Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Αλ. Παπαρήγα στη ΝΕΤ: Ο λαός δεν ευθύνεται για τα ελλείμματα, δεν πρέπει να πληρώσει (VIDEO)

Σκληρό και βάρβαρο χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ, προσθέτοντας ότι στη λογική του δε διαφέρει από τα αντίστοιχα νομοσχέδια προ κρίσης, φορτώνοντας τα βάρη σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.
Όπως σημείωσε, «Το φορολογικό που έρχεται το οποίο είναι σκληρό, βάρβαρο, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει πολλούς επιθετικούς προσδιορισμούς, που όμως στη λογική και στη φιλοσοφία του δεν διαφέρει απ’ όλα τα φορολογικά που είχαμε και την περίοδο προ κρίσης. Δηλαδή το κύριο βάρος είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι, σημαντικά τμήματα αυτοαπασχολουμένων, εμπόρων, βιοτεχνών και αγροτών και μείωση των φόρων σε ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες που κινούνται μέσα στο χρηματιστήριο κλπ. Απλώς είναι πιο βαριά τα πράγματα για το λαό.
Η φιλοσοφία είναι ίδια που λέει το εξής πράγμα: Μαζεύω κρατικά έσοδα από το λαό για να πληρώνω τον κρατικό μηχανισμό, για να πληρώνω τόκους και χρέη, δάνεια τα οποία γίνονται ακριβώς για να μεγαλώσει η κερδοφορία και ότι μου απομένει πάει στις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες οι οποίες έχουν γκρεμιστεί. Εμείς δεν δεχόμαστε, και αυτή είναι η γενικότερή μας αντίληψη, ότι ο λαός πρέπει να πληρώσει για τα δάνεια και τα ελλείμματα. Δεν τα δημιούργησε ο λαός.
Και όσο αφορά τη φοροδιαφυγή, πρέπει να τη δει κανείς μαζί με τις φοροαπαλλαγές. Η φοροδιαφυγή αφορά και μεγαλοεπιχειρηματίες. Έχει δοθεί συγκεκριμένη λίστα που λέει πόσα χρωστάει μια μειοψηφία και που δεν έχουν εισπραχθεί, γιατί οι κρατικοί μηχανισμοί δεν είναι επαρκείς. Δεν τα δεχόμαστε αυτά. Από την άλλη μεριά υπήρχε φοροδιαφυγή σε ένα τμήμα μεσαίων στρωμάτων χάρη σ’ αυτή τη φοροδιαφυγή το σύστημα της δικομματικής πολιτικής εναλλαγής λειτουργούσε μια χαρά. Υπήρχε παρασιτισμός και αυτή ήταν η πολιτική ανοχής συμμαχιών της κυρίαρχης τάξης της χώρας μας, διότι έπρεπε πέρα από το βασικό πυρήνα να φτιάξει και συμμάχους και μέσα στα λαϊκά στρώματα. Τώρα που ήρθε η ώρα να ανεβάσουν τις κρατικές δαπάνες, τώρα χτυπάνε υποτίθεται και τον παρασιτισμό και τη φοροδιαφυγή. Αλλά τώρα που πάνε να τη χτυπήσουν δεν έχει εισόδημα ο μικρός επιχειρηματίας, ο αυτοαπασχολούμενος».
Για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάνρτ
Για τις εξελίξεις στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» υπογράμμισε, «Κατ’ αρχήν αποδεικνύεται ότι τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει αλλά πολύ φοβάμαι ότι τέλεια συγκάλυψη θα υπάρξει. Ψάχνουμε ποιο είναι το CD, ποιο είναι το στικάκι, ποιο είναι το αντίγραφο, ποια ημερομηνία θεωρείται ότι έγινε το αντίγραφο, επομένως δεν βρίσκεις άκρη. Παρόλα αυτά βγαίνει ένα συμπέρασμα από τη λίστα Λαγκαρντ, ακόμη και αν κανένας δεν είναι φοροφυγάς βγαίνει ότι στην Ελλάδα: Υπήρχε μεγάλη συσσώρευση κερδών και αν σκεφτούμε ότι είναι μια μόνο τράπεζα».
Πρόσθεσε ακόμα ότι, «Για τον άνθρωπο που δεν έχει μάθει να μιλάει με εκατομμύρια, συνειδητοποιεί το εξής πράγμα. Πρώτο ότι υπάρχει πραγματοποίηση κερδών, δεύτερον ότι κεφάλαια και κέρδη μπορούν να βγαίνουν εύκολα στο εξωτερικό αρκεί να πληρώσεις εδώ τον ανάλογο φόρο και τρίτον υπάρχουν λιμνάζοντα κεφάλαια. Γιατί δε γίνονται επενδύσεις; Γιατί περιμένουν την καλύτερη δυνατή στιγμή που αυτές οι επενδύσεις να έχουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία. Και όλα τα μέτρα που παίρνονται τώρα, άδειασμα της τσέπης μας με το φορολογικό, αυτό που λέμε απαξίωση της αξίας εργατικής δύναμης έτσι όπως το λέμε εμείς, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε οι κύριοι θα γυρίσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα για να κάνουν επενδύσεις για να ανακάμψει η κερδοφορία. Και επειδή ξέρουν ότι η κερδοφορία δεν μπορεί να ανακάμψει στα ύψη που είχαν πριν, έτσι είναι το καπιταλιστικό σύστημα, ωριμάζει και δεν μπορεί να εξασφαλίζει τέτοια ανάκαμψη κερδών, θα ζητούνται καινούργια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό το βγάζει η λίστα Λαγκάρντ. Εμείς ευχόμαστε εφόσον υπάρχουν φοροφυγάδες να πληρώσουν άγρια».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του ΚΚΕ στη βουλή σημείωσε, «Έχουμε τοποθετηθεί. Και μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι θα έχει πολύ μεγάλη ευθύνη το προεδρείο της βουλής αν εξασφαλίσει μια διαδικασία που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Δηλαδή εμείς θεωρούμε από τη στιγμή που σήμερα περιέχονται στις τρεις προτάσεις τέσσερα ονόματα : Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου, Παπαδήμος που παραπέμπονται με υποψία για ποινικά αδικήματα. Πρέπει να υπάρχουν τέσσερις κάλπες και ο κάθε βουλευτής με ευθύνη του όχι μόνο να ψηφίσει ή όχι ένα όνομα, αλλά από τη στιγμή που το ψηφίζεις για παραπομπή να μπορείς να σημειώσεις δίπλα ποια είναι η κατηγορία. Π.χ. κάποιον μπορεί να μην το κατηγορήσεις για αλλοίωση της λίστας αλλά για συνειδητή επιλογή να μην ελέγξει τη διαδικασία που βρίσκεται η λίστα και τι μέτρα παίρνονται».
Επισήμανε ακόμα ότι, «Η τοποθέτηση που έχουμε κάνει δημόσια με την κοινοβουλευτική ομάδα είναι ότι θα ψηφίσουμε για Βενιζέλο – Παπακωνσταντίνου και μάλιστα έχουμε βάλει και τις υποσημειώσεις, δεν ταυτίζονται πλήρως οι κατηγορίες των δύο και ζητάμε να διερευνηθεί. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, η περίπτωση ποινικών ευθυνών για Παπανδρέου – Παπαδήμου, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι έχουν ποινικές ευθύνες, να εξεταστεί. Έχουν πολιτικές ευθύνες. Αλλά για να απαντήσω πιο συγκεκριμένα πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κάλπη».
Στάθηκε επίσης στο ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες ανά πρόταση, τονίζοντας ότι «Ορισμένες πληροφορίες που έχουμε και όχι παρασκηνιακές δείχνουν ότι υπάρχει περίπτωση να μπουν και τρεις κάλπες, οι προτάσεις των κομμάτων. Αυτό δεν είναι σωστό. Θεωρούμε ότι υπάρχουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες Βενιζέλου – Παπακωνσταντίνου. Για Παπανδρέου και Παπαδήμο σαφώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γιατί ως πρωθυπουργοί και αφού είχαν όπως έλεγαν στόχο τη φοροδιαφυγή θα έπρεπε να ελέγχουν τι γίνεται, να ελέγχουν τους υπουργούς, να ελέγχουν το ΣΔΟΕ. Και ας μην πουν ότι ήταν μυστικές πληροφορίες. Υπάρχει η κυβέρνηση. Δεν εξακριβώνει και τις μυστικές πληροφορίες;».
Νοθεύει το ριζοσπαστισμό ο ΣΥΡΙΖΑ
Αναφερόμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι έχει αριστερά συνθήματα, αλλά πηγαίνει το τιμόνι όλο και πιο δεξιά. Όπως επισήμανε, «Η πολιτική σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σοσιαλδημοκρατικοποίησή του όχι μόνο ως προς το πρόγραμμα, γιατί τέτοια στοιχεία προγραμματικά είχε και πριν, αλλά θέλει να γίνει σοσιαλδημοκρατία στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με πλάνα συνθήματα περί επιστροφής στην 3η του Σεπτέμβρη και ταυτόχρονα να διατηρήσει ας πούμε μια αριστεροκομμουνιστική χροιά, ούτως ώστε να διευρύνει το ακροατήριό του. Δικαίωμά του είναι να θέλει να κερδίσει ψήφους. Όλα αυτά όμως οδηγούν στην άμβλυνση του όποιου ριζοσπαστισμού υπάρχει σήμερα, στη νόθευση του ριζοσπαστισμού εκατό τοις εκατό. Δικαίωμά του να θέλει να κυβερνήσει».