Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση της Κοινοβουλευετικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη συγχώνευση του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Νάξου με το Νοσοκομείο Σύρου


 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Όχι στη συγχώνευση του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Νάξου με το Νοσοκομείο Σύρου.

Τα μέτρα που παίρνονται στο χώρο της Υγείας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, υλοποιώντας την πολιτική που συν­διαμόρ­­­­­­φωσε με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για την Υγεία (όπως και για την παιδεία και πρόνοια), την αντιμετωπίζει σαν κόστος και ως εμπόρευμα, πηγή κέρδους του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ως πελάτες.

Έτσι, με την απαράδεκτη απόφασής της να συγχωνεύσει το Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου με το Νοσοκομείο Σύρου, ανοίγει το δρόμο για κλείσιμο τμημάτων και μετακινήσεις προσωπικού από νησί σε νησί, και στρώνει το έδαφος για το προχώρημα της εφεδρείας και των απολύσεων.
Το Νοσοκομείο–Κέντρο Υγείας  Νάξου σήμερα ανήκουν οι παρακάτω μονάδες υγείας:
o   Έξι Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία:  Φιλωτίου, Κορώνου στη Νάξο, Δονούσας,  Ηρακλειάς, Κουφονησίων, Σχοινούσας στις Μικρές Κυκλάδες.
o   Πέντε Περιφερειακά Ιατρεία στη Νάξο: Χαλκείου, Απειράνθου, Βίβλου, Κορωνίδας, Μελάνων.
o   Το ΚΥ Αμοργού που έχει και 1 Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στην Αιγιάλη και 2 Περιφερειακά Ιατρεία, της Αρκεσίνης και των Καταπόλων .
Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου εξυπηρετεί το νησί της Νάξου με 20.000 κατοίκους περίπου και 30 χωριά και οικισμούς, τα 4 νησιά των μικρών Κυκλάδων, την Αμοργό.
Το ιατρικό προσωπικό που σήμερα εργάζεται στο Νοσοκομείο Νάξου είναι:
Μόνιμο προσωπικό: 1 γιατρός ειδικός γενικής ιατρικής, 3 παθολόγοι, 1 παιδίατρος, 1 οδοντίατρος, 1 μικροβιολόγος, 1 Κυτταρολόγος, 2 ορθοπεδικοί, 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος, 2 χειρούργοι, 1 γυναικολόγος που τώρα βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών, 1 γενικής ιατρικής στο Περιφερειακό Ιατρείο Κορωνίδας.
Επικουρικοί ιατροί: 1 ορθοπεδικός, 1 ακτινολόγος.
Δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, γιατρός για την αιμοδοσία, αναισθησιολόγος, νεφρολόγοι και πολλές ακόμα ειδικότητες με αποτέλεσμα να μη μπορούν να τεθούν σε λειτουργία όλα τα τμήματα. Οι εφημερίες είναι κατά κύριο λόγο ετοιμότητας, βγαίνουν με τους αγροτικούς γιατρούς, οι ανάγκες καλύπτονται με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού σε διάφορα πόστα, όλα των ειδών τα Περιφερειακά Ιατρεία μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς αγροτικούς γιατρούς το δε νοσηλευτικό προσωπικό δεν καλύπτει παρά ελάχιστα από αυτά.
Στο ΚΥ Αμοργού υπάρχει μόνο 1 οδοντίατρος και 1 αγροτικός που με μόνο εφόδιο τα ακουστικά του προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της Αμοργού.
Αποτέλεσμα της υπάρχουσας κατάστασης στον τομέα υγείας στη Νάξο και του υποβιβασμού της νοσοκομειακής περίθαλψης στη Νάξο και τα γύρω νησιά, είναι το 2012 να έχουν γίνει 313 περίπου διακομιδές (με πλωτά μέσα και αεροκομιδές) προς το Νοσοκομείο Σύρου, αν και εφόσον έχει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία ή το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και μάλιστα με πλωτά μέσα που είναι ουσιαστικά καΐκια, ή στην Αθήνα. Από δε το ΚΥ Αμοργού γίνονται περίπου 50 ετησίως, χωρίς να έχει μάλιστα οδηγό ασθενοφόρου.
Είκοσι ένα (21) νεφροπαθείς από τη Νάξο αναγκάζονται να μετακομίζουν ή να μετακινούνται στη Σύρο ή στην Αθήνα γιατί δε λειτουργεί η μονάδα τεχνητού νεφρού.
Με το νέο οργανισμό, ουσιαστικά το ΓΝ-ΚΥ Νάξου θα είναι αδύνατον να λειτουργήσει,  αφού το προσωπικό μειώνεται δραματικά, υπάρχουν θέσεις υπηρετούντων γιατρών που καταργούνται, παρότι σήμερα υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες και η επιστήμη έχει προχωρήσει. Ενδεικτικό είναι ότι η Ιατρική Υπηρεσία στελεχώνεται μόνο από 19 θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, ενώ ο παλιότερος οργανισμός (που σε καμία περίπτωση δεν κάλυπτε τις ανάγκες) περιλάμβανε 46 θέσεις.
Έτσι ενδεικτικά αναφέρουμε:
-      Στον Παθολογικό τομέα ενώ υπάρχει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δεν στελεχώνεται από ιατρούς Νεφρολόγους.
-      Στο Καρδιολογικό του Παθολογικού τομέα πρέπει να συσταθεί Μονάδα Εμφραγμάτων.
-      Στο χειρουργικό τομέα υπάρχουν μόνο δύο τμήματα το Ορθοπεδικό μετατρέπεται σε Ιατρείο. Ενώ το Μαιευτικό-Γυναικολογικό γίνεται ιατρείο.
-      Στον εργαστηριακό τομέα ενώ υπάρχει τμήμα αιμοδοσίας δεν στελεχώνεται από ιατρικό προσωπικό.
-      Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό παρότι υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον 30 θέσεις, ο παλιός οργανισμός όριζε 15 και ο νέος ορίζει 14!!!
-      Παρόμοια είναι η κατάσταση όσον αφορά το παραϊατρικό, το προσωπικό κλάδων υγείας και το διοικητικό προσωπικό.
Οι επιπτώσεις για τους κατοίκους της Νάξου και των γύρω νησιών θα είναι εγκληματικές, αφού πλήθος ασθενών δεν θα καλύπτονται και θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο οι ήδη τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικά υλικό.
Η εξέλιξη αυτή (συγχώνευση), πέρα από τις τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους των νησιών, αποσκοπεί στη στήριξη της επιχειρηματικής δράσης από τους ιδιώτες στο χώρο της υγείας και ταυτόχρονα στην οικονομική αιμορραγία των νησιωτών, αφού θα είναι αναγκασμένοι είτε να καταφεύγουν στους ιδιώτες γιατρούς, είτε να ταξιδεύουν για την Αθήνα, υπομένοντας, αυτοί και οι οικογένειές τους, τεράστια ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1.    Αν θα ακυρώσει άμεσα τη συγχώνευση του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Νάξου με αυτό της Σύρου.
2.    Να παρθεί πίσω ο νέο οργανισμός που αφορά το ΓΝ-ΚΥ Νάξου και να υιοθετηθεί ως ελάχιστος οργανισμός η πρόταση της Διοίκησης των ΓΝ Σύρου &ΓΝ-ΚΥ Νάξου
3.    Άμεση στελέχωση του ΓΝ-Κέντρου Υγείας Νάξου και του ΚΥ Αμοργού με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και το λοιπό νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό (μόνιμοι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των νησιών.  
4.    Να αναπτυχθούν, εξοπλιστούν και στελεχωθούν κλινικές και μονάδες αναγκαίες, που θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες ιατρικών παροχών του λαού της Νάξου και των γύρω νησιών δεδομένης της ιδιαιτερότητας και των δυσκολιών που υπάρχουν ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
5.    Να μη γίνει καμιά απόλυση-μετακίνηση προσωπικού. Κανένας εργαζόμενος σε εφεδρεία
6.    Να σταματήσει κάθε πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται να εξεταστούν στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία, ή και για εξετάσεις στα εργαστήρια των νοσοκομείων ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.