Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Με απαράδεκτες και άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις η ψήφιση του νομοσχεδίου το Σαββατοκύριακο

Επιδιώκοντας να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους και το λαό και να αποφύγει τη λαϊκή κατακραυγή η κυβέρνηση θέλει να περάσει το νόμο-λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό μέσα στο Σαββατοκύριακο 7 - 8 Μάη.
Ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μεθοδεύει την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου αιφνιδιαστικά και με πρόσχημα την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο Κοινοβούλιο πριν από το προγραμματισμένο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας.
Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής επικύρωσε κατά πλειοψηφία την κυβερνητική πρόταση να διεξαχθεί η συζήτηση και η ψήφιση Σάββατο και Κυριακή στην Ολομέλεια της Βουλής. Διαφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
Σε λιγότερο από ένα 24ωρο, δηλαδή το Σάββατο στις 10 π.μ. θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Η συνεδρίαση της πρώτης μέρας, δηλαδή του Σαββάτου, θα λήξει στις 12 τα μεσάνυχτα.
Η συνεδρίαση της Κυριακής θα αρχίσει στις 10 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 10 μ.μ., οπότε και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των άρθρων.
Η δικαιολογία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών συντακτών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης, ήταν πέρα για πέρα προκλητική, αλλά και αποκαλυπτική των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Οπως είπε, «το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό μέσα στις παρούσες συνθήκες. Δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την Δευτέρα (σ.σ. Γιούρογκρουπ) ή για την διαπραγμάτευση. Είναι μέρος της συμφωνίας και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενισχύει τη θέση των εκπροσώπων μας στη συζήτηση του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας εφόσον θα είναι, αν είναι, που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα με την εκτίμηση που υπάρχει, ψηφισμένη αυτή η μεταρρύθμιση. Η συζήτηση της Δευτέρας στο Γιούρογκρουπ θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τη κυβέρνηση, διότι για πρώτη φορά στην ατζέντα και όχι ατύπως, μπαίνει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης, κατήγγειλε στη διάσκεψη των προέδρων την κυβερνητική μεθόδευση, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να προσφύγει στην αθλιότητα και τον αυταρχισμό προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αλλωστε, όπως τόνισε, το γεγονός ότι το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο μόνος που συμφωνεί με αυτό είναι ο ΣΕΒ.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, επισήμανε ότι η απόφαση της κυβέρνηση να ψηφίσει το νομοσχέδιο το Σαββατοκύριακο «αποτελεί άλλη μία εχθρική ενέργεια σε βάρος των εργαζομένων και του λαού». Και πρόσθεσε: «Αποδεικνύετε ότι πράγματι είσαστε τα καλύτερα τσιράκια των μεγάλων συμφερόντων. Εκφράζετε και με αυτό τον τρόπο το μίσος απέναντι στην οργάνωση των αγώνων του λαού. Να γνωρίζετε ότι δεν θα μείνει αναπάντητη αυτή η ενέργειά σας. Στον ύπνο δεν θα πιάσετε τους εργαζόμενους και το λαό».
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα είχαν μέχρι πρόσφατα ανακοινωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, αύριο Παρασκευή θα ολοκληρώνονταν η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές και η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνονταν την ερχόμενη εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της σημερινής κυβερνητικής εφημερίδας «Αυγή», που ισχυρίζεται: «Ασφαλιστικό και φορολογικό σήμερα στην Επιτροπή, Δευτέρα στην Ολομέλεια».