Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα για τη μάχη των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών

Στην κατάμεστη αίθουσα του «ΤΙΤΑΝΙΑ», όπου το «παρών» έδωσαν άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι φορέων, σε μια εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη μιας πλατιάς και πλούσιας δράσης μέχρι τις εκλογές ώστε να εκφραστεί και στην κάλπη η συμπόρευση εργαζομένων, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, νέων, ανθρώπων του μόχθου με το ΚΚΕ, μίλησε το βράδυ της Δευτέρας 3 Φλεβάρη ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ολόκληρη η ομιλία του έχει ως εξής:
«Συντρόφισσες και σύντροφοι, αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητοί προσκαλεσμένοι,
Ευχαριστούμε για την παρουσία όλων σας στη σημερινή εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η οποία κηρύσσει την έναρξη ουσιαστικά της προεκλογικής καμπάνιας του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Μια μάχη που θα τη δώσουμε ενιαία σε όλη τη χώρα, σαν ένας άνθρωπος, όλοι μια γροθιά, μέσα στο λαό, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στα εργοστάσια, έξω από τα Ταμεία Ανεργίας, στα γραφεία, στις υπηρεσίες, στα μαγαζιά, στα σχολεία, στις σχολές, στα νοσοκομεία, στις γειτονιές, στα χωριά, στα αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, παντού όπου ζει, εργάζεται, ψάχνει για δουλειά, μορφώνεται, υποφέρει και στενάζει η εργατική λαϊκή οικογένεια, η νεολαία της πατρίδας μας.
Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Η πρότασή μας αφορά και το σήμερα και το αύριο. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η συμπόρευση μαζί του και στις ευρωεκλογές και στις περιφέρειες και στους δήμους θα δυναμώσει τη φωνή των εργαζομένων, θα γίνει ικανό να αποκαλύπτει από καλύτερες θέσεις τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους, να αποτρέπουμε αντιλαϊκά μέτρα, να προωθούμε την κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία, που θα ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες αλλαγές και ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας.
Μπορούμε να δυναμώσουμε τη λαϊκή οργάνωση, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στην πάλη, με αισιοδοξία, με μαχητικότητα, με πίστη ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων προς όφελός του και όχι θεατής στα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού, εναλλαγής κυβερνήσεων "εντός των τειχών και των δεσμών" που το μόνο "νέο" που φέρνουν είναι νέες αυταπάτες, νέες απογοητεύσεις, νέα χαμένα χρόνια.
Δεν είναι προς το συμφέρον του λαού μας το δίλημμα για το ποια τμήματα του κεφαλαίου, ποιοι κλάδοι θα ενισχυθούν περισσότερο, το τραπεζικό ή το βιομηχανικό κεφάλαιο, άλλα τμήματα του κεφαλαίου.
Για το ποια συνταγή είναι καταλληλότερη για να φέρει την καπιταλιστική ανάκαμψη, τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Γιατί αυτοί οι στόχοι, είτε επιτευχθούν με τη σημερινή συγκυβέρνηση είτε με μία άλλη κυβέρνηση π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνιστώσες του, απαιτούν μόνιμα βάρη για το λαό, μνημόνια διαρκείας, τα οποία ήδη έχουν αποφασιστεί από την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια και από όλες τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις.
Δεν είναι προς το συμφέρον του λαού να επιλέξει τον ένα ή τον άλλο που πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων και της ζωής του λαού υπόσχονται κάποια ψίχουλα για την ακραία φτώχεια μόνο και μόνο για να ξεγελάσουν και να δώσουν φιλί ζωής σε ένα δρόμο ανάπτυξης που τα επόμενα χρόνια, με κρίση ή ανάκαμψη, θα πολλαπλασιάσει τους φτωχούς και τους πάμφτωχους.
Πάρτε για παράδειγμα το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας. Τι προτείνει η κυβέρνηση;
Πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης, κακοπληρωμένα, για να καλύψουν όμως μόνιμες ανάγκες στους δήμους και αλλού, τα οποία απλά ανακυκλώνουν το πρόβλημα, ενώ θα έπρεπε να καλύπτονται από μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας για όλους. Δεν επιτρέπουν μάλιστα σε έναν εργαζόμενο να ξαναπάρει μέρος στο ίδιο πρόγραμμα. Δηλαδή άντε το πολύ 5 μήνες δουλειά κακοπληρωμένη και μετά κλωτσιά απόλυσης.
Τι άλλο προτείνει; "Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης", που πίσω από τους εύηχους τίτλους κρύβεται η πιο προκλητική στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών με ζεστό χρήμα και κυρίως με δυνατότητες να αντικαθιστούν το υπάρχον προσωπικό με άλλο ακόμη πιο φτηνό και ευέλικτο, όπως το λένε τώρα.
Με αυτές τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης τάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι αιρετοί του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους έχουν πρωτοστατήσει και έχουν στηρίξει όλα τα προηγούμενα χρόνια τα διάφορα προγράμματα ομηρίας, που οδηγούν σε μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, σε αύξηση της εκμετάλλευσης, για να κερδίζουν οι λίγοι επιχειρηματίες και να την πληρώνουν οι πολλοί, οι νέοι της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Η λύση όμως βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με κεντρικό σχεδιασμό στην παραγωγή, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας.
Φίλοι και φίλες,
Μπορούμε να δυναμώσουμε την αντίσταση του λαού.
Η πρότασή μας για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ αντιμετωπίζει ρεαλιστικά τα προβλήματα του λαού μας, απαντά με αισιοδοξία, χωρίς ηττοπάθεια, στην ίδια τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η ταξική πάλη, η λαϊκή πάλη.
Σήμερα η πρόταση του ΚΚΕ είναι ο μόνος δρόμος για να ισχυροποιηθεί και να γίνει ικανή η λαϊκή κοινωνική πλειοψηφία και συμμαχία να διεκδικήσει και να κατακτήσει θέσεις, δικαιώματα, ώστε ο λαός να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να γίνει πράξη ο στίχος του ποιητή "εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία".
Η ανάγκη μιας ισχυρής εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης σήμερα προβάλλει μέσα από την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας, στην καθημερινότητά του, έχει ολοκληρωμένο και δυναμικό περιεχόμενο.
Η ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ πατάει στη σημερινή αναγκαιότητα το εργατικό λαϊκό κίνημα, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα να εκφράσουν την καθαρή αντίθεσή τους, το διαχωρισμό τους από τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, της ΕΕ, άρα και να είναι απέναντι, να αντιπολιτεύονται καθημερινά τις συγκεκριμένες πολιτικές που υποστηρίζουν τα διάφορα κόμματα, είτε είναι με τη λύση του ΔΝΤ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την ΕΚΤ και την Κομισιόν, όπως η σημερινή συγκυβέρνηση.
Αν δεν έχει τέτοια κατεύθυνση σήμερα στην πάλη του ο λαός, ασκώντας αντιπολίτευση στην πραγματική εξουσία και σε αυτούς που κυβερνάνε, τότε δεν πρόκειται ούτε στη Δευτέρα Παρουσία, στον αιώνα τον άπαντα, να μπορέσει έστω να αποτρέψει μέτρα, να ανατρέψει αντιλαϊκά μέτρα, αντιλαϊκές κυβερνήσεις, να γίνει εξουσία.
Το ΚΚΕ, αλλά και συνολικά η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε σαν όνειρό μας, σαν στόχο απλά και μόνο να παίζουμε ένα αντιπολιτευτικό ρόλο εντός των τειχών του Κοινοβουλίου ή του Ευρωκοινοβουλίου, στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της χώρας, όπως κάποιοι πιθανώς νομίζουν. Κυρίως έχουμε στόχο να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, λαϊκές δυνάμεις, να τις ενώσουμε στην πάλη για την ανατροπή, ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό και τις ενώσεις τους, που εξαθλιώνουν τους λαούς, να ανοίξουμε το δρόμο για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.
Γι’ αυτό ακριβώς και το ΚΚΕ σήμερα, έτσι όπως είναι τα πράγματα, δε δέχεται να γίνει μέρος, τμήμα αυτής της πολιτικής εξουσίας, συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση- όργανο της εξουσίας που εκμεταλλεύεται το λαό, με όποιους κι αν έχει διαχειριστές: Σοβαρούς αστούς πολιτικούς ή σαλτιμπάγκους και λαμόγια, απίθανους τύπους, που τη μια μιλάνε ριζοσπαστικά, χαϊδεύοντας λαϊκά αυτιά και την άλλη συναγελάζονται και δίνουν όρκους πίστης σε φαρμακοβιομήχανους, πετρελαιάδες, τμήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, αλλά και σε υπερατλαντικούς συνομιλητές, όπως καλά καταλάβαμε όλοι από το Τέξας των ΗΠΑ.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Αλήθεια, ποιος θα φανταζόταν ότι θα φούντωνε με αυτόν τον τρόπο τα τελευταία χρόνια η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της ΕΕ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες; Όταν πριν πολλά χρόνια το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που προσπαθούσε να προειδοποιήσει, προβλέποντας αυτό που θα ακολουθήσει, αυτό που ήρθε σαν νταμπλάς πάνω στα κεφάλια μας;
Μήπως θα είμαστε υπερβολικοί αν απόψε πούμε ότι η μεγάλη δυσαρέσκεια, η αντίθεση του λαού, ο προβληματισμός για το τι πρόσφερε η ΕΕ, που σήμερα φουντώνει, επαληθεύει προβλέψεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ που είχαν γίνει και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο;
Τώρα όλοι εμφανίζονται ως "μετά Χριστόν προφήτες", ανακαλύπτοντας όψιμα ότι τάχατες η ΕΕ έφυγε από τους αρχικούς σκοπούς της που ήταν, λέει, η "σύγκλιση" των εθνικών κρατών, η "αλληλεγγύη" μεταξύ τους και άλλα σχετικά.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η ΕΕ από γεννησιμιού της ήταν τέτοια, αντιδραστική πολιτική - οικονομική ένωση κρατών. Ούτε σήμερα ούτε αύριο διορθώνεται. Ούτε με νεοφιλελεύθερες, ούτε με σοσιαλδημοκρατικές, κεντροαριστερές πλειοψηφίες, ούτε με νέες συνθήκες και δήθεν επανιδρύσεις. Όσες Μέρκελ, όσοι Σαρκοζί, Ολάντ, Καραμανλήδες, Παπανδρέου αλλάξουν και αντικατασταθούν με άλλους διαχειριστές.
Η κριτική στην ΕΕ, η κριτική στην τρόικα, όσο κι αν είναι δίκαιη και δικαιολογημένη, είναι άσφαιρη, όσο κάποιος δεν παίρνει θέση υπέρ της αποδέσμευσης, με μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση, ως στοιχειωδώς συνδυασμένες εγγυήσεις ότι υπάρχει δρόμος ανάπτυξης προς όφελος του λαού.
Σήμερα ο ευρωσκεπτικισμός εκφράζει και εργατικές - λαϊκές, αλλά και αστικές, αντιδραστικές και ουτοπικές απόψεις και αντιλήψεις. Φυσικά και δεν τα ταυτίζουμε μεταξύ τους. Όμως το αποτέλεσμα, όταν δεν τίθεται ξεκάθαρα το ζήτημα, δυστυχώς, είναι εγκλωβισμός σε νέους μονόδρομους και αδιέξοδα, σε νέο χάσιμο χρόνου πολύτιμου για τα λαϊκά συμφέροντα.
Πριν μερικά χρόνια, μόνο το ΚΚΕ ήταν κάθετα αντίθετο με την ΕΕ, όπως και σήμερα πάλι μόνο το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο με αυτήν.
Όλοι οι άλλοι, ανεξαιρέτως, χάιδευαν την ΕΕ, την ωραιοποιούσαν, την άφηναν στο απυρόβλητο, στρέφοντας τα βέλη τους στο εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα μόνο, ότι δεν απορροφούσε τα κονδύλια, δεν διαπραγματευόταν έξυπνα και με πυγμή, στάση που ως ένα βαθμό συνεχίζεται και επαναλαμβάνεται.
Τώρα πάλι, που όλοι έχουν κάτι να πουν κατά της ΕΕ, που δεν μπορούν πλέον να κρύψουν τα πάντα, για μια ακόμα φορά παραπλανούν και τρομοκρατούν ταυτόχρονα τους λαούς της Ευρώπης ότι έξω από την ΕΕ δεν υπάρχει ελπίδα. Φυσικά, εμείς σαν ΚΚΕ δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι το πρόβλημα όλων των λαών της Ευρώπης λύνεται μόνο σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης έχουν συμφέρον να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ, να προχωρήσουν σε κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγουν, έχουν ανάγκη τη λαϊκή εξουσία, είτε έχουν χρέος, όπως η χώρα μας, είτε έχουν πλεόνασμα.
Στην Ελλάδα, που η κρίση και το μνημόνιο την έπληξε περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το "ΟΧΙ στην ΕΕ" και ταυτόχρονα το "ΝΑΙ σε ισχυρό ΚΚΕ" μπορεί και πρέπει να βγει όσο γίνεται πιο δυνατό, να ακουστεί απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, να ακουστεί βροντερά σε όλη την Ευρώπη.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Μπροστά στη μάχη των εκλογών απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όλους εκείνους με τους οποίους βρεθήκαμε το προηγούμενο διάστημα πλάι - πλάι σε μικρές και μεγάλες μάχες του εργατικού κινήματος, του κινήματος της αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας, των γυναικών. Σε μικρούς και μεγάλους αγώνες για τα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα του λαού, το εισόδημα, την ανεργία, την Υγεία και Πρόνοια, την Παιδεία, τα προβλήματα των νέων οικογενειών, της προστασίας της μητρότητας.
Απευθυνόμαστε σε όσους νιώθουν ριζοσπάστες, αριστεροί, σε όσους είχαν επιλέξει τον Ιούνη του 2012 να μη στηρίξουν το ΚΚΕ. Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που αγωνιούν ειλικρινά για την κατάσταση που βρίσκεται στη χώρα μας το λαϊκό κίνημα, δίνουν και οι ίδιοι μάχη από το δικό τους μετερίζι για την αναγέννησή του. Τους καλούμε να προβληματιστούν στο εξής:
- Η αποδυνάμωση του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές, στο όνομα του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε περισσότερα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης;
- Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταφράστηκε μήπως σε άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στην κυβέρνηση για να ανακοπούν, να αναχαιτιστούν, να καθυστερήσουν μέτρα;
Η ίδια η πείρα έδειξε ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Πήγε πίσω το κίνημα, καλλιέργησε κλίμα αναμονής ότι αρκεί μια αλλαγή κυβέρνησης στα ίδια πλαίσια, η οποία χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ, με τα μονοπώλια, με μία καλύτερη διαπραγμάτευση, θα λύσει τάχα τα προβλήματα.
Απευθυνόμαστε και σε όσους διατηρούν επιφυλάξεις για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τους προβληματίζει η προοπτική της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα, όπως λέμε εμείς, μιας τέτοιας επιλογής. Ωστόσο λένε ότι "δεν πάει άλλο", ότι "κάτι καλύτερο πρέπει να γίνει".
Σε όλους αυτούς απαντάμε: Ελάτε να συζητήσουμε, ακούστε τις θέσεις του ΚΚΕ. Κρατήστε τις επιμέρους επιφυλάξεις και παρατηρήσεις σας. Τους λέμε όμως και το εξής:
Όσοι θέλετε να εκφράσετε την αντίθεσή σας με την ΕΕ, τις αντιλαϊκές πολιτικές της, μπορείτε αυτό αποτελεσματικότερα να το κάνετε, κυρίως μέσα από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, να γίνει ισχυρό και στην Ευρωβουλή, αλλά και στις περιφέρειες και στους δήμους. Είναι το κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις, εξαρτήσεις, δεν τρέφει αυταπάτες για την ΕΕ, την κρίση, τους διάφορους θεσμούς, δεν έχει ουτοπικές αντιλήψεις για την πορεία της, είναι σε θέση να αποκαλύπτει στο λαό τα αντιλαϊκά σενάρια και σχέδια που εξυφαίνονται, να προετοιμάζει να τα αντιμετωπίσουμε.
Σε τελευταία ανάλυση, η λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ πιάνει τόπο, μόνο εάν συναντηθεί με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, της πρότασής του για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, μπορεί να βάλει εμπόδια, να αναχαιτίσει αντιλαϊκά μέτρα, να έχει και επιμέρους επιτυχίες και πάνω από όλα να ανοίξει ο δρόμος για την αναγέννηση του εργατικού λαϊκού κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία που θα κατακτήσει με το λαό την εξουσία, την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη μονομερή διαγραφή του χρέους.
Όσο καθυστερεί αυτή η προοπτική, με την ελπίδα ότι μπορεί η αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού και το νέο δίπολο να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση καλύτερη από την προηγούμενη, τόσο ο λαός θα μετρά νέες απώλειες. Τα οξυμένα και τα επείγοντα καθημερινά προβλήματα του λαού δεν θα πρέπει να παραμερίσουν τη λαϊκή εμπειρία από τα χρόνια του δικομματισμού, που η εναλλαγή στη διακυβέρνηση γινόταν με την προσδοκία του "μικρότερου κακού" και αυτό το μικρότερο κακό γινόταν πάντα το σκαλοπάτι για το μεγαλύτερο κακό.
Και η θέση της ΝΔ για κυβερνητική σταθερότητα και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική ανατροπή και οι θέσεις των άλλων κομμάτων δεξιά και αριστερά, που αλλάζουν τίτλους, ονόματα και πρόσωπα, προκειμένου να αναβαπτιστούν στη συνείδηση του λαού, είναι απόλυτα ενταγμένες στον ευρωμονόδρομο, την αναγνώριση του χρέους, το στόχο της ανταγωνιστικότητας, είναι απόλυτα ενταγμένες στο δρόμο που μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.
Εφιστούμε την προσοχή να μην παγιδευτεί ο λαός σε μια προεκλογικού χαρακτήρα δικομματική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για απίθανα δευτερεύοντα ζητήματα, σαν αυτά που σωρηδόν εμφανίζονται στο δημόσιο λόγο τους τελευταία, προκειμένου να μη γίνει ουσιαστική συζήτηση, να κρυφτούν οι συγκλίσεις τους στο σημερινό αντιλαϊκό δρόμο.
Τα γνωρίσαμε όλα αυτά πολλές φορές στο παρελθόν. Κάθε φορά που δεν είχαν άλλο πεδίο αντιπαράθεσης, έβγαζαν στην επιφάνεια υπαρκτά και ανύπαρκτα σκάνδαλα, τους κλέφτες, τη διαφθορά. Ξανά σήμερα έχουν βγει τα μαχαίρια που δεν αγγίζουν μόνο το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, αλλά και τμήματα του κεφαλαίου, του οικονομικού κατεστημένου. Έχουν να κάνουν με οξυμένες αντιθέσεις, όχι μόνο εγχώριας αντιπαράθεσης, αλλά και μεγάλων αντιθέσεων και ανταγωνισμών όπου παίρνουν μέρος ευρωπαϊκοί, αμερικανικοί, ασιατικοί και άλλοι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Και με τέτοια ζητήματα έχει σχέση η επιχειρούμενη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, αλλά και η διαπάλη για το ποιος θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Όλα αυτά -σκανδαλολογία, διαφθορά, εξεταστικές επιτροπές κλπ.- όσο κι αν είναι ανάγκη να διερευνηθούν όλα σε βάθος, όμως την ίδια στιγμή πρέπει να πούμε ότι χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν τον αποπροσανατολισμό του λαού, να διευκολύνουν την επιχείρηση αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, ποτέ δεν μπαίνει το μαχαίρι το κόκαλο.
Και παρεμπιπτόντως. Αλήθεια, τι γίνεται με τη λίστα Λαγκάρντ; Πού κολλάει η υπόθεση;. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι φταίει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απαντά δημόσια ότι έχει δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ να προχωρήσει γρήγορα τον έλεγχο για τα εκατομμύρια των επιτήδειων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονοεί ότι το ΣΔΟΕ και οι υπάλληλοί του δεν προχωράνε τον έλεγχο; Τι ακριβώς συμβαίνει; Αν είναι έτσι, ποιος θα μας απαντήσει; Τι παιχνίδια παίζονται πίσω από τις πλάτες του λαού;
Φίλοι και φίλες,
Δεν μας διαφεύγει ότι κινητικότητα δεν υπάρχει μόνο μέσα στο αστικό σύστημα για την αναμόρφωσή του, για την προβολή νέων σχηματισμών, φτιαγμένων από τα ίδια φθαρμένα υλικά, αλλά υπάρχει και μέσα στο λαό.
Η φιλολογία αυτή έχει στόχο εκτός των άλλων για να μπαίνουν και νέα εμπόδια, να εγκλωβίζεται ο λαός μας -ο οποίος σήμερα μετακινείται από τα παραδοσιακά κόμματα- σε ίδιας κοπής σχηματισμούς, για να μπορεί το σύστημα να ελέγχει πάλι το λαό και τις διαθέσεις του.
Με αυτήν την έννοια υπάρχει και ατομική ευθύνη όλων μας, του καθένα μας ξεχωριστά, για τις επιλογές που θα κάνουμε στις εκλογές, να αντισταθούμε σαν λαός μαζικά σε αυτά, να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ.
Συνεπώς στη μάχη των ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών πρέπει να τιμωρηθούν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, είτε συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση είτε βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Να τιμωρηθούν όλοι εκείνοι που, με ψέματα και τρομοκρατία, διέδωσαν τα προηγούμενα χρόνια ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη, σύγκλιση, αλληλεγγύη για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης μέσα στην ΕΕ. Και εξακολουθούν και σήμερα να καλλιεργούν τον ίδιο μύθο. Να τιμωρηθεί ο πυρήνας της πολιτικής και της δράσης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή τους υπέρ των μονοπωλίων, υπέρ του μονόδρομου της ΕΕ. Δε συνιστά πραγματική τιμωρία, πολύ περισσότερο βήμα αντίστασης, η μετακίνηση από ένα κόμμα του ευρωμονόδρομου σε άλλο, π.χ. από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ που εξαπατά το λαό ότι η ΕΕ, από τα μέσα και από τα πάνω, με τις διαπραγματεύσεις και τάχα καλύτερες συμμαχίες, θα μετατραπεί σε "Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών"!
Αποτελεί τεράστια υποκρισία και κοροϊδία η στάση ορισμένων κομμάτων, των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων που, ενώ τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο είτε του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ είτε ως πρόσωπα και δυνάμεις που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, πρωτοστάτησαν στην ωραιοποίηση της ΕΕ στα μάτια του λαού, έκαναν επιστήμη και επάγγελμα την ευρωλαγνεία, σήμερα που η ΕΕ αποκαλύφθηκε στα μάτια των λαών, τώρα κάνουν κριτική στην τρόικα -λες και η τρόικα δεν είναι η ίδια η ΕΕ και οι θεσμοί της, οι μηχανισμοί της- κάνουν κριτική στην Μέρκελ, ενώ εμφανίζονται ερωτευμένοι πότε με τον Ολάντ, πότε με τον Κάμερον, πότε με τον Ισπανό, εμφανίζονται ως ευρωσκεπτικιστές.
Ιδιαίτερη ευθύνη και λόγω της θέσης του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδίδει τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ στο νεοφιλελευθερισμό, στη Γερμανία, στην κακή αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, στην εκμετάλλευση των χωρών του Νότου από το Βορρά κλπ. Από τη μία "ανέχεται" την κριτική της ΝΔ ότι είναι δήθεν αντιευρωπαϊκό κόμμα για να κλείνει και το μάτι σε ριζοσπάστες ψηφοφόρους και από την άλλη υπερασπίζεται την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετά τον πόλεμο, που δήθεν στηριζόταν στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη κλπ. και που σήμερα ως ένα βαθμό παραβιάζεται, προκειμένου πάλι να ψαρεύει σε θολά νερά.
Δείτε για παράδειγμα τη συζήτηση για το μνημόνιο και την τρόικα στο πλαίσιο της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία του αυτήν την επιτροπή, έκανε σημαία του τις πρωτοβουλίες του Ευρωκοινοβουλίου για τον έλεγχο στην τρόικα και ενώ το Ευρωκοινοβούλιο είχε στηρίξει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Άνθρακας ο θησαυρός. Το συμπέρασμα αυτής της επιτροπής ήταν ότι τα μνημόνια καλώς έγιναν και απλά η τρόικα πρέπει να έχει "δημοκρατικό έλεγχο". Αυτή είναι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ.
Και με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να πω ορισμένα πράγματα ακόμη πάνω σε αυτά.
Διαφωνούμε ριζικά με όλους εκείνους που με κροκοδείλια δάκρυα βγαίνουν σήμερα και λένε ότι η κρίση, τα μνημόνια, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των χωρών της ΕΕ ανέτρεψαν τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, τα ιδεώδη της ΕΕ, την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Όσοι τα λένε όλα αυτά και από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τα άλλα κόμματα, κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για το ότι έκρυψαν και κρύβουν από τον ελληνικό λαό την αλήθεια για το τι είναι η ΕΕ.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών ίσα - ίσα επιβεβαίωσαν τα βασικά χαρακτηριστικά της ΕΕ, ως συμμαχίας καπιταλιστικών κρατών με διαφορετική οικονομική και πολιτική δύναμη, που φτιάχτηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ΕΕ σε βάρος των λαών.
Το Μνημόνιο ήταν η εξειδίκευση της γενικής πολιτικής της ΕΕ σε συνθήκες κρίσης στην Ελλάδα, επομένως η εναντίωση στο Μνημόνιο πρέπει να είναι εναντίωση στην ΕΕ και στη στρατηγική της ΕΟΚ από την ίδρυσή της το 1957, από τη μετεξέλιξή της σε ΕΕ το 1992. Τα σημερινά προβλήματα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, στο σύνολο της ΕΕ, δεν είναι γενικά προβλήματα της Ευρώπης ως ηπείρου, αλλά προβλήματα της καπιταλιστικής Ευρώπης, της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.
Η αλήθεια είναι ότι τα αντιλαϊκά μέτρα αφορούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα όλων των χωρών, ανεξάρτητα από μνημόνια και χρέη. Σε άλλες χώρες πάρθηκαν στη 10ετία του '90 και σε άλλες στη 10ετία του 2000, σε άλλες μαζεμένα με τη μορφή "σοκ", όπως στην Ελλάδα σε συνθήκες κρίσης, σε άλλες σταδιακά, όπως στην ίδια τη Γερμανία. Βέβαια, υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα ως προς τις εργατικές κατακτήσεις, τις κοινωνικές ανάγκες, το ύψος της ανεργίας.
Αυτό συμβαίνει όχι γιατί στην Ελλάδα εφαρμόστηκε μια όχι καλά επιλεγμένη πολιτική, αλλά γιατί η αφετηρία της ήταν σε χειρότερη θέση μέσα στην Ευρωζώνη. Για παράδειγμα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι η γενική πολιτική που έχει ως στόχο να συγκεντρώσει την αγροτική παραγωγή και τη γη σε λιγότερα χέρια. Έγινε, όμως, πιο επώδυνη στις χώρες που είχαν ακόμα πολυάριθμο το τμήμα των μικροπαραγωγών. Όμως η τάση συρρίκνωσης εργατικού - λαϊκού εισοδήματος και κοινωνικών παροχών είναι γενική για όλους τους λαούς της ΕΕ. Το ίδιο συνέβη και με άλλους κλάδους όπου η ενσωμάτωση στην ΕΕ, η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων οδήγησε σε συρρίκνωση κλάδων, όπως η κλωστοϋφαντουργία και τα ναυπηγεία.
Η ΕΕ και η ΟΝΕ από την αρχή ήταν μια συμμαχία καπιταλιστικών κρατών και όπως σε κάθε τέτοια συμμαχία οι σχέσεις μεταξύ των κρατών χαρακτηρίζονται από ανισοτιμία και ανισομετρία.
Η βαθιά οικονομική κρίση συνέβαλε στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων μέσα στον ηγετικό σκληρό πυρήνα της ΕΕ, υπέρ της Γερμανίας και σε βάρος της Γαλλίας και της Ιταλίας. Έτσι, οξύνονται παραπέρα οι ανταγωνισμοί τους.
Πάνω στο έδαφος αυτών των αντιθέσεων, οξύνεται και η διαπάλη για την κατανομή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, η διαπάλη για τη συνταγή διαχείρισης της κρίσης. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας πιέζουν τη Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος για τη διαχείριση του χρέους των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης και για να περιορίσει τα εμπορικά της πλεονάσματα. Αυτή η διαπάλη, σε καμιά περίπτωση, δεν γίνεται για τα συμφέροντα των λαϊκών δυνάμεων, δεν αφορά τους λαούς είτε των ισχυρότερων είτε των πιο αδύναμων καπιταλιστικών οικονομιών.
Αναζητούνται συμβιβασμοί ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, αλλά κανένας συμβιβασμός, που πάντα θα είναι προσωρινός, δεν μπορεί να αποτρέψει την υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων, την περιοδική εκδήλωση κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και τις επιπτώσεις της ανισόμετρης ανάπτυξης.
Τα επόμενα χρόνια θα φανούν πιο καθαρά οι δυσκολίες των καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης, που συμμετέχουν στην ΕΕ, να αντιμετωπίσουν την κρίση, την αναιμική ανάπτυξη, τις μεταξύ τους ανισότιμες σχέσεις και ανταγωνισμούς.
Τώρα, λοιπόν, πρέπει οι λαοί να παρέμβουν, για να μην επιτρέψουν τα σχέδια, που θα δώσουν ανάσα ζωής και χρονικό περιθώριο να συνεχίσει η ΕΕ την ορμητική επίθεσή της στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους. Να μην μπλεχτούν οι λαοί σε ανταγωνισμούς που μπορεί να φέρουν πιο κοντά παλιούς και νέους τοπικούς πολέμους είτε στο έδαφος της Ευρώπης είτε στον ευρύτερο χώρο.
Να μην παγιδευτούν στα δόκανα δυνάμεων που εκφράζουν συντηρητικές, οπισθοδρομικές και αντιδραστικές απόψεις που με το μανδύα του "ευρωσκεπτικιστή" υπηρετούν τον εθνικισμό της αστικής τάξης, την αναζήτηση ή αναδιάταξη των συμμάχων της ή εκφράζουν ουτοπικές θέσεις ότι η ΕΕ μπορεί να αναδομηθεί με άλλου τύπου σύμβαση, που θα εξασφαλίζει αναδιανομή προς όφελος των ασθενέστερων οικονομιών και των λαϊκών δυνάμεων.
Όσοι σήμερα μιλάνε στο όνομα της εθνικής ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και άλλα τέτοια, είναι οι ίδιοι που λοιδορούσαν τη θέση του ΚΚΕ που έλεγε ότι στο πλαίσιο της ΕΕ, της ΟΝΕ ή άλλων συμμαχιών, που μπορεί να δημιουργηθούν αύριο, αν επικρατήσουν στην ΕΕ οι φυγόκεντρες δυνάμεις, η αστική τάξη παραχωρεί μέρος της κυριαρχίας της συνειδητά για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Μας αποκαλούσαν κολλημένους και δογματικούς, που δεν μπορούμε δήθεν να κατανοήσουμε τις σύγχρονες εξελίξεις, όταν λέγαμε ότι όποια μορφή και αν πάρει η ΕΕ, η εθνική βάση του κεφαλαίου διατηρείται και αναπαράγει και τους ανταγωνισμούς. Και κυρίως διατηρείται το εθνικό πεδίο πάλης και ότι κυρίως σε εθνικό πεδίο πρέπει να διεξάγεται από κάθε λαό η πάλη για να αλλάξει η ζωή του, να ανατρέψει το σύστημα που τον κάνει να υποφέρει.
Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια ήταν το μόνο κόμμα που αποκάλυψε στον ελληνικό λαό την αλήθεια για το χαρακτήρα της ΕΕ και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες από την πορεία ενσωμάτωσης της χώρας σε αυτή τη συμμαχία καπιταλιστικών κρατών.
Αποκαλύψαμε ότι η ΕΕ είναι κόλαση για όλους τους λαούς της. Η συμμετοχή ΚΚ σε κυβερνήσεις των χωρών – μελών όχι μόνο δε συνέβαλε στον εξανθρωπισμό αυτού του αντιδραστικού οικοδομήματος, αλλά αντίθετα αυτά τα κόμματα ενσωματώθηκαν και στήριξαν αντιλαϊκές αποφάσεις.
Αποκαλύπτουμε τον ουτοπικό και αντιδραστικό χαρακτήρα απόψεων που προωθούν ορισμένες πρώην συνιστώσες και σημερινά "ρεύματα" του ΣΥΡΙΖΑ, το "σχέδιο Β" του Αλαβάνου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και αστικές πολιτικές δυνάμεις σε άλλες χώρες της ΕΕ που μιλάνε μόνο για "έξοδο από το ευρώ" ή για "σκέτη αποδέσμευση", χωρίς άλλες προϋποθέσεις, χωρίς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και στρατηγική σύγκρουσης, χωρίς το κυριότερο: Την πάλη για να περάσουν τα εργαλεία της ανάπτυξης, της οικονομίας στα χέρια της εργατικής τάξης, του λαού, στη δική του εξουσία.
Αυτές οι θέσεις δεν είναι ούτε αριστερές, ούτε προοδευτικές. Αφήνουν το λαό εκτεθειμένο, απροετοίμαστο. Τέτοιες θέσεις, φυσικά με διαφορετικό σκεπτικό, έχουν και αντιδραστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες, εκφράζοντας τμήματα της αστικής τάξης τους. Δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια, αν οξυνθούν οι αντιθέσεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι αστικές τάξεις διαφορών χωρών να κάνουν τέτοιες επιλογές, αν δουν ότι η παραμονή στην ΕΕ δεν τους συμφέρει πλέον, ότι τους συμφέρει η ένταξη σε μία άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία.
Είναι όμως άλλο η αποδέσμευση σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και άλλο η συγκυριακή έξοδος από την ΕΕ  - Ευρωζώνη με επιλογή δυνάμεων του ντόπιου ή ξένου κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική που αποσυνδέει την αντιπαράθεση με την ΕΕ από την πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, αφήνει στο απυρόβλητο την εγχώρια καπιταλιστική τάξη που καθοδηγεί την αντιλαϊκή επίθεση.
Ταυτόχρονα σταθερά αποκαλύπτουμε στο λαό την εγκληματική ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, αυτά τα τσιράκια των μονοπωλίων που τάχατες μιλάνε αντιευρωπαϊκά, αντισυστημικά, προσπαθώντας να κρύψουν ότι βρίσκονται στην υπηρεσία αντιδραστικών τμημάτων του εγχώριου και προπάντων ξένου κεφαλαίου και που τώρα ετοιμάζονται και λόγω Αποκριάς, μιας και ανοίγει το Τριώδιο, να μεταμφιεστούν από χρυσαυγίτες σε εθναυγίτες.
Φίλοι και φίλες,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, στην Ευρωβουλή, στη Βουλή, στους δήμους και στις περιφέρειες, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές είναι εγγύηση για ισχυρή αντιπαράθεση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, στην πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων.
Το ΚΚΕ είναι εγγύηση γιατί παλεύει με επίκεντρο τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα, δεν κουράζεται, αντέχει.
Παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, παλεύει με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Παλεύουμε για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα.
Στεκόμαστε στο πλευρό της αγροτιάς, που αυτές τις μέρες βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στήνουν τα μπλόκα τους, για να μη χάσουν το χωράφι τους, το σπίτι τους, το βιος τους από τις τράπεζες, τους μεγαλέμπορους και τους βιομήχανους αγροτικών εφοδίων. Και με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να χαιρετίσουμε σήμερα τη μαζική συμμετοχή αγροτών στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για την επιβίωσή τους, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζει.
Καλούμε την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα με κάθε τρόπο να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η φτωχή αγροτιά και να τον μετατρέψουν ταυτόχρονα σε αγώνα για το δίκιο του λαού, προκειμένου να έχει ντόπια, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα για τις διατροφικές ανάγκες του.
Στεκόμαστε στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων, κατά των μονοπωλίων που τους συντρίβουν, κατά της αισχροκέρδειας των τραπεζών και της σκληρής φορολογίας.
Διεκδικούμε το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, Υγεία - Πρόνοια, φθηνά και ποιοτικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, δωρεάν πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές.
Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για την ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων, για την προστασία των νέων, τη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας, τις άμεσες ανάγκες των νέων ζευγαριών.
Για δημόσιους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων. Κατάργηση των τροφείων. Κρατικό δίκτυο υποδομών, κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας.
Το ΚΚΕ απαιτεί άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους και στους αγρότες που ξεκληρίστηκαν.
Διεκδικούμε αντισεισμικά - αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, δημόσια έργα υποδομών που ανοίγουν δουλειές, βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής, την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και μέτρα άμεσης αντιμετώπισης καταστάσεων μετά από ένα σεισμό. Καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων συνανθρώπων μας από τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά.
Διεκδικούμε τη μετατροπή σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση. Αναδάσωση καμένων εκτάσεων, προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων.
Περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων και αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία και την αξιοποίησή τους συνολικά στη χώρα και κατά υδατικά διαμερίσματα.
Προστασία ελεύθερων χώρων από την ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση, των ποταμών, λιμνών, θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση και των παραλίων από τα φερτά υλικά.
Το ΚΚΕ είναι εγγύηση, γιατί δίνει μάχες στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, έχει καταθέσει σημαντικές προτάσεις νόμων για ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών που φυσικά καταψηφίζονται από τα άλλα κόμματα, αντιτάσσεται στα αντιλαϊκά μέτρα, ενημερώνει τους εργαζόμενους, είναι η δική τους φωνή.
Για να μην επιτρέψουμε να περάσει καμιά κατάσχεση λαϊκής κατοικίας, κανένας πλειστηριασμός.
Για να μην υπάρξει κανένας φόρος για το σπίτι της λαϊκής οικογένειας, την αγροικία, την παραθεριστική κατοικία. Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια και οι φόροι για τη φτωχολογιά.
Να μειωθούν άμεσα, όπως προβλέπει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τους πλειστηριασμούς και τους φόρους, όλα τα χρέη των λαϊκών οικογενειών, είτε αφορούν στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια ή κάρτες.
Να σταματήσει η κοροϊδία με το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση. Άμεση ανακούφιση στα λαϊκά νοικοκυριά μπορεί να δώσει μόνο η δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η μείωση για ανέργους, χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, η κατάργηση όλων των φόρων και των χαρατσιών στα τιμολόγια καθώς και η απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και η επανασύνδεσή της στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν, όπως απαιτεί το ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.
Να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Να απαλλαγούν οι άνεργοι από φόρους, χαράτσια, οφειλές, χρέη, από τα πανάκριβα εισιτήρια στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.
Απαγόρευση ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.
Για δωρεάν και ασφαλή φάρμακο για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
Κοινωνικοποίηση των βιομηχανιών φαρμάκου, για κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διακίνησης φαρμάκων από τα κρατικά νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και το κρατικό δίκτυο φαρμακείων σε όλη τη χώρα.
Σύγχρονες και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με πανελλαδική ανάπτυξη δημόσιων υποδομών, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με χρηματοδότηση. Να μην κλείσει καμία δημόσια μονάδα (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, υγειονομική μονάδα ΕΟΠΥΥ), να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός, να αξιοποιηθούν όλοι στην ανάπτυξη του ενιαίου, καθολικού, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας.
Παλεύουμε και υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης της ελληνικής αγροτιάς. Λέμε όχι στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα, εφόδια και έργα υποδομής.
Κατάργηση των χαρατσιών στα σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, γεωτρήσεις κ.ά., όπως και στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ενίσχυση της κτηνοτροφίας με επιδότηση ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.
Να μη μείνει κανένας μόνος του σε αυτή την κρίση, σε αυτή τη λαίλαπα.
Για όλους αυτούς τους λόγους έχει πρωταρχική σημασία στη δύσκολη διπλή εκλογική μάχη αυτή των ευρωεκλογών και των εκλογών για τη Δημοτική και Περιφερειακή Διοίκηση, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ να βγουν ενισχυμένα, ισχυρά!
Μια μάχη που θα τη δώσουμε ενιαία, σαν ένας άνθρωπος, χέρι - χέρι, όλοι μαζί, από όποια θέση ταχθούμε ο καθένας. Γιατί ενιαία είναι η αντιλαϊκή πολιτική που διαπερνά όλους τους μηχανισμούς από το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι τους δήμους και τις περιφέρειες.
Το ΚΚΕ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πάλης για την πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των περιφερειών και των δήμων, στηρίζοντας τις προτάσεις των συνδυασμών της "Λαϊκής Συσπείρωσης", με σήμα κατατεθέν το γαρίφαλο του αγώνα μας.
Για να μη συρρικνωθούν και καταργηθούν δομές και υπηρεσίες, όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, αθλητικά, πολιτιστικά κέντρα, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, τα κέντρα πρόληψης, μονάδες απεξάρτησης, αλλά αντίθετα να ενισχυθούν και διευρυνθούν.
Θα παλέψουμε για δραστική μείωση με στόχο την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών. Αξιοποίηση των όποιων κοινοτικών κονδυλίων χορηγούνται σήμερα για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, λαϊκών πολιτιστικών, αθλητικών αναγκών.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλοι και φίλες,
Σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα τους υποψήφιους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, καθώς και τους υποψήφιους δημάρχους σε όλους τους βασικούς δήμους της χώρας.
Πρόκειται για αγωνιστές της ζωής, με ενεργό συμμετοχή σε όλα τα μέτωπα του αγώνα, στους τόπους δουλειάς, στους εργατικούς κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από τον επιστημονικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό χώρο, μέσα από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το κίνημα των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, τα κινήματα των γυναικών, των φοιτητών και σπουδαστών. Αγωνιστές δραστήριοι μέσα στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, μέσα στη Βουλή, παντού όπου μπορούν να προσφέρουν για την ανακούφιση των εργαζομένων, για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, της προβολής των αιτημάτων, της οργάνωσης της λαϊκής πάλης.
Είναι ονόματα που έχουν αφήσει παρακαταθήκη αγώνων και προσφοράς για το καλό του λαού και της νεολαίας της πατρίδας μας.
Ο βουλευτής Επικρατείας Θανάσης Παφίλης για την Περιφέρεια Αττικής, με αντιπεριφερειάρχες τον γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Γιώργο Μαυρίκο, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργο Πέρρο, τον περιφερειακό σύμβουλο ναυτεργάτη, Γιάννη Μανουσογιαννάκη, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη, την περιφερειακή σύμβουλο, τραπεζοϋπάλληλο Αλεξάνδρα Μπαλού, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμο Κουμπούρη, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Συρίγο Βάλσαμο και τον αρχιτέκτονα Πειραιώτη Κώστα Τζατζάνη.
Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειακός σύμβουλος καθηγητής Πανεπιστημίου Γιάννης Ζιώγας.
Στη Θεσσαλία ο περιφερειακός σύμβουλος, αγρότης Βαγγέλης Μπούτας. Στη Δυτική Στερεά ο περιφερειακός σύμβουλος, βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος. Στη Στερεά το μέλος του ΠΓ Γιώργος Μαρίνος. Στην Κρήτη ο περιφερειακός σύμβουλος, πολιτικός μηχανικός Στέλιος Ορφανός. Στην Ήπειρο η δικηγόρος Όλυ Τσουμάνη. Στην Πελοπόννησο ο περιφερειακός σύμβουλος, εφοριακός Νίκος Γόντικας. Στην Αν. Μακεδονία - Θράκη ο περιφερειακός σύμβουλος, γεωπόνος Χρήστος Τρέλλης. Στη Δυτ. Μακεδονία ο δικηγόρος Γιάννης Βήττας. Στα Ιόνια ο περιφερειακός σύμβουλος, γιατρός, από την Κέρκυρα, Θόδωρος Γουλής. Στο Βόρειο Αιγαίο ο περιφερειακός σύμβουλος, οικονομολόγος, από τη Λέσβο, Στρατής Κόρακας. Στο Νότιο Αιγαίο η περιφερειακή σύμβουλος, ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη.
Επίσης:
Για το Δήμο ΑΘΗΝΑΣ: Τον επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", δημοτικό σύμβουλο Αθήνας και μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Νίκο Σοφιανό. Στο Δήμο ΠΕΙΡΑΙΑ: Την Ελπίδα Παντελάκη, δημοτική σύμβουλο Πειραιά, υπεύθυνη του Τμήματος Δημοτικής και Περιφερειακής Διοίκησης της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τον δημοτικό σύμβουλο, εκπαιδευτικό Γιάννη Δελή. Για το Δήμο ΠΑΤΡΑΣ: Τον δημοτικό σύμβουλο, γιατρό, Κώστα Πελετίδη. Για τη ΛΑΡΙΣΑ: Τον γιατρό, βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη.
Για το ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Τον δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Συντιχάκη.
Για το Δήμο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Τον δημοτικό σύμβουλο, ηλεκτρολόγο Δημήτρη Τασιούλα.
Όλοι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για τη νίκη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές, που το ψηφοδέλτιο θα το ανακοινώσουμε αργότερα σε ξεχωριστή εκδήλωση, και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες.
Σας καλούμε όλους και όλες να συστρατευθείτε σε αυτόν τον αγώνα!
Για να γίνει ισχυρός ο λαός με ισχυρό ΚΚΕ μπροστά. Και στο Ευρωκοινοβούλιο και στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια όλης της χώρας.
Έτσι μόνο θα ανοίξει ο δρόμος για να σπάσουμε οριστικά τα δεσμά των μονοπωλίων, των μεγάλων συμφερόντων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπορέσει ο λαός μας ελεύθερα να δημιουργήσει και να μεγαλουργήσει».
Παρεμβάσεις
Αμέσως μετά την εισηγητική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, το λόγο πήραν παρευρισκόμενοι για σύντομες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.
Ο Θ. Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, εστίασε σε ζητήματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική. Ο Α. Κακαράς, πλοίαρχος εν αποστρατεία, παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους ένας στρατιωτικός μπορεί και πρέπει να στηρίξει το ΚΚΕ. Ο Κώστας Σιέτος, καθηγητής του ΕΜΠ, όπως και ο Νίκος Γελαδάς, κοσμήτορας ΤΕΦΑΑ, επικέντρωσαν στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και απηύθυναν κάλεσμα στους διδάσκοντες, τους σπουδαστές, αλλά και τους εργαζόμενους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να συμπαραταχτούν με το ΚΚΕ. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη έδωσε πολλές απαντήσεις στο «γιατί ΚΚΕ», ενώ ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος, υπογράμμισε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αντιμετωπίζεται και ανατρέπεται. Ο συνθέτης - μουσικός Μανώλης Ανδρουλιδάκης εξήγησε γιατί σήμερα δεν μπορεί να υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από ισχυρό ΚΚΕ.
Ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης παρέθεσε ιστορικά στοιχεία με ισχυρούς παραλληλισμούς με το σήμερα που επιβεβαιώνουν την ανάγκη οι λαοί να μη στοιχίζονται κάτω από ξένες σημαίες, αλλά να χαράξουν το δικό τους δρόμο, με το ΚΚΕ. Ο Νίκος Αγγέλου, κτηνοτρόφος απ' την Αργολίδα και συνδικαλιστής της ΠΑΣΥ, εξήγησε τι ήταν αυτό που τον έκανε πριν από χρόνια να συμπορευτεί με τους κομμουνιστές, όταν αντάμωσε μαζί τους στα μπλόκα, επιλογή που υποστηρίζει μέχρι σήμερα.
Ο Βασίλης Πετρόπουλος, συνδικαλιστικό στέλεχος στον κλάδο των εργαζομένων στο Δημόσιο και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και ο Σάββας Κυριακίδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών, περιέγραψαν την κατάσταση για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, προτρέποντας τους συναδέλφους τους να ενισχύσουν το ΚΚΕ, τη μόνη επιλογή που δεν θα τους διαψεύσει.
Η Στέλλα Χριστοδουλάκου, ψυχίατρος στο ΨΝΑ και μέλος της Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο, ήταν σαφής, λέγοντας ότι το ΨΝΑ δεν το κλείνει η τρόικα ούτε το μνημόνιο, αλλά η ΕΕ που έχει εδώ και καιρό αποφασίσει για την τύχη του. Με τη σειρά της προέτρεψε σε στήριξη του ΚΚΕ. Το ίδιο και η Μαρία Φιλανταράκη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, που αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και που για να την αντιπαλέψουν χρειάζονται ισχυρό ΚΚΕ (Δείτε εδώ βίντεο με τις παρεμβάσεις).