Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Το «δούλεμα πάει σύννεφο»

Της Κάλι Καρά

Στο πλαίσιο της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων διοργάνωσε διήμερη συνάντηση αξιωματούχων Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (High Level Group on gender mainstreaming).
Συμμετείχαν οι κρατικοί φορείς Ισότητας των Φύλων των 28 κρατών-μελών, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γραμματείας του Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).


Όλοι αυτοί οι σπουδαίοι ασχολήθηκαν με την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και δράσεις στην ΕΕ.

Έξυπνα επιλεγμένος και ο άξονας που τέθηκε στο επίκεντρο «Γυναίκες και Οικονομία» με έμφαση στην πρόσβαση στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, την επίτευξη κατάλληλων συνθηκών εργασίας και την προώθηση των οικονομικών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας των γυναικών.
Όλοι αυτοί που συνδιαμόρφωσαν και εφαρμόζουν τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, άκουσαν τη Γενική Γραμματέα Ισότητας να λέει ότι ο γυναικείος πληθυσμός και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου πλήττεται δυσανάλογα από την ύφεση και ότι τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας παραμένουν σταθερά χαμηλότερα από εκείνα των ανδρών, αποφεύγοντας να αναφερθεί στη σχεδόν διπλάσια γυναικεία ανεργία. Άκουσαν να τους διαβεβαιώνει ότι προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι να στραφούν οι γυναίκες στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας και ότι, παρά τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας, καταγράφεται ένα έλλειμμα δεξιοτήτων νέων τεχνολογιών, που αντιστοιχεί σε 500.000 κενές θέσεις εργασίας μέχρι το 2015 (προεκλογική περίοδος, γαρ). Παράλληλα, δεν παρέλειψε ότι οι νέες τεχνολογίες, λόγω της ευελιξίας που προσφέρουν, εξυπηρετούν καταλυτικά την ανάγκη των γυναικών για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Η ΓΓΙ απέφυγε να πει ότι το φαινόμενο της ανεργίας γεννιέται από τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα ούτε την πρόθεση να εξασφαλίσει δουλειά για όλους. Η γυναικεία εργατική δύναμη ως πιο φθηνή, πιο ευέλικτη και περισσότερο εκμεταλλεύσιμη αξιοποιείται από το κεφάλαιο με τον ίδιο τρόπο τόσο την περίοδο της κρίσης όσο και την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το γυναικείο εργατικό δυναμικό μπαίνει στην παραγωγή ή, αντίθετα, απομακρύνεται από αυτή, σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου σε κάθε φάση εξέλιξης του καπιταλισμού και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει στην αύξηση της κερδοφορίας του.

Γι΄αυτό σήμερα, που το κεφάλαιο, η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση σε ενιαίο μέτωπο επιτίθενται με στόχο να καταστήσουν ακόμα πιο φθηνή την εργατική δύναμη, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, το πλήγμα που δέχονται οι εργαζόμενες είναι ακόμα πιο βαρύ και δεν οφείλεται σε έλλειμμα δεξιοτήτων νέων τεχνολογιών, όπως θέλουν να το πλασάρουν.

Όπως και αν λέχθηκε στη σύναξη τόσων αξιωματούχων, δεν κρύβεται η προσπάθεια να φορτωθεί σχεδόν το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής (π.χ., παιδιά στην προσχολική ηλικία και έλλειψη παιδικών σταθμών, τρίτη ηλικία κλπ.), στις γυναίκες που θα ενταχθούν και στο πρόγραμμα «Γυναίκες και Οικονομία», με το «δούλεμα» ότι η μερική απασχόληση (που δεν είναι επιλογή ούτε λύση, αλλά αναγκαίο κακό) συμφιλιώνει την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή. Άλλωστε, ξέρουν καλά όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι, σαν αρχιτέκτονες της κατάργησης της λέξης «δικαίωμα» και της ανακάλυψης της λέξης «ευκαιρίες», ότι η γυναικεία ανεργία βολεύει το σύστημα που υπηρετούν, όπως και οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Οι γυναίκες εξακολουθούν να λειτουργούν ως αγωγός για τα αντεργατικά μέτρα, πιέζονται να τα αποδεχθούν πρώτες, με στόχο να γενικευθούν σε ευρύτερα τμήματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενες πρέπει να ξεπεράσουν τις σύνθετες δυσκολίες που τις κρατούν μακριά από την οργανωμένη πάλη.

Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δε χρειάζονται «ευκαιρίες». Έχουν δικαίωμα για σταθερή και μόνιμη εργασία, με πλήρη δικαιώματα.

Είναι ώρα να σηκώσουν κεφάλι, να ενταχθούν μαζικά στο εργατικό, στο ταξικό συνδικαλιστικό, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, να ενισχύσουν τις Λαϊκές Επιτροπές που συγκροτούνται στις λαϊκές συνοικίες, να συμβάλουν στη Λαϊκή Συμμαχία.

Σε όλες τις κάλπες στις επερχόμενες εκλογές να «μαυρίσουν» όλους όσοι με αυτή την πολιτική του ευρωμονόδρομου τις στοιβάζουν στο περιθώριο της ζωής. Να απαντήσουν στο «δούλεμα που πάει σύννεφο».

Ισχυρό ΚΚΕ, η μόνη ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.