Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Σκέψου την επόμενη μέρα


Ο νέος δικομματισμός σέρνει μαζί του τις δοκιμασμένες πρακτικές του παλιού, τα αποπροσανατολιστικά και κάλπικα διλήμματα με τα οποία επιχειρεί να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις. «Ευρώ ή δραχμή» προτάσσει η ΝΔ, «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» ανταπαντά ο έτερος διεκδικητής του κυβερνητικού θώκου. Για το λαό, όμως, το πραγματικό δίλημμα είναι άλλο, είναι η επόμενη μέρα των εκλογών και αν θα τον βρει πιο έτοιμο για την αντεπίθεσή του ή πιο ευάλωτο στην εξαθλίωση που του επιφυλάσσουν. Η καπιταλιστική κρίση στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη βαθαίνει, σφραγίζει τις εξελίξεις. Ενιαία επιχειρείται να ανοίξει δρόμος εξόδου απ' αυτήν για το κεφάλαιο στις πλάτες των λαών.

Την ώρα ακριβώς που τα σύννεφα της ανεξέλεγκτης ή ελεγχόμενης χρεοκοπίας μαζεύονται απειλητικά πάνω απ' την Ελλάδα, η μεν ΝΔ κινδυνολογεί για να σύρει το λαό στην κάλπη με το φόβο, ο δε ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί έναν εγκληματικό εφησυχασμό σέρνοντάς τον στην παραίτηση και τον αφοπλισμό. Και οι δύο μαζί υπερασπίζουν και εξωραΐζουν τον «ευρωμονόδρομο», αποσκοπώντας στο να τον θωρακίσουν απέναντι στη λαϊκή οργή. Οποιος απ' τους δύο κι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση είναι παραπάνω από βέβαιο ότι όχι μόνο δε θα προσφέρει στοιχειώδη ανακούφιση στο λαό, όχι μόνο δε θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης της θέσης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αλλά θα κλιμακώσει την επίθεση εναντίον τους, προτάσσοντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας που κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι.
Καμία κυβέρνηση, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή, αυτοδύναμη ή συνεργασίας, δεν πρόκειται να σώσει το λαό απ' το μαρτύριο που του επιφυλάσσει μια ανεξέλεγκτη πτώχευση ή ένα νέο «κούρεμα» με νέα μνημόνια. Σ' αυτή την περίπτωση ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος, να μην αιφνιδιαστεί, να μην επιτρέψει να ηττηθεί, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, αφού θα χρειαστεί με τα χέρια του να διασφαλίσει ακόμα και το ψωμί του. Η θέση στην οποία θα βρεθεί την άλλη μέρα των εκλογών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό απ' τη θέση στην οποία θα βρίσκεται το ΚΚΕ. Γι' αυτό από σήμερα πρέπει ο λαός να έχει στο νου του την επόμενη μέρα. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, η κρίση είναι βαθιά και τα αδιέξοδα στη διαχείρισή της ολοένα και θα μεγαλώνουν. Την επόμενη μέρα πρέπει να είναι δυνατός και έτοιμος να αποτελέσει το αντίπαλο δέος σε μια ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς.
Με οργάνωση στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, με ενότητα των εργατών, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών, με την κατάλληλη προετοιμασία ώστε να σταθεί όρθιος και να αντιμετωπίσει στην πράξη τη μαζική εξαθλίωση που σέρνει μαζί της μια ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Ενα ισχυρό ΚΚΕ θα θέσει την ισχύ του στην υπηρεσία του λαού, για να μην εξαθλιωθεί, να μην ηττηθεί την κρίσιμη ώρα, αλλά να οργανωθεί και να παλέψει για τις σύγχρονες ανάγκες του. Το ΚΚΕ έχει την εμπειρία στην οργάνωση, έχει την ψυχραιμία, έχει το σθένος να αναμετρηθεί με τα δύσκολα. Και θα το κάνει. Οσο πιο δυνατό, τόσο πιο αποτελεσματικά για τα λαϊκά συμφέροντα.