Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Οι δηλώσεις της Αλ. Παπαρήγα για το φορολογικό






Όπως γνωρίζετε, το ΚΚΕ διαθέτει μια συνολική και επεξεργασμένη πρόταση διεξόδου από την κρίση προς όφελος του λαού, συνολική πρόταση και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο. Ταυτόχρονα δίνουμε τη μάχη ούτως ώστε να ανακουφιστεί, όσο είναι δυνατό, ο λαός από τα βάρη της πολιτικής που έχει επιβληθεί και προ κρίσης και ιδιαίτερα μετά την κρίση και μάλιστα ενόψει της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αφαιρέσει εκατομμύρια, δισεκατομμύρια από τις τσέπες των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να έχουμε επιτάχυνση της εξαθλίωσης και της σχετικής και της απόλυτης, με όλες τις μορφές που αυτή παίρνει.
Η Κ.Ο. θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογίες στο καινούργιο αυτό νομοσχέδιο που ακριβώς ανταποκρίνονται στην άμυνα των εργαζομένων απέναντι στο νέο κατήφορο που τους απειλεί. Συγκεκριμένα ζητάμε από όλα τα κόμματα, απ' όλους τους βουλευτές να τοποθετηθούν πολύ συγκεκριμένα πάνω στις εξής προτάσεις:
- Στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτή είναι αλληλεγγύη για το κεφάλαιο και όχι για τους εργαζόμενους.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που τον ίδιο χαρακτήρα έχει.
- Κατάργηση του έκτακτου ειδικού τέλους για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, δηλαδή το χαράτσι για τα σπίτια μας.
- Κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Όλα τα άλλα που λέγονται για το πετρέλαιο θέρμανσης, και μάλιστα αυτές τις μέρες που έχουμε μεγάλο κρύο, είναι κοροϊδία για το λαό.
Άκουσα σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό ανακοινώσεις του κ. Στουρνάρα που λένε ότι είναι πολύ λίγες οι αιτήσεις που έχουν δοθεί για την επιδότηση του πετρελαίου. Μα ο άλλος δεν έχει να αγοράσει πετρέλαιο. Όταν δεν έχει να αγοράσει πετρέλαιο, δεν μπορεί να καταθέτει χρήματα να αγοράζει πετρέλαιο και μετά να περιμένει το βοήθημα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Κυριολεκτικά δεν έχει ένα ευρώ να διαθέσει. Είναι σα να μας λέει ότι έχουμε κάποια χρηματικά αποθέματα και μπορούμε με αυτά που έχουμε να τα διαθέσουμε και να περιμένουμε ύστερα από ένα χρόνο να μας έρθει η επιδότηση, η οποία θα είναι και πολύ λιγότερη απ' αυτά που πρέπει κανείς στοιχειωδώς να καταναλώσει πχ σε πετρέλαιο θέρμανσης και σε φυσικό αέριο. Εμείς εννοούμε την κατάργηση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης και στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, το οποίο τείνει να προσεγγίσει το πετρέλαιο, κοντεύει να φτάσει στο 0,90.
Αυτές είναι οι συγκεκριμένες τροπολογίες. Και εδώ θα μετρηθεί αν θέλετε και κάθε κόμμα τι προτείνει πάνω σ' αυτό. Πέρα από τα κυβερνητικά κόμματα υπάρχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Καλό είναι να τοποθετηθούν.
Από αυτή την άποψη καταλαβαίνουμε ότι ο αγώνας δεν μπορεί να περιορίζεται μέσα στη Βουλή, εμείς αξιοποιούμε τη Βουλή αλλά δεν φτάνει αυτό. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι αγώνες όπου αναπτύσσονται και όπου πρέπει να ξεσπάσουν στο επόμενο διάστημα, να είναι αγώνες που θα συμπεριλάβουν ένα πακέτο αιτημάτων που μπορεί να μη λύνουν το πρόβλημα των δικαιωμάτων του λαού, αλλά να βελτιώνουν ουσιαστικά τη θέση του. Και εν πάση περιπτώσει χρειάζεται ένα συνολικότερο μέτωπο αντιπαράθεσης που αυτό θα φαίνεται απ' τα αιτήματα και την κατεύθυνση του αγώνα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Διαφορετικά ο κάθε αγώνας που στρέφεται μόνο σε κάποια άμεσα οξυμένα προβλήματα δεν επαρκεί σήμερα και ιδιαίτερα τα συγκεκριμένα αιτήματα που βελτιώνουν ή αποτρέπουν τα χειρότερα για τους εργαζόμενους πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή και να είναι κοινά για όλους τους εργαζόμενους. Πχ η κατάργηση αυτών των φόρων δεν αφορά έναν κλάδο μόνο, αφορά τους πάντες, είτε δουλεύουν στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε ζουν στις πόλεις, είτε ζουν στην ύπαιθρο. Αυτό το νομοσχέδιο, το φορολογικό, πρέπει να είναι η ευκαιρία να εκφράσει ο λαός την συνολική καταδίκη αυτής της πολιτικής και να βάζει τις βάσεις για μια ουσιαστική αντεπίθεση.