Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η τοποθέτηση της Αλ. Παπαρήγα στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Κομμένο και ραμμένο στη λογική της στρατηγικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου που διεξάγεται στη Βουλή, τόνισε ότι «όσον αφορά το ταμειακό ζήτημα είναι προσαρμοσμένο στο μνημόνιο, αλλά όσον αφορά τις αλλαγές που έρχονται είναι προσαρμοσμένο σε αυτό που λέμε αναδιαρθρώσεις». Συμπλήρωσε πως «το υπόβαθρο των αναδιαρθρώσεων είναι οι τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ, της ΕΕ».

Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι γίνεται ακόμη πιο στενή η συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα και θα είναι οξύτατος ο ανταγωνισμός τους σε βάρος της υγείας του λαού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΕΟΠΥΥ, όπου προβλέπεται να μην παρέχει, αλλά να αγοράζει υπηρεσίες Υγείας από τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα.


Επίσης ανέδειξε τη σημασία που έχει η πρόληψη, η οποία είναι ο «φτωχός συγγενής» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην παρέμβασή της αναφέρθηκε και στο σεισμό στην Κεφαλονιά, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό και ταξικό. Όπως είπε, πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που δεν ξέρουμε πότε θα «χτυπήσει», αλλά θα έπρεπε να υπάρχουν όλα εκείνα τα μέσα και ο εξοπλισμός για να προστατευθούν οι κάτοικοι. «Οι καταστροφές δεν είναι αναπόφευκτες, αναπόφευκτος είναι ο σεισμός», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΚΟ υπογράμμισε ότι γίνεται συζήτηση για να αλλάξει η διαχείριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να συμπέσει η διακυβέρνησή του με την αλλαγή του μείγματος. Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή των όποιων κατακτήσεων είχαμε καθώς και ότι δεν θα ωφεληθεί ο λαός από μια διευθέτηση του χρέους.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σαφείς οι θέσεις του ΚΚΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προκαλώντας την αντίδραση της Αλ Παπαρήγα που πήρε εκ νέου το λόγο.