Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Έλλειμμα για το λαό

Διαβάζουμε: «Οπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο κ. Σαμαράς το προσδιόρισε σε ένα ποσό που θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα διαθέσει άμεσα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους πάνω από 1 δισ. ευρώ». Φούμαρα!

Με «όπλο» την προπαγάνδα για το πλεόνασμα, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καλλιεργεί κλίμα ότι ανοίγει ο δρόμος της ανάπτυξης και άρα της ευημερίας. Στόχος τους είναι να ξεχάσει ο λαός πως ό,τι αναφέρεται σαν πλεόνασμα είναι προϊόν λαϊκής αφαίμαξης, είναι έλλειμμα για το λαό, αλλά και ότι η ανάπτυξη θα είναι των μεγαλοεπιχειρηματιών.


Αξιοποιώντας αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση νομοθετεί ταχύρρυθμες διαδικασίες για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, πεδίο στο οποίο σπεύδει να πάρει θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας για «δημόσια διαβούλευση» ένα ανάλογο δικό του σχέδιο. Θέση έχουν πάρει ήδη και άλλοι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης, που έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι η ανάκαμψη είναι αναιμική, η κρίση μπορεί να επανέλθει, κατά συνέπεια ζητάνε να δοθεί το πλεόνασμα στις επιχειρήσεις για επενδύσεις σε εξαγωγικούς τομείς για κερδοφορία. Ζητάνε, επίσης, να προχωρήσουν γρήγορα οι αναδιαρθρώσεις που ζητά ο ΟΟΣΑ και οι οποίες επίσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις. Σε αυτήν τη ρότα κινείται η κυβέρνηση και ήδη η χώρα καταγράφεται στους «πρωταθλητές κόσμου» στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις (βλέπε: μεταρρυθμίσεις) που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ (επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης).

Ο προβληματισμός και η διαπάλη που εκδηλώνονται στους κόλπους της αστικής τάξης είναι πώς θα αξιοποιηθεί χρήμα, τόσο στην κατεύθυνση του να δοθούν ορισμένα ψίχουλα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που ονομάζουν ... «κοινωνική πολιτική» όσο και στο πώς θα αξιοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις και ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, ως μέτρο για την έξοδο από την κρίση. Σ' αυτούς τους στόχους συγκλίνει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το πλεόνασμα αυτό, όσο και αν είναι, δεν αφορά το λαό αλλά τους καπιταλιστές που έχουν να παίρνουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 63 δισ. ευρώ, μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των προγραμμάτων της «δημοσιονομικής προσαρμογής», με αφορμή τα μνημόνια και τις συνοδευτικές δανειακές συμβάσεις. Είναι, δηλαδή, ένα πλεόνασμα εξαιρετικά ακριβοπληρωμένο από το λαό.

Εν τέλει, επιβεβαιώνεται κι εδώ απόλυτα η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι: «Το πρωτογενές πλεόνασμα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα της φοροληστείας, των περικοπών στους μισθούς, στις συντάξεις, στην Υγεία και την Παιδεία, των χιλιάδων απολύσεων, γι' αυτό και ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει για την επίτευξή του, πολύ περισσότερο να πάρει μέρος σε μια αντιπαράθεση για το ύψος του. Οσοι εμφανίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα ως ένα ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το χρέος, κρύβουν ότι η όποια επιλογή, είτε με επιμήκυνση είτε με "κούρεμα" χρέους, θα συνοδεύεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα».

Ακόμα κι αν το πλεόνασμα είναι μεγάλο, ακόμα και αν το 70%, όπως έχει πει η κυβέρνηση, δοθεί πράγματι στους «ασθενέστερους», δεν πρόκειται στο ελάχιστο να ανακουφίσει τους εργαζόμενους, τους άνεργους. Τα ψίχουλα δε χορταίνουν τον πεινασμένο. Πολύ περισσότερο που στο λαό υπάρχει μπόλικο πλεόνασμα σε ανεργία, σε φτώχεια, σε εξαθλίωση και ανασφάλεια.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η 'Αποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τετάρτης 19 Φλεβάρη 2014