Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μισός αιώνας... φτώχεια

«Φτώχεια και των γονέων», που λέει και ο λαός μας, θα υποστούν τα επόμενα χρόνια και τουλάχιστον για μισό αιώνα οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι μελλοντικές γενιές των απόμαχων της δουλειάς, αφού οι συντάξεις που αποδίδονταν μέχρι το 2010, μετά την περίφημη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» θα κοπούν τουλάχιστον στη μέση. 


Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων σε σχέση με τους μισθούς που έπαιρναν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι ως εργαζόμενοι, θα μειωθεί από το 95,7% στο 48,5%! Στην πραγματικότητα οι γενιές αυτές θα υποστούν μεγαλύτερες απώλειες αν σε αυτές τις περικοπές προστεθεί και η κατάργηση των δύο συντάξεων (13ης και 14ης), που επιβλήθηκε πέρυσι. Τα παραπάνω δεν τα λένε κάποιοι κομμουνιστές - με ξύλινη γλώσσα - όπως τόσα χρόνια συνηθίζουν να τους κατηγορούν τα τσιράκια του κεφαλαίου από τα τηλεπαράθυρα των «8», ούτε οι «Κασσάνδρες» του ΠΑΜΕ. Τα ομολογεί ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας με την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2012 - 2013 που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα. Βέβαια, ο κύριος διοικητής δεν το κάνει για να συμπονέσει τους συνταξιούχους νυν και μελλοντικούς.

Επικαλείται αυτή την πραγματικότητα που το ίδιο το κεφαλαιοκρατικό κράτος - που και αυτός υπηρετεί - δημιούργησε, για να πλασάρει την ιδιωτική ασφάλιση και τα λεγόμενα Επαγγελματικά Ταμεία ως τη διέξοδο δήθεν από τον Καιάδα στον οποίο έριξαν τους συνταξιούχους. Δηλαδή, προειδοποιεί τους σημερινούς εργαζόμενους πως αν δεν θέλουν να πεθάνουν στην ψάθα, θα πρέπει σήμερα να πληρώσουν ακόμα πιο αδρά για τη σύνταξή τους, καταφεύγοντας στις ασφαλιστικές εταιρείες. Τώρα, το πού οδηγεί η ιδιωτική ασφάλιση, δεν έχουν παρά οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι να δούνε τις συντάξεις στο Μεξικό, στη Χιλή του Πινοσέτ, ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου η χρεοκοπία επιχειρήσεων (ας θυμηθούμε την ΕΝΡΟΝ) οδήγησε σε χρεοκοπία και το επαγγελματικό ταμείο των εργαζομένων. Ας δούνε τη χρεοκοπία δεκάδων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών κάθε μέρα - και στη χώρα μας - που μαζί τους γκρεμίζουν τα όνειρα και τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής. Ας δούνε πού μας οδηγεί η πολιτική τους και ας πάρουν τα μέτρα τους.