Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί καθυστερεί ο έλεγχος των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ;

Της Κικής Αλεξάνδρου
Στο χορό της σκανδαλολογίας και της επιχείρησης που θυμίζει «καθαρά χέρια» χορεύει εδώ και καιρό η χώρα. Όλοι ξιφουλκούν για το ποιος θα «φέρει πίσω τα κλεμμένα», ποιος θα ρίξει φως στα σκάνδαλα, ποιος θα μπήξει το μαχαίρι πιο βαθιά στο κόκαλο.

Την ίδια στιγμή, εδώ και τρία χρόνια, πλανάται η υπόθεση της περίφημης λίστας Λαγκάρντ, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο αυτών που καταγράφονται σε αυτή τη λίστα και έχουν υπέρογκα ποσά σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στέλιο Στασινόπουλο, από τα 1.700 ονόματα που περιέχει η λίστα Λαγκάρντ και έχουν ταυτοποιηθεί, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόλις για έξι πρόσωπα, εκ των οποίων οι 4 είναι συγγενείς του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για 266 περιπτώσεις, από τις οποίες σε πιο «προχωρημένο» στάδιο βρίσκονται οι 150.


Έχουν περάσει τρία χρόνια και ο έλεγχος όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει καν ξεκινήσει για την πλειοψηφία αυτών που αναφέρονται στη λίστα. Τι φταίει γι’ αυτό; Ο Στ. Στασινόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία κλήθηκε γι’ αυτό το λόγο, απέδωσε την καθυστέρηση στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τη λίστα Λαγκάρντ; Γιατί καθυστερούν τόσο πολύ οι έλεγχοι; Γιατί ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν κάνει σημαία τους την πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής κλπ, δεν «τρέχει» η διερεύνηση των μεγαλοκαταθετών που περιλαμβάνει η λίστα; Πού κολλάει η υπόθεση; Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι φταίει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απαντά ότι έχει δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ να προχωρήσει γρήγορα τον έλεγχο. Τι υπονοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΣΔΟΕ και οι υπάλληλοί του δεν προχωρούν τον έλεγχο; Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ λέει ότι καθυστερούν οι έλεγχοι λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Τι ακριβώς συμβαίνει; Τι παιχνίδια παίζονται πίσω από τις πλάτες του λαού;

Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε το πόρισμα που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ τον περασμένο Ιούνη: «Η υπόθεση με τη "λίστα Λαγκάρντ", όπως και οι άλλες λίστες, δείχνει τον τεράστιο πλούτο που έχει συγκεντρωθεί στα χέρια της πλουτοκρατίας, ως αποτέλεσμα της απομύζησης του μόχθου του λαού μας. Ότι το αστικό κράτος διαχρονικά, με όλες τις κυβερνήσεις του, στήριξε και στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο απλόχερα και με ζεστό χρήμα, μέσα από διάφορα κίνητρα, μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρήσεων, συνεχείς φοροαπαλλαγές κλπ. (…) Την ίδια ώρα που μειώνεται η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και ενισχύεται η απλόχερη στήριξή του, την ίδια ώρα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επιβάλλονται συνεχώς νέοι, δυσβάσταχτοι φόροι και χαράτσια στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων».