Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Η σκληρή αλήθεια για τους αστούς και τους οπορτουνιστές «για το ρόλο και τη δράση της τρόικας»

Του Γ. Τούσσα

Η Έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου "για το ρόλο και τη δράση της τρόικας", που συνδιαμορφώθηκε και υπερψηφίστηκε χτες, 13 - 2 - 2014, από τον μεγάλο αντιλαϊκό συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τη χυδαία αυτή φάρσα που έστησε το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου για να κοροϊδέψει και να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, ενόψει των ευρωεκλογών. 


Τα αστικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την έκθεση ως δήθεν καταδίκη της τρόικας, ενώ "η Αυγή" και ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει δήθεν ότι η τρόικα έδρασε "ως χασάπης προκαλώντας κοινωνικό τσουνάμι", χρησιμοποιώντας δηλώσεις του εισηγητή της έκθεσης, Ισπανού σοσιαλδημοκράτη Α. Σέρκας. 

Ο Σέρκας, που έχει πρωτοστατήσει, αυτός και το κόμμα του, στη διαμόρφωση και προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας 2000 - 2010 και Ευρώπη 2020 με αντεργατικά μέτρα που υπερψηφίστηκαν από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στο ευρωκοινοβούλιο (χρόνος εργασίας 68 ώρες την βδομάδα, απελευθέρωση των υπηρεσιών - οδηγία Μπολκεστάιν, ισοπέδωση των δημόσιων συστημάτων ασφάλισης, ενίσχυση των μονοπωλίων για να εγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους σε χώρες με μισθούς πείνας κ.α. ) είναι γνωστό ότι άλλα λέει όταν μιλάει δημόσια, άλλα γράφει στις εκθέσεις του και άλλα ψηφίζει, έχοντας πάντα ως κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Όσο κι αν ψάξει κανείς στην έκθεση δεν πρόκειται να βρει ούτε "χασάπηδες", ούτε "τσουνάμι", αλλά ακριβώς τα αντίθετα. Γι' αυτό, ούτε καν αναφέρονται στο τελικό κείμενο της έκθεσης όπως ψηφίστηκε στην επιτροπή απασχόλησης, γιατί τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Να λοιπόν τι λέει η έκθεση στην πρώτη παράγραφο: «Σημειώνει ότι τα όργανα της ΕΕ (Η ΕΚΤ, η Επιτροπή και το Eurogroup) είναι επίσης υπεύθυνα για τους όρους των οικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής, σημειώνει όμως επίσης ότι υπάρχει ανάγκη να εγγυηθούν την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών (...) Και συνεχίζει στη 2η παράγραφο: «Λυπάται για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εντελώς περιθωριοποιηθεί κατά τη διάρκεια όλων των φάσεων των προγραμμάτων» (...) «αν και η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ήταν υποχρεωτική εξαιτίας έλλειψης νομικής βάσης....» και παρακάτω στην 3η παράγραφο επαναλαμβάνει ότι «αν μη τι άλλο την τεράστια κρίση δημοσίου χρέους, κατάσταση που απαιτούσε άμεση αντίδραση για να αποφευχθεί η χρεοκοπία..».

Να λοιπόν η σκληρή αλήθεια για τους αστούς και τους οπορτουνιστές. Ούτε "κοινωνικά τσουνάμι", ούτε "χασάπηδες" έχει η έκθεση της επιτροπής απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου. Το μόνο που έχει είναι επιχειρήματα για να συσκοτιστεί ο χαρακτήρας της κρίσης, ως κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, να δικαιολογηθεί και να αθωωθεί η ΕΕ, η τρόικα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Η αντιλαϊκή βαρβαρότητα ήταν αναγκαία για να αποφύγουν οι χώρες τη χρεοκοπία. "Λάδι" η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Για όλα φταίει η "κακή αρχιτεκτονική" της Ευρωζώνης, όπως λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει όμως και συνέχεια... Στην 4η παράγραφο για τις αιτίες της τεράστιας ανεργίας δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αντιλαϊκή πολιτική. Αιτία της εκτόξευσης της ανεργίας είναι η "εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κρίση". Ο κατάλογος με τα τερτίπια της έκθεσης που δικαιολογούν την σκληρή αντιλαϊκή επίθεση είναι μακρύς. Όμως το πιο χαρακτηριστικό για την ουσία της, είναι οι συστάσεις που διατυπώνει στο τέλος. «Καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει λεπτομερή μελέτη των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης και των προγραμμάτων προσαρμογής που εκπονήθηκαν για να την αντιμετωπίσουν».

Ώστε, η λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων ήταν αναγκαία για να αντιμετωπίσουν την "οικονομική και δημοσιονομική κρίση". Και τώρα αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με την Επιτροπή Απασχόλησης της ΕΕ είναι μια μελέτη, ενώ η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ματώνουν χρόνια τώρα, από τα βάσανα που περνάνε και την αντιλαϊκή βαρβαρότητα!

Η έκθεση όμως έχει και προτάσεις για την ανεργία: «Συνιστά μόλις ξεπεραστεί η πιο δύσκολη στιγμή της δημοσιονομικής κρίσης, οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, μαζί με τα όργανα της ΕΕ, πρέπει να βάλουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάκτησης θέσεων εργασίας (...) με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τις εταιρείες (...) ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (...) Ευρωπαϊκή εγγύηση για την απασχόληση των νέων». Επίσης, «συνιστά οι μελλοντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις των κρατών μελών να πάρουν υπόψη τα κριτήρια της ευελφάλειας σε συνδυασμό με την Στρατηγική ΕΕ 2020 μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (...)»

Ύστερα απ' όλα αυτά, χρειάζεται πραγματικά απύθμενο θράσος να παρουσιάζεις αυτό το αντιλαϊκό τερατούργημα σαν καταδίκη της τρόικας! Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ταγμένο να υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τη λυκοσυμμαχία τους ενάντια στους λαούς, την ΕΕ, να στηρίζει ενεργά με όλα τα μέσα την αντιλαϊκή πολιτική. Αστοί και οπορτουνιστές χέρι - χέρι, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, μπροστά στις ευρωεκλογές κάνουν τα πάντα για να εξωραΐσουν την ΕΕ και τα όργανά της, το Ευρωκοινοβούλιο, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στον εργαζόμενο λαό.

Γι αυτό και πρέπει να τιμωρηθούν οι διαφημιστές, οι απολογητές και οι βαστάζοι της ΕΕ, που δεν διστάζουν να ξεφουρνίζουν απροκάλυπτα ψέματα για να κρατάνε εγκλωβισμένες εργατικές, λαϊκές συνειδήσεις. Να εισπράξουν στις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τη λαϊκή καταδίκη, τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση. Μοναδική επιλογή για τον εργαζόμενο λαό, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του είναι να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες. Για να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία που έχει ανάγκη ο λαός μας, για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους και το λαό κυρίαρχο στην εξουσία και την οικονομία.

 *Ο Γιώργος Τούσσας μέλος της ΚΕ και Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ