Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Το φορολογικό θα προκαλέσει συντριπτικά κατάγματα στο λαό (VIDEO)


Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε χτες και επί των άρθρων τo φορολογικό νομοσχέδιο, σε ψηφοφορία που έγινε μετά τα μεσάνυχτα. Στη συζήτηση που προηγήθηκε, παρέμβαση έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αποσπάσματα της ομιλίας της παρουσιάζει ακολούθως ο «Ριζοσπάστης».
***
«Εμείς αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο δεν το αποκαλούμε "μνημονιακό". Οχι ότι δεν είναι, αλλά γιατί η λογική και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου αυτού δεν αλλάζει - αλλάζει η βαρβαρότητα των μέτρων βεβαίως -, δεν αλλάζει με το πώς διαμορφώνονται τα φορολογικά νομοσχέδια από καταβολής συστήματος.

Και για να πάμε τώρα απ' τη μεταπολίτευση και μετά. Η λογική είναι αυτή, ότι εγώ πρέπει να πάρω απ' το λαό ό,τι του έχει μείνει στην τσέπη για να διαμορφώσω τα έσοδα του κράτους, για να πληρώνω τον κρατικό μηχανισμό, τους υπαλλήλους του κράτους και να πληρώνω όλους τους σχετικούς μηχανισμούς, τοκοχρεολύσια κ.λπ. Αν μείνει και κάτι, να το επιστρέφω στο μεγάλο κεφάλαιο. Και να δίνω κι ένα ποσό, που έβαινε συνεχώς μειούμενο, για τις λεγόμενες κοινωνικές ανάγκες.
Μ' αυτό το νομοσχέδιο επίσης υπάρχει και καινοτομία. Συνήθως η πάγια τακτική ήταν να ανεβαίνουν οι έμμεσοι φόροι. Ο συσχετισμός στην Ελλάδα άμεσων και έμμεσων φόρων ήταν καταλυτικός. Οι έμμεσοι φόροι ήταν δυσβάσταχτοι για το λαό, ήταν χαράτσωμα μεγάλο. Τώρα έχουμε άνοδο και των έμμεσων και των άμεσων φόρων. Φορολογείτε είδη πρώτης ανάγκης και τα είδη αυτά πρώτης ανάγκης μετά τα βγάζετε απ' τις αποδείξεις - δεν είναι καινούρια βέβαια επιλογή - που πρέπει να φέρουμε στην εφορία. Και μας υποχρεώνετε να φέρνουμε αποδείξεις στο 25% απ' τα έσοδά μας.
Κι εγώ σας λέω το εξής πράγμα: Δηλαδή, η ΔΕΗ είναι έξω απ' την τσέπη μας; Τα καύσιμα, η ύδρευση, το τηλέφωνο; Αμα δεν μπουν αυτές οι αποδείξεις, πώς θέλετε να συγκεντρωθεί το 25%; Με τα μπρόκολα και τα λάχανα που αγοράζει ο λαός και τις σάπιες ντομάτες στο τέλος της λαϊκής; Θα μαζεύει αποδείξεις, αλλά το ποσό ποιο θα είναι; Και θα φαίνεται ότι έχουμε και περίσσευμα κάτω απ' το μαξιλάρι, γιατί, σου λέει, βρε κύριε, δεν έχεις 25%. Δεν μπορεί να βγαίνουν απέξω τα έξοδα που είναι άμεσης ανάγκης και επιβίωσης. Τι θα κάνουμε; Στη λάμπα πετρελαίου; Κι όταν μάλιστα αυξάνονται αυτά. Αυτό έχει γίνει βεβαίως απ' την πρώτη στιγμή, δεν είναι καινούριο.
Αλλο ζήτημα, κι αυτό προηγούμενη αμαρτία του συστήματος: Είναι απαράδεκτο το όριο φτώχειας. Καταρχήν εδώ, με το νέο νομοσχέδιο, μηδέν έσοδα να έχεις, άμα έχεις ένα σπίτι, πληρώνεις 1.250 έως 1.500 ευρώ. Από πού κι ως πού; Θα φάμε το σπίτι; Τα τούβλα του; Αλλά όριο φτώχειας, λέει, 5.000, που γίνεται 9.750, κάτι τέτοιο, με πλαστογραφία.
Πριν την κρίση, όριο φτώχειας είχαμε τα 11.500 ευρώ το χρόνο για την τετραμελή οικογένεια. Αυτός ήταν μόνο φτωχός. Ολοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι κι αυτός που έχει μηδέν εισόδημα το χρόνο κι αυτός που έχει 10.000 είναι πάμφτωχοι. Από εκεί και πάνω είμαστε πλούσιοι; Κι όταν αφαιρείτε κάτι απ' αυτόν που έχει τις 5.000, το προσθέτετε σε φόρο σ' αυτόν που έχει 10.000 ή 11.000, στον ...πλούσιο.
Το όριο φτώχειας πώς πρέπει να καθορίζεται; Με βάση τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Οχι τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσδιορίζουν τα κυβερνητικά προγράμματα και τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, αλλά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου. Τις σύγχρονες ανάγκες, δε μιλάμε για στρεβλή κατανάλωση. Αλλωστε, αυτή την καλλιεργεί το σύστημα και γίνεται ακόμα πιο στρεβλή σε συνθήκες φτώχειας. Ποιος θα ξοδέψει τώρα για πολιτισμό, για ψυχαγωγία, για αλληλεγγύη; Αυτά είναι αστεία πράγματα.
Μου αρέσει που λέτε και για πολιτιστική κρίση ή για οικολογική συνείδηση. Φωνάζετε ότι κόβει ο λαός τα δέντρα. Κι ένα δέντρο να έχεις στην αυλή σου σήμερα είναι προνόμιο. Με συγχωρείτε, δε θα πάει να γραφτεί στη "ΝΑΤΟΥΡΑ" κάποιος που δεν έχει θέρμανση και κρυώνει το παιδί του στο σπίτι. Πώς θα γίνει; Στη "ΝΑΤΟΥΡΑ" θα πάει ή στις άλλες οικολογικές οργανώσεις; Δεν το καταλαβαίνετε ότι υποβαθμίζετε και αλλοιώνετε κι όποια οικολογική συνείδηση σήμερα έχουμε και όποια αγάπη στο πράσινο; Αμα εγώ είχα μικρά παιδιά και εγγόνια, θα έκοβα και τα δέντρα, σας το λέω, προκειμένου να μην κρυώνουν και πάθουν πνευμονία.
Απειθαρχία στις άδικες αποφάσεις
Το φορολογικό λοιπόν νομοσχέδιο δεν είναι γενικά βάρβαρο, δεν μπορεί να σταθεί, θα γίνουμε όλοι φοροφυγάδες. Οχι όλοι, η μεγάλη πλειοψηφία. Και θα γίνουμε όχι από ιδεολογία, όχι γιατί θέλουμε να συμπαρασταθούμε στους πολύ φτωχούς, όχι γιατί θέλουμε να μάθει ο λαός να απειθαρχεί στις άδικες αποφάσεις, και εμείς αυτό κυρίως θέλουμε, αλλά γιατί δε θα μπορούμε να πληρώσουμε. Δεν μπορεί να συνάπτουμε δάνεια στις τράπεζες για να πληρώνουμε τους φόρους, δε γίνεται αυτό το πράγμα. Κι όταν τα πάντα έχουν ανέβει, Υγεία, Παιδεία, τα πάντα.
Απ' αυτό το νομοσχέδιο συντριπτικά κατάγματα υφίστανται οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικροί αυτοαπασχολούμενοι, αγροτιά. Και έχουμε τη μείωση φόρου στις ανώνυμες εταιρείες και σ' αυτές που είναι μέσα στο χρηματιστήριο για να τονώσουμε το χρηματιστήριο. Λέτε κι άμα τονωθεί το χρηματιστήριο, θα γεμίσει το πιάτο φαγητό και θα αγοράσουμε και πετρέλαιο.
Και εν πάση περιπτώσει, να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς δε δεχόμαστε να πληρώσει ο λαός ούτε ένα ευρώ. Το έχει πληρώσει, πολιτικά όμως θεωρούμε απαράδεκτο να πληρώσει ο λαός τα βάρη της κρίσης. Δε τη δημιούργησε και ούτε η κρίση δημιουργείται απ' τη φοροδιαφυγή. Ούτε κι απ' τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί οι φοροαπαλλαγές και κυρίως η νόμιμη κλοπή που κάνει, είναι απείρως μεγαλύτερη απ' τη φοροδιαφυγή. Αλλο ότι είναι αδηφάγο το κεφάλαιο, δεν ξεδιψάει με τίποτα και θα κάνει και τη φοροδιαφυγή.
Ας πάρουμε την τριμερή χρηματοδότηση που κι εμείς υποστηρίζουμε σαν άμυνα στο ασφαλιστικό σύστημα. Πληρώνει ο εργαζόμενος ασφαλιστικές εισφορές, πληρώνει ο εργοδότης. Από πού τα βρήκε ο εργοδότης; Τον πλούτο τον παράγουν οι εργαζόμενοι. Ενα μέρος απ' την κλοπή που κάνει απ' τον πλούτο που παράγει ο κόσμος, δίνει ως εισφορά. Βεβαίως, σαν άμυνα το υποστηρίζουμε κι εμείς, αλλά έχουμε συνείδηση τι υποστηρίζουμε. Και δίνει και το κράτος. Από πού διαμορφώνονται τα έσοδα του κράτους; Κυρίως πάλι απ' την απομύζηση του ιδρώτα του λαού, απ' τους άμεσους και έμμεσους φόρους κ.λπ.
Γι' αυτό εμείς επιμένουμε - αδιαφορώντας, αν θέλετε, θα σας το πω καθαρά, για τους δημοσιονομικούς δείκτες. Με ποια έννοια αδιαφορούμε; Γιατί τους εντάσσουμε σε ένα γενικότερο προσκλητήριο αντεπίθεσης του λαού - ότι πρέπει να παρθούν πίσω με απόφαση της Βουλής - κι εδώ να υπάρχει και ονομαστική τοποθέτηση - τα χαράτσια της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο φόρος επιτηδεύματος, το χαράτσι της ΔΕΗ, το ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, να κάνουμε έργα στο σπίτι μας, για να ανέβει η θωράκιση απ' το κρύο και τη ζέστη και θα μας δώσει επιδότηση. Ρωτάτε αν μπορούμε να πληρώνουμε άλλα δάνεια; Δάνειο θα είναι κι αυτό. Οποιαδήποτε αλλαγή κι αν κάνεις σήμερα στο σπίτι, λιγότερο από 2.500 - 3.000 ευρώ δεν είναι.
Τα πάρα πολλά σπίτια που δεν έχουν τα σύγχρονα, μεταλλικά παντζούρια και πόρτες, ξέρετε πόσα χρήματα πρέπει να πληρώσουν; 'Η στο τζάκι, τα σπίτια που χτίστηκαν στις δεκαετίες του '50 και του '60 και πιο πριν, έχουν τζάκια; Οταν ο άλλος αγόραζε οικόπεδο με δόσεις και έχτιζε δωμάτιο δωμάτιο, έφτιαχνε τζάκι στο σπίτι του; Είτε ήταν παράνομο, είτε νόμιμο. Και να τα κάνουμε ενεργειακά; Αμα δεν έχουμε τζάκι, τι θα κάνουμε; Αλλους πάτε να επιδοτήσετε τώρα. Ε, αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει.
Τσακώνεστε για την ανάκαμψη κερδών
Λίγο πριν έρθω εδώ πέρασα απ' τους συγκεντρωμένους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Δηλαδή, μπορείτε να μου αποδείξετε ότι οι επενδύσεις στη ναυπηγική βιομηχανία, είτε είναι επισκευή, είτε κατασκευή ή ό,τι άλλο μπορεί να βγει, είναι αντιπαραγωγικές;
Και με την ευκαιρία ρωτάω τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχει πιθανότητες να είναι αύριο κυβέρνηση και πρέπει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Τι θα πει τα χρήματα να πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία; Και κατηγορεί και τις τράπεζες. Δηλαδή, οι τράπεζες δεν έχουν σχέση με την πραγματική καπιταλιστική οικονομία; Πού είναι οι τράπεζες, απέξω;
Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γιατί είναι σύζευξη του βιομηχανικού με το τραπεζικό κεφάλαιο. Δεν είμαστε ούτε με τη μια μορφή του κεφαλαίου, ούτε με την άλλη. Ούτε με το πραγματικό, ούτε με το πλασματικό που δημιουργείται. Το κεφάλαιο είναι ένα και τα αποτελέσματα της λειτουργίας του είναι συγκεκριμένα, είτε είναι χαρτιά, είτε έχουν πραγματικό αντίκρισμα μέσα στην παραγωγή.
Αλλά τι θα πει τα χρήματα να πάνε στην πραγματική οικονομία; Αυτή η ανάκαμψη που τσακώνεστε εδώ, τι είδους ανάκαμψη θα 'ναι; Πριν απ' όλα θα είναι ανάκαμψη κεφαλαίων και κερδών σε συνθήκες όπου τα μονοπώλια επιλέγουν πού θα επενδύσουν, δεν επενδύουν για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Και η απάντηση που δώσατε χτες για τις 150.000 έως 400.000 θέσεις απασχόλησης των νέων ανθρώπων, είναι προκλητική. Ειλικρινά, δε νιώθω ούτε την ανάγκη να τη σχολιάσω. Μόνο μια πλευρά να θυμίσω, γιατί εμείς χρησιμοποιούμε και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε μεταξύ σας. Καλά, αυτή η επιδότηση της κατάρτισης ήταν ένα μέσο που στη δεκαετία του '90 και του 2000 χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον. Προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, άλλα μαϊμού κι άλλα πραγματικά.
Ετσι θα πάει το ΕΣΠΑ. Που σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να αλλάζει τις μορφές εξαγοράς, αλλά η εξαγορά ενός μέρους του λαού θα είναι πάντα παρούσα. Μόνο που τότε η εξαγορά ήθελε περισσότερα χρήματα, γιατί ζούσε καλύτερα ο λαός. Σήμερα η εξαγορά, που απευθύνεται στη μαζική νέα φτώχεια, με ψίχουλα θα γίνεται.
Αλλωστε, και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έτσι σώζεται και έτσι θα διασωθεί και τα αμέσως επόμενα χρόνια, με εναλλαγές αριστερών και συντηρητικών κυβερνήσεων. Στην πραγματικότητα, όμως, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ισως δίνεται η ευκαιρία στο λαό να καταλάβει τι σημαίνει "αλλαγή", για να χρησιμοποιήσω έναν όρο που δε μας είναι πολύ προσφιλής, αλλά πάντα στο λαό αρέσει».
Ο λαός αργά ή γρήγορα θα δείξει το ανάστημά του
Από τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ
Ο λαός έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω, να αποσπάσει κατακτήσεις και να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελός του
Γενικεύτηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα η συζήτηση στη Βουλή για το Φορολογικό. Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε πως εμείς δεν θεωρούμε ότι η κυβέρνηση αποτελείται από προδότες και δοσίλογους, γιατί μια τέτοια άποψη βολεύει το σύστημα και αποτελεί έναν ψεύτικο διαχωρισμό. Η κυβέρνηση, είπε, προχωράει σε συνειδητές πολιτικές επιλογές, προκειμένου να υπηρετεί πιστά το ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα.
Ενα σύστημα, τόνισε, που εν έτη 2013 με την τεράστια τεχνολογική πρόοδο και τον τεράστιο κοινωνικό πλούτο, καλεί τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο να ζήσουν σε συνθήκες που υπήρχαν δεκαετίες πίσω. Μας λέτε, συνέχισε, πού θα βρεθούν τα λεφτά για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Υπάρχει αμύθητος πλούτος στα χέρια λίγων, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια ρούφηξαν το αίμα του λαού και σήμερα η συγκυβέρνηση τους αναθέτει την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό που χρειάζεται σήμερα, είπε, είναι η ανατροπή του συστήματος, προκειμένου ο πλούτος να περάσει σε αυτούς που τον παράγουν. Χρειάζεται λαϊκή εξουσία, που θα προχωρήσει σε ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό προς όφελος του λαού.
Ο Θ. Παφίλης κατήγγειλε την υποκρισία όσων αναφέρονται στη βία και την ανομία, τονίζοντας ότι βία είναι όταν πετάνε κάποιον από τη δουλειά, με αποτέλεσμα να έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, βία είναι η τρομοκρατία που ασκούν οι εργοδότες στους τόπους δουλειάς, βία είναι το γεγονός ότι τα δικαστήρια βγάζουν τις απεργίες παράνομες, η δράση των ΜΑΤ κατά των εργαζομένων. Η ιστορία, κατέληξε, έχει δείξει ότι η κοινωνία προχωράει μέσα από την πάλη των τάξεων και άλλωστε και ο καπιταλισμός με τη γαλλική επανάσταση επικράτησε. Αυτό που τρέμετε, τόνισε, δεν είναι οι σπασμένες βιτρίνες και οι στρακαστρούκες, αλλά τρέμετε για τη στιγμή που αυτοί που παράγουν τον πλούτο θα βγουν στο δρόμο και θα διεκδικήσουν την εξουσία. Τότε, είπε, δεν θα μπορέσετε να τους εμποδίσετε.
Την εξοντωτική φορολογία στη φτωχή αγροτιά που επιβάλλει η τρικομματική κυβέρνηση κατήγγειλε στην ομιλία του νωρίτερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης τονίζοντας ότι έτσι οδηγούνται στο βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες. Αυτό, είπε, γίνεται μέσα από την τήρηση λογιστικών βιβλίων εσόδων - εξόδων, με την κατάργηση του αφορολόγητου και της επιστροφής ΦΠΑ που θα γίνει σταδιακά, στη φορολόγηση της αγροτικής γης που θα επεκταθεί σε όλους τους αγρότες.
Ο Ν. Μωραΐτης επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, που είναι είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης και είναι αυτά που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες. Ζήτησε επίσης την κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα, τα εφόδια και τα λιπάσματα.
ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Μεθοδεύσεις ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή
Στο θέμα αναφέρθηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της για το φορολογικό
Τις μεθοδεύσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο να μην παραπεμφθεί στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ κανένα από τα πολιτικά πρόσωπα που προτείνονται, κατήγγειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ενόψει της συζήτησης για την προανακριτική την ερχόμενη Πέμπτη και της ψηφοφορίας που θα ακολουθήσει, η Αλέκα Παπαρήγα είπε:
«Θέλουμε να θέσουμε και το εξής ζήτημα: Μεθοδεύεται, κ. Βορίδη, είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να πάμε στη διαδικασία της παραπομπής για τη λίστα Λαγκάρντ με έναν τρόπο ο οποίος μπορεί να μη βγάλει κανένα αποτέλεσμα. Μπορεί ούτε ο κ. Παπακωνσταντίνου να μην παραπεμφθεί. Διότι άμα βάλετε κάλπη κατά κόμμα, το πράγμα μπερδεύεται. Εμείς δεν έχουμε αδιέξοδα, θα ψηφίσουμε την πρόταση του κόμματος που είναι πιο κοντά στη δική μας ή είμαστε εμείς πιο κοντά στη δική τους. Δεν έχουμε κανένα πολιτικό πρόβλημα, ξέρουμε τι θα διαλέξουμε. Αλλά υπάρχει σαφής κίνδυνος να μη γίνει καμία παραπομπή.
Πρέπει να μπουν τέσσερα ονόματα. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Παπανδρέου και Παπαδήμος. Με όλα τα τετράγωνα που πρέπει να υπάρχουν δίπλα, γιατί τους παραπέμπεις. Γιατί μπορεί να παραπέμπεις για 4 λόγους τον ένα, για 2 ή 3 τον άλλο ή για κανένα, ανάλογα τι θέλει να ψηφίσει ο κάθε βουλευτής.
Θα είναι ένα είδος -θα το πω καθαρά- πραξικοπήματος. Δεν υπάρχει μία πρόταση, υπάρχουν τρεις, και δεν μπορεί να μπει κατά κόμμα και να μας πείτε θα πάτε σε μία κάλπη. Ξαναλέω, εμείς ξέρουμε σε ποια κάλπη θα πάμε, αλλά επί της ουσίας μπορεί να μην έχουμε και καμία παραπομπή. Ατομική είναι η ψηφοφορία, προκαταβολικά εμείς ως κόμμα δεν μπορεί να πάρουμε όρκο για τίποτα, τι μπορεί να βγάλει. Ο καθένας, ο Θεός και η ψυχή του, ξέρει τι και πώς θα ψηφίσει».

Απαράδεκτη η «φαστ - τρακ» ψήφιση των μέτρων
Στην απαράδεκτη διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση φέρνει τη Δευτέρα προς κύρωση στη Βουλή εφτά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης του Γενάρη, αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, ξεκινώντας χτες την ομιλία της. Είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:
«Ξεκινώντας, θέλω να υπενθυμίσω την πάγια θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ιδιαίτερα με μεγάλη ένταση, ότι είναι απαράδεκτη η διαδικασία που μεθοδεύεται την επόμενη Δευτέρα, να φέρετε με όρους "φαστ τρακ", με τη διαδικασία δηλαδή του κατεπείγοντος, εφτά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις και διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - αν και μου φαίνεται σήμερα θα βάλετε την ταφόπλακα -, που αφορούν την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου.
Οχι ότι αν μιλούσαμε δυο - τρεις μέρες θα άλλαζε η κατάσταση και θα έβγαινε κάτι διαφορετικό. Αλλά εν πάση περιπτώσει, πρέπει να γίνει μια συζήτηση μέσα στη Βουλή, παρά το ότι για μας ακόμα μεγαλύτερη αξία έχει η συζήτηση με το λαό. Είναι απαράδεκτο. Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να περάσει και πρέπει όλα τα κόμματα να βάλουμε όσο περνάει απ' το χέρι μας ένα εμπόδιο».
«Εθαψαν» τις τροπολογίες του ΚΚΕ
Χωρίς καν να τοποθετηθεί ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, αλλά και χωρίς να πάρουν θέση τα υπόλοιπα κόμματα, η κυβέρνηση δεν έβαλε σε ψηφοφορία τις τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι τροπολογίες προέβλεπαν την κατάργηση της λεγόμενης εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος, του χαρατσιού της ΔΕΗ, του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
Την κυβερνητική στάση, αλλά και τη στάση των άλλων κομμάτων απέναντι στις τροπολογίες του ΚΚΕ κατήγγειλε ο Ν. Καραθανασόπουλος στο κλείσιμο της συζήτησης αργά το βράδυ. Τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών έδειξε περιφρόνηση και απέφυγε να τοποθετηθεί έστω και στοιχειωδώς. Πρόσθεσε ότι και τα υπόλοιπα κόμματα επέδειξαν αφωνία. Να σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης στην ομιλία του είχε ζητήσει από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση πάνω στις τροπολογίες.
Μόνο μετά την τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι είναι «στη σωστή κατεύθυνση» η πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθούν τα χαράτσια. Κλιμακώνοντας την πρόκληση και την κοροϊδία, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ισχυρίστηκε ότι το φορολογικό έχει στόχο «να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά» και την ώρα που τα φοροχαράτσια ήρθαν για να μείνουν, είπε ότι «μετά θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τη φορολογία γιατί δεν είμαστε υπέρ των φόρων».