Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Αίγυπτος: Φλέγεται «η γη του Νείλου»

 Δεκάδες νεκροί μέσα σε λίγες ώρες, πυρά δέχθηκε ελληνικό πλοίο στο Πορτ Σάιντ
Σε κατάσταση συναγερμού η Αίγυπτος. 2 χρόνια μετά την «Επανάσταση της 25ης Γενάρη», που τελικά μόνο επανάσταση αποδείχθηκε ότι δεν ήταν, αλλά ουσιαστικά αποτέλεσε αλλαγή διαχειριστή της αστικής βαρβαρότητας, με τη «φυγή» του Χ. Μουμπάρακ από τη διακυβέρνηση υπό το βάρος και της λαϊκής κατακραυγής και τελικά την -μετά από μερικούς μήνες- άνοδο στη διακυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων και του προέδρου Μ. Μόρσι, η ένταση δε λέει να κοπάσει.

Χθες, στις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, 9 άνθρωποι έχασαν στη ζωή τους και περισσότεροι από 530 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις σε 12 περιφέρειες της Αιγύπτου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Όμως και οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν από «τη γη του Νείλου», είναι τραγικές. Τα ειδησεογραφικά δίκτυα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 22 νεκρούς ακόμη σήμερα και 200 τραυματίες, κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Πορτ Σάιντ, ύστερα από την καταδίκη από το δικαστήριο σε θάνατο 21 από τους κατηγορούμενους για την τραγωδία στην συγκεκριμένη πόλη σε επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα, πριν από ένα χρόνο. Στο Πορτ Σάιντ αναπτύχθηκαν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις και εκτιμάται ότι μεταξύ των νεκρών είναι και τουλάχιστον δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας. Υπήρξαν αλλεπάλληλα πυρά από όπλα (οι νεκροί αστυνομικοί είχαν πυροβοληθεί). Στα επεισόδια που είχαν πραγματοποιηθεί πριν ένα χρόνο στο ποδοσφαιρικό γήπεδο είχαν σκοτωθεί 74 άνθρωποι.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Κάιρο έγινε δεκτή με επιφωνήματα χαράς από τις οικογένειες των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα, ενώ εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας Αλ-Αχλί -γνωστοί ως Ultras- πανηγύρισαν για την ετυμηγορία τραγουδώντας και πετώντας πυροτεχνήματα στους δρόμους του Καΐρου. Αντίθετα, οι συγγενείς των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών, προσπάθησαν να εισβάλουν σε φυλακή όπου αυτοί κρατούνται στο Πορτ Σάιντ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους απωθήσει. Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση επί της απόφασης. Από τους καταδικασθέντες σήμερα κανένας δεν ήταν αστυνομικός.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μόρσι, δήλωσε πως οι Αιγύπτιοι πρέπει να «απορρίψουν τη βία στα λόγια και στις πράξεις τους». Ο αστός πολιτικός, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που ηγείται ενός μέρους της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης της Αιγύπτου ζήτησε να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής «σωτηρίας» με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας...
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ασφαλείς όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του ελληνικού πλοίου που δέχθηκε πυρά στο Πορτ Σάιντ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:
«Επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Πορτ Σάιντ όταν το ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίο "Island of Rhodes" δέχθηκε πυρά από αγνώστους κατά τη διενέργεια τακτικής επιθεώρησης από τον Προξενικό Λιμενάρχη. Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχει ένταση στο Πορτ Σάιντ μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης για την ποδοσφαιρική τραγωδία που είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 70 άτομα.
Αμέσως μόλις το πλοίο δέχθηκε πυρά, αναχώρησε από το λιμάνι. Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι ασφαλείς, όπως και ο Προξενικός Λιμενάρχης που διενεργούσε τον έλεγχο.
Για το επεισόδιο ενημερώθηκαν άμεσα ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, όπως και ο Υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.
Ο κ. Αβραμόπουλος επικοινωνεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο οποίος βρίσκεται στην Αδδίς Αμπέμπα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση για τον εντοπισμό των υπευθύνων».

από: 902.gr