Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Μονή Ιβήρων - Αγίου Όρους: Χρυσές δουλειές ...αγίων

Θέση στο πλευρό της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που καταληστεύει τον ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής, εμφανίζεται να παίρνει η Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, η οποία διαπραγματεύεται την πώληση δάσους για να συνδράμει στην υλοποίηση της επένδυσης μεταλλουργίας χρυσού.
Η Μονή Ιβήρων διαπραγματεύεται την πώληση 923 στρεμμάτων δάσους στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για να κάνει τέλμα βιομηχανικών αποβλήτων. Διαπραγματεύεται την παραχώρηση ενός πανέμορφου δάσους στην πολυεθνική εταιρεία, για να τα εκμεταλλευθεί προκειμένου να εξασφαλίσει τα τεράστια κέρδη που προσδοκά από τη ληστεία του ορυκτού πλούτου της περιοχής.

Οι κάτοικοι της Ιερισσού και άλλων χωριών της Χαλκιδικής, έχουν ξεσηκωθεί και ήδη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προχώρησαν σε αποκλεισμό των δρόμων που οδηγούν στο Άγιο Όρος. Δράση την οποία προτίθενται να επαναλάβουν και το επόμενο διάστημα.
Η αγορά της έκτασης από τη Μονή Ιβήρων συνδέεται με τα σχέδια της πολυεθνικής να εγκαταστήσει ανοιχτό μεταλλείο χρυσού-χαλκού στο όρος Κάκκαβος.
Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, παραχώρησε στην «Ελληνικός Χρυσός» έκταση δάσους 3.273 στρεμμάτων στο όρος Κάκκαβος, για την δημιουργία επιφανειακού μεταλλείου,, εργοστασίου εμπλουτισμού και απόληψης χρυσού και δυο χώρων απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων στα ρέματα «Καρατζάς» και «Λοτσάνικο». Τα δύο ρέματα, συνεχούς ροής, είναι παραπόταμοι του Ασπρόλακκα, από τον οποίο υδρεύεται όλη η προ του Άθω περιοχή.
Η έκταση των 923 στρεμμάτων στο ρέμα Λοτσάνικο που χρειάζεται η εταιρεία για την κατασκευή του χώρου απόθεσης (τέλματος) αποβλήτων ανήκει στη Μονή Ιβήρων. Εκεί πρόκειται να κατασκευαστεί φράγμα από στείρα και απόβλητα εμπλουτισμού ύψους 159 μ. που θα «φιλοξενήσει» 23.500.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων εμπλουτισμού.
Την ίδια ώρα που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων εντείνονται και εκβιασμοί σε βάρος τους. Έτσι, μετά τον αποκλεισμό των δρόμων προς το Άγιο Όρος, άρχισε να προβάλλεται η απειλή, πως σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, θα σταματήσει η συγκοινωνία προς το Άγιο Όρος από τα λιμάνια της Ουρανούπολης και της Ιερισσού και θα μεταφερθεί στο Λιμάνι της Στρατονίκης.
Στην αντιπαράθεση για άλλη μια φορά η πολυεθνική, προσπαθεί να βάλει και τους εργαζόμενους των μεταλλείων που παλεύουν να διασφαλίσουν το μεροκάματό τους. Έτσι προχθές εμφανίσθηκαν τα 3 Σωματεία των εργαζομένων με επιστολή τους προς τη Μονή Ιβήρων, να της ζητούν να προχωρήσει στην παραχώρηση της έκτασης των 923 στρεμμάτων δάσους.

από: 902.gr