Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Βουλευτές ΚΚΕ: Ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες της σαπίλας του συστήματος

Την απαίτηση να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα που περιέχονται στη λίστα, να υπάρξει έλεγχος όλων των προσώπων που χειρίστηκαν την υπόθεση, αλλά και ο λαός να έχει καθαρό πως τέτοιου είδους φαινόμενα είναι σύμφυτα με το εκμεταλλευτικό σύστημα, επισήμαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ μιλώντας στις σημερινές εργασίες της Βουλής σχετικά με την υπόθεση της «Λίστας Λαγκάρντ».
Γιάννης Γκιόκας: Να δοθούν όλα τα ονόματα στη δημοσιότητα

«Από την πρώτη στιγμή που βγήκε στην επιφάνεια η υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ" το ΚΚΕ απαίτησε να δοθούν στην δημοσιότητα όλα τα ονόματα που περιέχονται στη λίστα, να υπάρξει έλεγχος όλων εκείνων των προσώπων – πολιτικών και μη – που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας (βίντεο εδώ).
Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ ζητά «να αποδοθούν ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, όπου υπάρχουν, σ’ εκείνα τα πρόσωπα που με πράξεις ή παραλείψεις τους απέκρυψαν ή αλλοίωσαν στοιχεία και σε κάθε περίπτωση δεν ενήργησαν με βάση την υποχρέωση που είχαν, να εντοπίσουν και να συλλάβουν φορολογητέα ποσά και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων.
Για την κοινή πρόταση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, σημείωσε ότι «όπως είναι διατυπωμένη, είναι ανεπαρκής, ελλιπής. Δημιουργεί προϋποθέσεις συγκάλυψης. Όχι μόνο γιατί περιορίζει την εξέταση τυχόν ποινικών ευθυνών μόνο ως προς τον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και γιατί συνδέει την παράβαση καθήκοντος αποκλειστικά και μόνο με τη νόθευση εγγράφου και την υποχρέωσή του να παραδοθεί το αρχείο αυτούσιο και όχι με την υποχρέωση της αναζήτησης και είσπραξης φόρων.
Αυτό που θέλουν να αποφύγουν είναι να δοθεί το περιεχόμενο της λίστας στη δημοσιότητα, να αποκαλυφθεί ποιοι έβγαλαν τα χρήματα το εξωτερικό, από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. Να μην ερευνηθεί τυχόν ζημιά από τη μη αξιοποίηση της λίστας».
Νίκος Καραθανασόπουλος: Η σήψη είναι γνήσιο τέκνο του εκμεταλλευτικού συστήματος
«Με τη συμμετοχή μας στη διαδικασία της προανακριτικής, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φωτίσουμε το ζήτημα, ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον και αν υπάρχουν», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος (βίντεο εδώ). Επισήμανε, ωστόσο, πως δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή θα υπάρξει κάθαρση ή θα παταχθεί η διαφθορά.
«Αυτό δε θα γίνει, γιατί αυτή η σήψη και η διαφθορά δεν αποτελεί παραπαίδι, δεν αποτελεί νόθο παιδί, αλλά γνήσιο τέκνο του εκμεταλλευτικού συστήματος, της σύμφυσης της οικονομικής εξουσίας των κεφαλαιοκρατών με την πολιτική εξουσία της αστικής τάξης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σπύρος Χαλβατζής: Οι καταθέσεις στις λίστες προέρχονται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων
Η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» είναι έκφραση του καπιταλισμού που σαπίζει, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής (βίντεο εδώ). Πρόσθεσε πως τα ποσά των καταθέσεων στις διάφορες λίστες προέρχονται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. «Είναι ο πλούτος που παράγουν και τον καρπώνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε, παράλληλα, ότι η φοροδιαφυγή και οι απάτες είναι μια πλευρά και όχι η αιτία της καπιταλιστικής κρίσης και υπογράμμισε πως όλες οι κυβερνήσεις έχουν νόμιμα θεσπίσει φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Με αυτό το δεδομένο κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποπροσανατολίζονται.
Χρήστος Κατσώτης: Στο ξελάσπωμα του καπιταλισμού στοχεύει η απόδοση της κρίσης στη διαφθορά
«Δεν υπάρχει καλύτερη συνεισφορά στο ξελάσπωμα του καπιταλισμού από το να αποδίδει ένα κόμμα την κρίση στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή». Αυτό τόνισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης (βίντεο εδώ), σημειώνοντας πως δόθηκε τόσο στη συγκυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα να σηκώσουν θόρυβο για το ποιος είναι ο πιο ικανός να πατάξει τα φαινόμενα αυτά.
Οι διαφορές μεταξύ τους, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι στο μείγμα διαχείρισης που ο καθένας λέει ότι είναι πιο κατάλληλο για την έξοδο από την κρίση.
Σημείωσε επίσης, πως «τα μέτρα που παίρνονται σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένα στην ΕΕ, υπηρετούν τη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ, πως για να γίνει ανταγωνιστικό το κεφάλαιο, πρέπει να βρίσκει ολοένα και πιο φτηνά εργατικά χέρια».
Ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε πως ακόμα και αν φορολογηθούν τα εισοδήματα όσων έχουν παρανομήσει, αυτό δε σημαίνει ότι τα πρόσθετα έσοδα θα γίνουν παροχές προς το λαό ή πως θα ακυρωθούν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται.