Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Νέα φοροεπιδρομή

Για δύο πράγματα πανηγύριζε χτες πρωτοσέλιδα ο αστικός Τύπος: Για τις παραγγελίες νέων πλοίων από τους Έλληνες εφοπλιστές ύψους 13 δισ. και για το «ηλεκτρονικό δίχτυ από την εφορία», την απειλή δηλαδή προς τα λαϊκά στρώματα ότι η φορολόγησή τους δεν θα 'χει τέλος, καθώς κάθε έξοδο θα συγκρίνεται ηλεκτρονικά με τους μισθούς και όπου προκύπτει διαφορά θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος. Πρόκειται για εφαρμογή από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μιας παραλλαγής του «περιουσιολόγιου» με το οποίο ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή.


Λεπτομέρεια: Τόσο οι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που σπεύδουν να ανακαλύψουν τη φοροδιαφυγή στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ του ΟΤΕ κ.λπ., όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί πως οι φόροι πρέπει να επιβληθούν στις κρυμμένες περιουσίες και προτείνει «περιουσιολόγια», δεν λένε τίποτα για το κεφάλαιο. Κάνουν γαργάρα το γεγονός ότι οι εφοπλιστές που επενδύουν φανερά τα 13 δισ. για νέα πλοία, με συνταγματική κατοχύρωση δεν πληρώνουν δεκάρα φόρο, ενώ και στην περίπτωση που -όπως οι ίδιοι πρότειναν- θα συνδράμουν με έναν έκτακτο φόρο, αυτός αντιστοιχεί σε όλα κι όλα 20 ευρώ τη μέρα ανά μονάδα πλοίου, που σε σύγκριση με τα 10.000 - 25.000 δολάρια ημερήσιο ναύλο επίσης δε σημαίνουν απολύτως τίποτα!

Αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση σημαίνει π.χ. ότι: Οικογένεια ανέργων χωρίς επίδομα ανεργίας (ένας στους έξι παίρνει), άρα με μηδέν εισόδημα, τη βοηθούν με ελάχιστα χρήματα οι συνταξιούχοι γονείς που πληρώνουν τους λογαριασμούς της σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, δαπάνες που δεν μπαίνουν στις φορολογικές δηλώσεις. Έτσι, ενώ δεν έχουν εισόδημα θα φορολογηθούν, επειδή με το βοήθημα των γονιών πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Βοήθημα που θα έχει ήδη φορολογηθεί ως μέρος του εισοδήματος των γονιών τους. Εξωφρενικό, αλλά αυτό γίνεται. Την ίδια ώρα, το κεφάλαιο, πέρα από τις φοροαπαλλαγές, μπορεί και φοροδιαφεύγει ανενόχλητο.

Σε ανύποπτο χρόνο, το ΚΚΕ σημείωνε μέσα στη Βουλή σχετικά με το φορολογικό μηχανισμό ότι είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την αναδιανομή του κοινωνικά παραγόμενου εισοδήματος σε όφελος του κεφαλαίου. Και συμπλήρωνε: «Η πρώτη αναδιανομή γίνεται ακριβώς λόγω του εκμεταλλευτικού χαρακτήρα του συστήματος και της ατομικής ιδιοποίησης του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου λόγω της υπεραξίας που παρακρατούν οι καπιταλιστές από τους εργαζομένους, έρχεται μετά και το ίδιο το αστικό κράτος να κάνει μια νέα αναδιανομή (...) μέσω της φορολογίας (...) προκειμένου να εξυπηρετήσει, να χρηματοδοτήσει, πολιτικές που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων». Κι όλο αυτό για να βελτιωθεί το περίφημο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, στόχος διακηρυγμένος τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ανάκαμψη (αναιμική ή όχι) βασισμένη στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων. Έτσι, δημιουργήθηκε και το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα με την πρωτοφανή οικονομική αφαίμαξη του λαού, η οποία θα συνεχιστεί. Σ' αυτό στοχεύει και το χτεσινό πανηγύρι της Εφορίας που διακηρύσσει πως «ξέρω τι ξοδεύεις»...

Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014.