Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Εκτός θεραπείας ενήλικοι ανάπηροι

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΟΠΥΥ
Εκτός θεραπείας άτομα με αναπηρία μετά τα 18 τους χρόνια!
Αποκλείονται από την Ειδική Αγωγή άνθρωποι που τη χρειάζονται εφ' όρου ζωής
Ο βάρβαρος προσανατολισμός του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, που κόβει βασικές και αναγκαίες παροχές προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες της Υγείας - Πρόνοιας, φανερώνεται μέρα με τη μέρα. Ούτε μήνας δεν έχει περάσει από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και οι λαϊκές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τραγικά αδιέξοδα. Είναι ενδεικτικό πως το άρθρο 17 του Κανονισμού αποκλείει από την Ειδική Αγωγή όλα τα παιδιά με Αναπηρία μετά τα 18 τους χρόνια. Δηλαδή τα αποκλείει από δωρεάν παροχές Υπηρεσιών Υγείας, όπως φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική ψυχολογική υποστήριξη, που είναι απαραίτητα για την υγεία τους. Λες και τα άτομα με αναπηρία παύουν μόλις ενηλικιωθούν να έχουν ανάγκη από τις παραπάνω θεραπείες, λες και με την ενηλικίωσή τους αποκτούν κάποιο εισόδημα, ώστε να αγοράζουν τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας!

«Οταν κάποιο άτομο έχει χρόνια πάθηση ή αναπηρία χρειάζεται συνέχεια και για πάντα θεραπεία και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικές παροχές», σημειώνει στον «Ρ» η Σοφία Σαριδάκη, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής. Στο μεταξύ, προσθέτει, «έχει μειωθεί ο αριθμός των παρεχόμενων θεραπειών ανά παιδί, όπως και το ποσό που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία για τα τεχνικά βοηθήματα. Αυτά κανονικά πρέπει να παρέχονται δωρεάν, ειδικά όταν μιλάμε για τόσο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που έχουν επιπλέον προβλήματα από όλα τα άλλα των εργατικών οικογενειών. Ακόμη κι αν κάποια οικογένεια έχει να πληρώνει, είναι και πάλι απαράδεκτο. Αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν και θα μένουν χωρίς αυτές τις θεραπείες που είναι πολύ ουσιαστικές. Για παράδειγμα, αν ένας παραπληγικός κόψει τη φυσιοθεραπεία, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του».
«Διαφωνούμε κάθετα με τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και τον αντιπαλεύουμε. Είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής και όχι να βαραίνει τα Ταμεία. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει επιχειρηματική δράση σε αυτούς τους τομείς», τονίζει η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής. «Η Ειδική Αγωγή - υπογραμμίζει - χρειάζεται να παρέχεται εφ' όρου ζωής για κάποιες παθήσεις, αλλιώς μιλάμε για έναν σύγχρονο "Καιάδα". Ο Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ αφήνει αυτούς τους ανθρώπους σπίτι τους, χωρίς καν να μπορούν να συντηρήσουν τις όποιες δεξιότητες ανέπτυξαν μέχρι τα 18 χρόνια. Είναι ένα δυσβάσταχτο φορτίο για την οικογένεια».

από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ Πεμτη 26.1.2012