Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού στην Κεφαλονιά - Μεγάλες ζημιές από το νέο ισχυρό σεισμό 5,7 Ρίχτερ που έγινε τα ξημερώματα

Άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων απαιτούν κλιμάκια του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Κεφαλονιά

Η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού για να στηρίξει τους σεισμοπαθείς που βρίσκονται στο έλεος του Εγκέλαδου και της κακοκαιρίας που πλήττει το νησί, είναι εμφανής λίγες ώρες μετά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε σήμερα  στις 05.08 το πρωί. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Ακολούθησε στις 05.16 μία ακόμη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ έχουν γίνει και άλλοι μετασεισμοί.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Κάτω Αχαΐα, τη Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Χωρίς νερό παραμένει το Ληξούρι. 


Νέες ζημιές - ανάστατοι οι κάτοικοι

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο που συνδέει Ληξούρι και Αργοστόλι με την αστυνομία να έχει απαγορεύσει τη διέλευση των οχημάτων. Νέες ζημιές έγιναν στο λιμάνι του Ληξουρίου καθώς φέρεται να αποκολλήθηκε ο προβλήτας, καταστροφές έχουν υποστεί τα περισσότερα σπίτια, ενώ έχει καταρρεύσει ο εξωτερικός μαντρότοιχος στο νοσοκομείο Ληξουρίου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για απεγκλωβισμό κατοίκων, που είχαν εγκλωβιστεί από πτώση οικιακών συσκευών και επίπλων.

Σύμφωνα με επικοινωνία του πόρταλ «902.gr» με τον διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου, μεταφέρθηκαν  16 τραυματίες, των οποίων η κατάσταση, πάντως δεν εμπνέει ανησυχία, οι 15 φέρουν ελαφριά τραύματα και ένας έχει διακομιστεί με αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, σήμερα δεν θα ανοίξουν τα σχολεία της περιοχής. Επιπλέον λόγω της κακοκαιρίας δεν εκτελείται το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου. Η περιοχή της Παλικής είναι αποκομμένη και από ξηρά και από θάλασσα. 

Πολλές είναι οι ζημιές σε σπίτια στο Ληξούρι τα οποία έχουν καταπονηθεί από τον πρώτο σεισμό. Στο Ληξούρι επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες με βροχή και αέρα, ενώ οι κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους προσπαθώντας να προστατευτούν από το κρύο ακόμη και με αυτοσχέδια μέσα.

Περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ

Από το πρωί σήμερα κλιμάκια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περιοδεύουν στις πληγείσες περιοχές, ιδιαίτερα στην περιοχή της Παλικής, καταγράφοντας τις ζημιές και τα προβλήματα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αντιμετώπισή τους. Τα στελέχη του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης διαπιστώνουν με βάση τις καταγγελίες των σεισμοπλήκτων την παντελή απουσία και έλλειψη του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής διοίκησης.

Διαπίστωσαν από πρώτο χέρι ανθρώπους να κλαίνε καθώς έχουν μείνει επί ξύλου κρεμάμενοι, ενώ προχώρησαν σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στο Δημαρχείο και άλλες υπηρεσίες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της στέγασης και της σίτισης των κατοίκων και των φοιτητών.  

Ωστόσο με δική τους πρωτοβουλία οργανώνουν συσσίτια με καζάνια και άλλα μέσα για την ανακούφιση του προβλήματος τις σίτισης, ενώ απαιτούν την εξεύρεση χώρων που μετά τους άμεσους απαραίτητους ελέγχους θα μπορέσουν να παραχωρηθούν για τη στεγαστική κάλυψη των πληγέντων.

Ενδεικτικό των προβλημάτων είναι ότι  οι εργατικές πολυκατοικίες στο Ληξούρι έχουν εκκενωθεί με τα συνεργεία της ΔΕΗ να προχωρούν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης των διαμερισμάτων. Στο Αργοστόλι παραμένει το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που στεγάζει μέχρι σήμερα τους σεισμοπαθείς των προηγούμενων ημερών. Ανοιχτά του λιμανιού του Ληξουρίου είναι αγκυροβολημένα δύο πολεμικά πλοία, στα οποία οι κάτοικοι μεταβαίνουν με βάρκες, ωστόσο είναι αμφίβολο, εάν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. 

Επιφυλακή και ετοιμότητα συστήνουν οι σεισμολόγοι

Η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Μαρία Σαχπάζη διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή Δυτικά της Κεφαλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή». 

Η διευθύντρια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1953. «Όλα τα μελετάμε» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλη Παπαζάχο, «δεν πρόκειται για νέο σεισμό αλλά κομμάτι της ίδιας σεισμικής δραστηριότητας» και ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού στην Κεφαλονιά». Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα, μέτρα προστασίας των πολιτών, τα οποία μέτρα, να είναι εβδομάδων και μηνών».

Για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά, μίλησε στο portal «902.gr», ο δόκτωρ Σεισμολογίας, Σταύρος Τάσσος συνιστώντας στους κατοίκους, τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί ζημιές, «να μην μπουν μέσα σε αυτά, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και αποκατασταθούν οι ζημιές τους».

Εκτίμησε ακόμη ότι «η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί στην Κεφαλονιά για 2 με 3 μήνες, με σεισμούς της τάξης των 4, 5 και παραπάνω βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, η συχνότητα των οποίων θα μειώνεται με το χρόνο, αλλά το μέσο μέγεθός τους θα παραμένει σταθερό» (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 

Κυβερνητικά κλιμάκια στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί περιοδεία και σύσκεψη φορέων ενώ στην Αθήνα πραγματοποιείται σύσκεψη στο Υπ. Υποδομών υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το υπουργείο Άμυνας ενεργοποίησε το σχέδιο «Δευκαλίων» για την Κεφαλονιά, το οποίο προβλέπει συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Εντός της ημέρας ένα C-27 και ένα αρματαγωγό πλοίο θα μεταφέρουν στο νησί είδη πρώτης ανάγκης.

Αναδημοσίευση από: 902.gr