Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Τοποθέτηση στα θέματα ημερήσιας διάταξης για τη συγκρότηση των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης


ΨΑΡΡΑ ΕΥΔΟΚΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝ.
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου
Νάξου και Μικρών Κυκλάδων                                                                                                                   Νάξος, 3-2-2014
Εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Της συνεδρίασης του ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ στις 3-2-2014

"Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αρνείται  να προτείνει μέλη της ούτε αποδέχεται πιθανή πρόταση που μπορεί να γίνει από άλλους για τη συμμετοχή της στα νέα Δ.Σ. των σχολικών επιτροπών που θα αποφασιστούν σήμερα από το ΔΣ.

Μέχρι σήμερα διεκδικούσαμε τη συμμετοχή και συμμετείχαμε  στα Διοικητικά Συμβούλια των εν λόγω ΝΠΔΔ, γιατί θέλαμε να βοηθήσουμε στη συλλογική λειτουργία τους , στον προγραμματισμό και την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των σχολικών μονάδων, στην ισότιμη αντιμετώπιση των σχολικών μονάδων, στην πλήρη διαφάνεια και σωστή λειτουργία σε όλα τα επίπεδα των σχολικών επιτροπών.


Οι σχολικές επιτροπές, όμως, όλο αυτό το διάστημα των 3 ετών λειτούργησαν ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση.
Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα Δ.Σ. των Σχολικών Επιτροπών για τα προβλήματα αυτά τόσο προφορικά όσο και εγγράφως, μερικές μάλιστα είναι και δημοσιευμένες στα ΜΜΕ.

Δυστυχώς, με ευθύνη πρώτα και κύρια όλης της Δημοτικής Αρχής και κατά δεύτερο λόγο των προϊσταμένων των οικονομικών υπηρεσιών όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα της μη σύννομης λειτουργίας των σχολικών επιτροπών και της οικονομικής τους διαχείρισης από το 2011 ως και  το 2013, αλλά, όπως δείχνουν τελευταία γεγονότα, θα συνεχίσουν στην ίδια ρότα και με την ίδια λογική και το 2014.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι απανωτές παραιτήσεις των μελών της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας ούτε και η μη συμμετοχή όλων των μελών στις συνεδριάσεις των ΔΣ των σχολικών  επιτροπών.
Ούτε είναι τυχαίο ότι δεν αφήσατε να στεριώσουν 2 από τις 3 υπαλλήλους που είχατε τοποθετήσει στο γραφείο των σχολικών επιτροπών.

Είναι τυχαίο μήπως ότι, παρά την 8440/24-2-2011 (ΦΕΚ 318/2011 Β΄απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, από τις σχολικές επιτροπές έχουν αποδοθεί στις σχολικές μονάδες μόνο τα  παρακάτω ποσά (βλ. πίνακα) και μάλιστα μετά από την έκταση που δώσαμε στο θέμα της λειτουργίας των σχολικών επιτροπών, ενώ έχουν διαχειριστεί τα οικονομικά έτη: 

α) από 12-6-2011,  β) 2012, γ) 2013 τα παρακάτω χρηματικά ποσά που υπάρχουν στον πίνακα και τα οποία προκύπτουν από τη διασταύρωση στοιχείων της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, των  όσων αναλυτικών απολογιστικών στοιχείων υποβλήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και των απολογιστικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν στις συνεδριάσεις των Δ.Σ. των σχολικών επιτροπών και όσων καταστάσεων κατανομής υπάρχουν και μας έχουν δοθεί.

Να σημειώσουμε ότι στον παρακάτω πίνακα δε συμπεριλαβάνονται οι χρηματοδοτήσεις για τις καθαρίστριες με  σύμβαση μίσθωσης έργου (μη μόνιμες) και σχολικές τροχονόμους που είναι συγκεκριμένες και για συγκεκριμένο σκοπό μόνο.

http://www.naxos-news.gr/ims/image/%CE%A0%CE%99%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%91%CE%A3%20%CE%93%CE%99%CE%91%20%CE%A3%CE%A7%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%A3%20%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%95%CE%A3%203-2-14.jpg

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;  Σήμερα οι περισσότερες σχολικές μονάδες δεν έχουν ούτε ευρώ για τις άμεσες λειτουργικές τους ανάγκες.

ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ  στις ευθύνες του Δημοτικού Συμβουλίου και των προϊσταμένων των οικονομικών υπηρεσιών  οι απολογισμοί των σχολικών επιτροπών:

•    Η μη διόρθωση των υπολοίπων, μετά τον εντοπισμό των διπλοεγγραφών στους απολογισμούς της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπ/σης τόσο για το  έτος 2011 όσο και για το έτος 2012, που έγιναν παραδεκτές και από τον Πρόεδρο και από το λογιστή που είχε προσλάβει και μάλιστα χωρίς συμφωνητικό εργασιών και αμοιβής.

•    Η ύπαρξη του πρακτικού της Α/θμιας  Σχολικής Επιτροπής το Δεκέμβρη του 2012 με έγκριση της οικονομικής διαχείρισης του διαστήματος από 12-6-2011 ως 31-12-2011 στο οποίο δεν είναι καταγεγραμμένα τα έσοδα, τα έξοδα της οικ. διαχείρισης και φυσικά ούτε το υπόλοιπο του 2011 για νέα χρήση μέσα στο οικονομικό έτος 2012. Γεγονός που διαπιστώθηκε την ημέρα της συνεδρίασης του ΔΣ της επιτροπής από όλα τα παρόντα μέλη της. 
Αλήθεια ποιο υπόλοιπο μεταφέρατε από το 2011 για χρήση στο 2012; Πού το βρήκατε; Να τονίσω εδώ ότι ο απολογισμός του 2011 που  δόθηκε εκ των υστέρων στο μέλος του ΔΣ  της Σχολικής Επιτροπής και μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και σε άλλο μέλος του ΔΣ της επιτροπής, δε συμφωνεί με το υπόλοιπο που βάλατε το 2012 και ο οποίος σημειωτέον κατά ομολογία του κοινού λογιστή που προσέλαβαν οι τότε Πρόεδροι των  Α/θμιας και Β/θμιας  Σχολικών Επιτροπών με τους όρους που προαναφέραμε περιείχε και ανεξόφλητα τιμολόγια, τα οποία μάλιστα είχαμε επισημάνει ;

•    Προσμετρήσατε στο υπόλοιπο του οικ. έτους 2012 για μεταφορά στο οικ. έτος  2013, προκειμένου να δικαιολογήσετε που βρίσκεται, προσμετρήσατε το ποσό των  17650€ που είχε αποδοθεί σε ορισμένες  σχολικές κοινότητες, πράγμα που δεν ευσταθεί, γιατί μέσα στον απολογισμό των δαπανών του 2012 περιλαμβάνονται και οι δαπάνες από τις σχολικές κοινότητες που διαχειρίστηκαν το παραπάνω ποσό.  Αφήστε που στον απολογισμό που δώσατε στο ΔΣ της σχολικής επιτροπής έχετε δαπάνη της σχολικής κοινότητας νηπιαγωγείου Κορώνου που όχι μόνο δεν έχει χρηματοδοτηθεί, ήταν και κλειστό, επίσης, πληροφοριακά σας ενημερώνω ότι δεν έχει χρηματοδοτηθεί ούτε το Δημ. Σχολ. Κορώνου.

•    Η ύπαρξη στον απολογισμό της Α/θμιας Σχολ. Επιτροπής οικ. έτους 2012 δύο διαφορετικών αποφάσεων της Σχολ. Επιτρ. υπογεγραμμένων με την ίδια ημερομηνία  και ίδιο αριθμό πράξης, η μεν μία από τον Πρόεδρο κ. Μανιό , η δε άλλη από τον προηγούμενο Πρόεδρο της Σχολ. Επιτρ. τον κ. Ελευθερίου για το ίδιο οικ. έτος (2012), όπου στη μεν μία  εγκρίνεται ο απολογισμός κατά πλειοψηφία χωρίς να αναφέρεται ούτε ένα επιχείρημα της καταψήφισης του απολογισμού εκ μέρους μου, στη δε δεύτερη απόφαση να εγκρίνεται ο  ίδιος απολογισμός ΟΜΟΦΩΝΑ(!). Αλήθεια ποια από τις δύο στείλατε στην/στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. Κυκλάδων;

•    Καταψηφίσατε την πρόταση μας να ζητήσει το Δημ Συμβ από το Ελεγκτικό Συνέδριο να κάνει κατασταλτικό διαχειριστικό έλεγχο, ενώ θα έπρεπε με δική σας πρωτοβουλία  να το ζητήσετε και για να μπει μια σειρά και μια τάξη στις εκκρεμότητες, να αρχίσουν να λειτουργούν επιτέλους σωστά και με διαφάνεια (ούτε την ανάρτηση στη διαύγεια  δεν έχουν εφαρμόσει οι σχολ. επιτροπές) και επιπλέον  γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται. 

Εμείς, η Λαϊκή Συσπείρωση, δεν μπορούμε με την παρουσία μας ως μέλη  των Δ.Σ. των Σχολικών Επιτροπών  να  νομιμοποιούμε την αδιαφάνεια και το μη νόμιμο τρόπο της όλης λειτουργίας των σχολικών επιτροπών.

 Η τοποθέτησή μας αυτή είναι δημόσια, αφού δημόσιες είναι και οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εξ άλλου πάντα είναι παρόντα τα τοπικά ΜΜΕ, θα σταλεί και για δημοσίευση από τη Λαϊκή Συσπείρωση και οι αρμόδιες, δημόσιες και κρατικές, εποπτικές, ελεγκτικές υπηρεσίες και αρχές για τη νόμιμη λειτουργία αυτών των ΝΠΔΔ και για τη σύννομη και σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος ας αναλάβουν τις ευθύνες τους".



Τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ψαρρά Ευδοκία         Πάσουλας Μιχάλης