Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Φορολογικό νομοσχέδιο: Εργαλείο ακόμα πιο αντιλαϊκής αναδιανομής (VIDEO)

Αργά το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ η ψήφισή του δεν αποκλείεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Αργά το βράδυ της Πέμπτης ψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

ΚΚΕ: Εργαλείο αντιλαϊκής αναδιανομής το φορολογικό σύστημα
Στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση όλων των χαρατσιών και των ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, αναφέρθηκε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, στην κατ’ άρθρον συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.
Η αντίληψη του ΚΚΕ, τόνισε, δεν ξεκινά από τη λογική των άλλων κομμάτων πως «τα έσοδα είναι λίγα» και από τη σκοπιά της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Αμφισβητούμε, πρόσθεσε, αυτή τη στρατηγική. «Είναι ξένη και εχθρική προς το λαό. Δεν καλλιεργούμε αυταπάτες πως ένας άλλος διαχειριστής θα έχει μια πιο καλή πολιτική για το λαό. Το ΚΚΕ μιλά από τη σκοπιά ότι η θέρμανση είναι κοινωνικό αγαθό και η τροπολογία αυτή είναι ένα μέσο ανακούφισης, χωρίς να λύνει το ζήτημα των αδικιών».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος, τόνισε πως όλοι συμφωνούν ότι το φορολογικό σύστημα είναι εργαλείο αναδιανομής. Εκεί που υπάρχει διαφωνία, σημείωσε, είναι ότι τα κόμματα που είναι απολογητές του συστήματος και του ευρωμονόδρομου ισχυρίζονται πως είναι εργαλείο αναδιανομής προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ το ΚΚΕ λέει το αντίθετο. Ότι «παίρνει από τους πολλούς, τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου για να τα δώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους, άρα είναι αντιλαϊκό εργαλείο. Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιο φορολογικό σύστημα στον καπιταλισμό. Το ζήτημα είναι πόσο αντιλαϊκό είναι. Και αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του εργατικού λαϊκού κινήματος» σημείωσε.
Κυβερνητική κοροϊδία
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, δήλωσε πως το φορολογικό νομοσχέδιο ενσωματώνει δημοσιονομικά μέτρα «τα οποία έχουν συμφωνηθεί να ληφθούν», ώστε όπως είπε να μην επιβαρυνθεί το σκέλος των δαπανών και αφ' ετέρου καθιερώνει αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Επανέλαβε τον ισχυρισμό-κοροϊδία πως υπάρχει φορολογική ελάφρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα κάτω των 25.000 ευρώ και χαρακτήρισε «σημαντικό» το πενιχρό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Τα άλλα κόμματα
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στηρίζουν τη φοροληστεία, ισχυριζόμενοι ότι το συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο είναι εκτός της φιλοσοφίας τους και από την άλλη υπερασπίζονται το γεγονός πως το συνδιαμόρφωσαν στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης ως μια αναγκαία υπόθεση στις συνθήκες που διανύει η χώρα. Παράλληλα προσπαθούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση πως με τη δική τους παρέμβαση στο φορολογικό, πέτυχαν αλλαγές προς όφελος του λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί ψευδαισθήσεις για τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, ενώ σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το χαρακτηρίζει πρόχειρο, αποσπασματικό και αντιαναπτυξιακό.
Έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής καταλογίζουν στην κυβέρνηση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ η Χρυσή Αυγή ,εκτός από το γνωστό ψευτοπατριωτισμό της, εξέφρασε για μια ακόμα φορά θέσεις προς όφελος του εφοπλιστικού και τουριστικού κεφαλαίου.