Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση της ΟΒ Νάξου της ΚΝΕ για τα 71 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ


Συμπληρώθηκαν 71 χρόνια από τις 23 Φλεβάρη 1943, όταν ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ (η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων) η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας, ύστερα από πρόταση της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος (Ο.Κ.Ν.Ε.).  Η δράση της, οι αγώνες της, το αίμα που έχυσαν οι νεολαίοι ήρωες της έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας. Οι μάχες που έδωσαν οι ΕΠΟΝίτες και οι ΕΠΟΝίτισσες, δεν ήταν μόνο στα πεδία των μαχών, στο πλάι του ΕΛΑΣ. Η ΕΠΟΝ ανέπτυξε πρωτοφανές πολιτιστικό, εκπαιδευτικό έργο, έδωσε μάχες ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Το μήνυμα της ΕΠΟΝ είναι η αγωνιστική στάση ζωής για όλα όσα δικαιούμαστε! 

Η ΕΠΟΝ έγραψε απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και μετά. Από τις γραμμές της πέρασαν 600.000 νέοι και νέες, από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Σε 1.300 υπολογίζονται οι ΕΠΟΝίτες αντάρτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός αυτών που έπεσαν στις διαδηλώσεις των πόλεων, που εκτελέστηκαν, που πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή που πιάστηκαν και βασανίστηκαν από τις αρχές κατοχής και τα όργανά τους.


Η ΕΠΟΝ ήταν ο μεγάλος τροφοδότης του αγώνα. Στις πόλεις, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στα εργοστάσια, στις γειτονιές οι ΕΠΟΝίτες κι οι ΕΠΟΝίτισσες πάλεψαν για το ψωμί και τη λευτεριά, οργάνωσαν λέσχες μάθησης πολιτικής - πολιτιστικής. Έδωσαν από την πρώτη στιγμή τη μάχη κατά της επιστράτευσης, συνέβαλαν στη μάχη κατά της πείνας, πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις στις πόλεις, στις απεργίες και σε σαμποτάζ κατά του εχθρού, βοήθησαν καθοριστικά στις εκλογές της ΠΕΕΑ (μυστικά τον Απρίλη του 1944), έδωσαν μάχη ενάντια στα ναρκωτικά, που οι Εγγλέζοι ιμπεριαλιστές προσέφεραν "απλόχερα" στην επαναστατημένη νεολαία μετά την απελευθέρωση. Αντίστοιχα, η δράση της ΕΠΟΝ και στα χωριά, στάθηκε ένα μεγάλο σχολείο και φανέρωσε πόσες δυνάμεις έχει ο λαός μας, παίζοντας στα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς σπουδαίο πολιτιστικό ρόλο.

Χιλιάδες ανταρτόπαιδα - αετόπουλα έγιναν φωτεινά παραδείγματα για το λαό και τη νεολαία, φωτίζοντας με τα ιδανικά τους το δρόμο της ανειρήνευτης πάλης. Στελέχωσαν τον ΕΛΑΣ και αργότερα το ΔΣΕ, δίνοντας λαμπρό αγώνα και στην κορυφαία φάση της ταξικής πάλης στην ιστορία της πατρίδας μας.

Η δράση της ΕΠΟΝ αποτελεί παράδειγμα για το πώς τα όνειρα και τα «θέλω» μας από τη ζωή κατακτιούνται στην πράξη, με μικρές και μεγάλες καθημερινές, συλλογικές μάχες! Όχι με παρακάλια και διαπραγμάτευση με τους εκμεταλλευτές του λαού. Χωρίς να δεχτούμε το παρόν που βιώνουμε και το μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Γι ’αυτό θέλουμε να  κουβεντιάσουμε  μαζί σου, θέλουμε να γίνεις κ ΕΣΥ μέρος αυτής της συνεχούς προσπάθειας για να  εμπνεύσουμε τη νεολαία. Να συστρατευτούμε όλοι μαζί στον συλλογικό μαχητικό αγώνα για την ανατροπή της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας στην οποία καταδικάζουν εμάς και τις οικογένειες μας η κυβέρνηση και η ΕΕ για να συνεχίσει να βγάζει υπερκέρδη η αστική τάξη, εγχώρια και ξένη. Θέλουμε με το παράδειγμα της ΕΠΟΝ να μην πάρουμε «απουσία» από τον αγώνα, γιατί αλλιώς θα πάρουμε «απουσία» απ’ τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή! 

Την ώρα που όλες οι άλλες δυνάμεις, που ευαγγελίζονται το μονόδρομο της ΕΕ, τάζουν εύκολες λύσεις, εμείς επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε την ενεργή σου ένταξη στον αγώνα γιατί η ανατροπή του συστήματος δε γίνεται με μία μάχη αλλά με πολλές και για αυτό θέλει οργάνωση, σχέδιο, πείσμα, αντοχή. Την ώρα που μας θέλουν ανοργάνωτους και τον καθένα μόνο του, εμείς να κουβεντιάσουμε για το πώς θα γίνει πράξη το σύνθημα «ΌΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!». Για το πώς θα συναντήσει το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα, που ονομάζεται καπιταλισμός, την οργανωμένη αντίσταση, την ανυπακοή και τον συλλογικό αγώνα. Για το πώς θα οργανωθούμε μέσα στους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές, τις σχολές και  τα σχολεία. 

Όλοι οι νεολαίοι που δεν έχουμε κανένα συμφέρον από το να συνεχίζει να επικρατεί αυτή η άθλια κατάσταση. Δίπλα και μαζί με τους γονείς μας, τους άλλους εργαζόμενους, που απολύονται ή στην καλύτερη περίπτωση, αν εργάζονται, είναι απλήρωτοι μήνες, τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες, που διώχνονται από τα χωράφιά τους, τους μικρομαγαζάτορες, που κλείνουν τα μαγαζιά τους, όλο το λαό. 

Κουβεντιάζοντας για τα ηρωικά παραδείγματα των ΕΠΟΝιτων, σε καλούμε και σε προτρέπουμε  να έρθεις μαζί μας στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. 

Να πάρεις και εσύ τη θέση σου δίπλα στο ΚΚΕ και τη ΚΝΕ!

Η πάλη, ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή θα είναι σκληρή. Με θυσίες που θα φέρουν αποτέλεσμα κι αυτές δεν είναι οι θυσίες της υποταγής. Τόλμη και ηρωισμός, όπως επέδειξαν οι χιλιάδες ΕΠΟΝΙΤΕΣ και ΕΠΟΝΙΤΙΣΣΕΣ, αψηφώντας και την ίδια τους τη ζωή.

Τίποτα ποτέ δε χαρίστηκε. Τα πάντα κατακτιούνται″

ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ