;

-- Γιάννης Νταγκουνάκης: Οι δραστηριότητες του φετινού αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά θα έχουν ως επίκεντρο την κινητοποίηση στην αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας. Μια βάση η οποία έχει ενεργή συμμετοχή σε πολεμικές και άλλες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, μια νατοϊκή βάση με μεγάλη σημασία στην περιοχή της μεσογείου που ο ρόλος της αναβαθμίζεται συνεχώς και με την παραχώρηση διευκολύνσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Η επιλογή αυτή για την πραγματοποίηση του διημέρου και το σύνθημα που επιλέξαμε δεν είναι καθόλου τυχαία. Αποτελεί κίνηση συγκεκριμένης πολιτικής σημασίας. Στην περιοχή μας, την περιοχή της ανατολικής μεσογείου, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επικίνδυνοι για τους λαούς σχεδιασμοί μονοπωλίων, καπιταλιστικών χωρών, ιμπεριαλιστικών κέντρων και ενώσεων. Ακριβώς αυτή η κινητοποίησή μας στην υπερ-βάση της Σούδας, όπως λέμε εμείς, αναδεικνύει τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, καταρχήν την επικίνδυνη κλιμάκωση στην Συρία, τη συμμετοχή και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Παίρνουμε επίσης υπόψη ότι φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την πρώτη συμφωνία για την εγκατάσταση αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα. Μέσα και από αυτή την πλευρά μπορεί κανείς να καταλάβει ότι οι βάσεις δεν είναι μόνο ένα ορμητήριο των ιμπεριαλιστών απέναντι στους άλλους λαούς, αλλά και βάση στήριξης της αστικής εξουσίας στην Ελλάδα, που θα την αντιμετωπίσει το επαναστατικό κίνημα σε άλλες συνθήκες.

«Κοινή δράση με τους λαούς της περιοχής»


-- Βάγιας Βάγιας: Οπως είπαμε και πριν, το επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας είναι η κινητοποίηση στη βάση της Σούδας. Στόχος μας είναι με τη συγκεκριμένη κίνηση και την πλατιά συζήτηση που όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν και βρίσκεται σε εξέλιξη με χιλιάδες νέους σε όλη την Ελλάδα, να αναδείξουμε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή με τους καπιταλιστές και τα μονοπώλια να ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τους δρόμους διέλευσης των αγωγών, για τα κοιτάσματα της περιοχής, για τον έλεγχο των θαλάσσιων μεταφορών, οι τάσεις αλλαγής στο συσχετισμό δύναμης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι η περιοχή μας είναι καζάνι που βράζει. Αυτές οι εξελίξεις αφορούν το λαό και τη νεολαία της χώρας μας, συνολικά τους λαούς της περιοχής. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η πρωτοβουλία που παίρνουμε ως Οργάνωση για εκδήλωση - συζήτηση με τη νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και την ΕΔΟΝ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο χώρο του Διημέρου. Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον τούρκικο λαό που αγωνίζεται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και ιδιαίτερα οι Τούρκοι κομμουνιστές, επίσης να εντείνουμε τις προσπάθειες για κοινή δράση των κομμουνιστών και των λαών της περιοχής ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για αιματοκύλισμα των λαών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
 
Βέβαια, κορυφαίο γεγονός στις εκδηλώσεις του Διημέρου αποτελεί η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συντρόφου Δημήτρη Κουτσούμπα, το Σάββατο 6 Ιούλη στις 8 το βράδυ.

-- Γιάννης Νταγκουνάκης: Αξία έχει να αναφέρουμε ότι πέρα από το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και τις αθλητικές δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα εκείνες τις μέρες, ιδιαίτερη σημασία έχει η επίσκεψη των μαθητών που θα συμμετέχουν στο Διήμερο, στις ιστορικές φυλακές του Ιτζεδίν. Εκεί όπου γράφτηκαν μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες του ΚΚΕ στην περιοχή. Εκεί φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ ανάμεσά τους και ο παλαίμαχος κομμουνιστής Λευτέρης Ηλιάκης, ο οποίος θα παρευρίσκεται μάλιστα σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο. Η παλικαριά με την οποία αντιμετώπισαν τις δυσκολίες και τις κακουχίες οι φυλακισμένοι εκείνα τα χρόνια θέλουμε να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους νέους κομμουνιστές. Θέλουμε να γίνει αντιληπτό το τι ήταν αυτό που όχι απλά τους κράτησε ζωντανούς, αλλά τους έβγαλε και πιο ατσαλωμένους. Ηταν η πίστη στα ιδανικά μας και στους σκοπούς του Κόμματος, η συλλογικότητα, η οργάνωση. Και σήμερα τέτοιους κομμουνιστές, τέτοια ΚΝΕ θέλουμε, παντός καιρού.

-- Τι μηνύματα εισπράττει η Οργάνωση από τους νέους της περιοχής στο κάλεσμα που απευθύνει, μπροστά και στην προετοιμασία του διημέρου;

-- Βάγιας Βάγιας: Κάθε μέρα που περνάει τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μπαίνουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, αυτοθυσία και αυταπάρνηση στη μάχη της επιτυχίας του Διημέρου. Κάθε μέλος της ΚΝΕ νιώθει δικιά του υπόθεση τη σωστή και επιτυχημένη διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Αυτό αποτυπώνεται σε όλο το πολιτικό άνοιγμα της Οργάνωσης όλο αυτό το διάστημα. Δεκάδες είναι οι συσκέψεις, οι πρωτοβουλίες και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες μπροστά και στο Διήμερο της Οργάνωσής μας και οι οποίες έχουν μεγάλη ανταπόκριση από τους νέους της περιοχής μας.

Ενδεικτική είναι η ανταπόκριση του κόσμου και της νεολαίας στις λαϊκές γειτονιές των Χανίων όπου πολλά σπίτια νέων εργαζομένων και ανέργων με τις πόρτες ανοιχτές υποδέχτηκαν τους Κνίτες και τις Κνίτισσες, ενίσχυσαν οικονομικά τη διοργάνωση του διημέρου, την ίδια ώρα που δεν έχουν να πληρώσουν ρεύμα και νοίκι, αντιλαμβανόμενοι την τεράστια πολιτική αξία που έχει αυτή η πρωτοβουλία της ΚΝΕ.