Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ! Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 11.00

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια ώρα 11 π.μ.
 Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων
  • Κάλεσμα και από: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας
  • ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταδικάσουν την κυβερνητική επίδειξη αυταρχισμού, αδιαλλαξίας και αλαζονείας. Με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα πρέπει να δυναμώσουν την οργάνωση της πάλης τους και της αλληλεγγύης, για να αποκρούσουν και να ανατρέψουν την πολιτική που θυσιάζει τα στοιχειώδη δικαιώματα στο βωμό της υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων

  • Καταδικάζουμε αποφασιστικά την επιστράτευση και απαιτούμε την άρση της.
  • Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την κρατική βία, χτύπησε τους απεργούς του Μετρό χτες ξημερώματα με τα ΜΑΤ.
  • Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση για άρση της επιστράτευση.
  • Μηνύματα αλληλεγγύης από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και Σωματεία Εργαζομένων στις συγκοινωνίες της Σουηδίας και της Βρετανίας.
  • Συμπαράσταση από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Νόμος και τάξη» για το τσάκισμα των λαϊκών αγώνων
Κομπασμοί, συκοφαντίες και απειλές, αμέσως μετά την κατασταλτική επέμβαση σε βάρος των απεργών
Το δόγμα «νόμος και τάξη» έβαλε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, στέλνοντας με εντολή του πρωθυπουργού τα ΜΑΤ εναντίον των απεργών στο Μετρό, κάνοντας επίδειξη της κρατικής βίας και τρομοκρατίας, για να πλήξει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.
Η πλήρης εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων που πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και καταργούν τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τη ντόπια πλουτοκρατία. Γι' αυτό και χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς της καταστολής σε βάρος των λαϊκών αγώνων, που αντιπαλεύουν τα εφαρμοζόμενα μέτρα.
Η άγρια καταστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μεταφοράς, ήταν προειλημμένη απόφαση και αποσκοπούσε να στείλει μηνύματα συνολικότερα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του Μετρό, η κυβέρνηση σήμανε συναγερμό και κινητοποίησε «στο φουλ» τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να βγουν πάση θυσία οι συρμοί και να λειτουργήσει το Μετρό και τα άλλα ΜΜΜ, θέλοντας να καλλιεργήσει ηττοπάθεια στους εργαζόμενους και να καταπνίξει αγωνιστικές διαθέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, έσπευσε να θριαμβολογήσει για την έκβαση της αντιπαράθεσης με τους απεργούς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του «που οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ έβαλαν και πάλι μπροστά τα μέσα σταθερής τροχιάς» (!), επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα τής κυβέρνησης να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί και έτσι να πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Γι' αυτόν το λόγο δεν έχει καμία δυνατότητα παρά να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιστρατεύοντας τη γνωστή αντιδραστική προπαγάνδα για τη διαίρεση των εργαζόμενων.
Αντιστρέφουν την πραγματικότητα
Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει σηκώσει ψηλά τη σημαία της «τήρησης του νόμου», αξιώνοντας στην πραγματικότητα πλήρη υποταγή του λαού στην κυρίαρχη πολιτική και τα άγρια μέτρα που του καταστρέφουν τη ζωή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολιών στην κατεύθυνση αυτή. Οταν ρωτήθηκε χτες (στη ΝΕΤ) πώς η κυβέρνηση θα εφαρμόσει «τα συμφωνηθέντα» (σ.σ. με τους δανειστές) και θα αντιμετωπίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, απάντησε ωμά: «Εφαρμόζοντας το νόμο».
Από τη σκοπιά αυτή, εξαπέλυσε επίθεση κατά των απεργών στο Μετρό, υποστηρίζοντας θρασύτατα ότι «άκρατος αυταρχισμός είναι να γράφεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου τις δικαστικές αποφάσεις, να αδιαφορείς για το νόμο, να αδιαφορείς για το κοινωνικό σύνολο», όταν οι νόμοι της κυβέρνησης είναι αυτοί που διαλύουν τη ζωή των εργαζόμενων και του λαού, ανεξάρτητα από κλάδο και τομέα δουλειάς.
Κινούμενος στο έδαφος της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δε δίστασε να εμφανίσει την επιστράτευση των απεργών και την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον τους ως λαϊκή απαίτηση, ισχυριζόμενος ξεδιάντροπα ότι «μας ώθησε η πίεση του κόσμου, μας ώθησαν οι διαμαρτυρίες»(!). Σε όλες τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο εκπρόσωπος προεξοφλούσε ότι «μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει ρυθμιστεί το ζήτημα» και αποκατασταθεί η λειτουργία του Μετρό.
Προχωρώντας εκ νέου σε επίδειξη ισχύος επανέλαβε ότι «τίποτα δεν πρόκειται να μας κάνει να αλλάξουμε την αποφασιστικότητά μας, να εφαρμόσουμε την πολιτική μας. Είναι η μόνη ρεαλιστική λύση. Είναι ο μόνος δρόμος εξόδου».
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η καταστολή του λαού είναι κοινή πεποίθηση των εταίρων της συγκυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση είναι ενιαία, από την άποψη ότι αυτή η πολιτική είναι η μόνη που μπορεί να ακολουθηθεί, είναι η μόνη που εξισορροπεί τα δημοσιονομικά μας, είναι η μόνη που μας επιτρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, είναι η μόνη που θα φέρει ανάπτυξη. Δεν υπάρχει άλλη πρόταση».
Κόβουν και ράβουν στη συκοφαντία
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συκοφάντηση των απεργών και συνολικά των εργατικών αγώνων, είχε και ο γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος έλεγε χτες ότι «υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και συνδικαλιστών, κυρίως στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, που θέλουν να κρατήσουν κάποια κεκτημένα, κάποια από αυτά εκτός λογικής και εποχής». Στο ίδιο πνεύμα, αποφάνθηκε με νόημα ότι «έχουμε αλλάξει εποχή, έχουμε αλλάξει αιώνα. Θα συζητούμε όλα τα προβλήματα, αποφάσεις θα παίρνονται και θα εκτελούνται».
Την πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην επιβολή από την κυβέρνηση του αυταρχικού μέτρου της επιστράτευσης των απεργών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επανέλαβε και χτες η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά. Είχαν προηγηθεί διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον πρωθυπουργού και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο όπου συμφωνήθηκε ο όλος χειρισμός της υπόθεσης. Συγχρόνως, η Φ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δε συζητά «για καμία εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο» των εργαζομένων στα ΜΜΜ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση έδρασε σαν «ψυχρός εκτελεστής της δημοκρατίας, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων». Συμπληρώνει πως το «κυβερνητικό, αντεργατικό και ακραία αυταρχικό μέτρο της επίταξης και η σημερινή αστυνομική καταστολή αποτελούν ευθεία επίθεση ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εστειλε τα ΜΑΤ να καταστείλουν την απεργία
Εισβολή των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια. Αμεση αντίδραση από το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα που έσπευσαν στο πλευρό των εργατών
Τα ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στο αμαξοστάσιο

Eurokinissi
Στη μέση της νύχτας οι δυνάμεις καταστολής με εντολή της συγκυβέρνησης χτύπησαν τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό. Στόχος τους, η επιβολή του φόβου, η υποταγή στην πολιτική που συρρικνώνει μισθούς και δικαιώματα και αποβλέπει στην ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών. Σαν τους κλέφτες - περίπου στις 3.30 το πρωί της Παρασκευής - έξι διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλαν στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια. Απομάκρυναν όσους βρίσκονταν μέσα και έκαναν τρεις προσαγωγές, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.Με το άκουσμα της είδησης συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έσπευσαν στο χώρο για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Μαζί τους ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Κατέφθασαν συνδικάτα και εργαζόμενοι από διάφορους χώρους. Ομως, η πρόσβαση στο αμαξοστάσιο ήταν αδύνατη καθώς τα ΜΑΤ είχαν στήσει φραγμό παραπλεύρως της Λ. Κηφισού στην κατεύθυνση προς Λαμία, περίπου 300 μέτρα πριν την είσοδο. Επίσης, είχαν αποκλείσει την πεζογέφυρα που διασχίζει τη λεωφόρο και βρίσκεται κοντά στο αμαξοστάσιο. Ο Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε την επέμβαση των ΜΑΤ και υπογράμμισε την ανάγκη οργάνωσης ενιαίων αγώνων του συνόλου των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση που δέχονται.
Η επίθεση αφορά όλη την εργατική τάξη
Συνδικάτα και εργαζόμενοι έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους
Σε σχόλιο για την επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του Μετρό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των απεργών, στο αμαξοστάσιο του Μετρό, που αποδεικνύει ότι η επιχείρηση "Νόμος και Τάξη" της κυβέρνησης στόχο έχει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Η κρατική βία και καταστολή δε στρέφεται μόνο εναντίον των εργαζομένων στο Μετρό, αλλά αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.Ο λαός σαν μια γροθιά να απαντήσει με συλλογική αντεπίθεση και μαζική οργανωμένη απειθαρχία στα αντιλαϊκά μέτρα, στους αντιδραστικούς νόμους και την καταστολή. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Τώρα χρειάζεται ένταση της αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα Μέσα Συγκοινωνίας».
Κατήγγειλαν μαζικά τον αυταρχισμό
Στο μεταξύ, από το βράδυ της Πέμπτης και ολόκληρη τη χτεσινή μέρα επιδίδονταν τα φύλλα επιστράτευσης. Απέναντι σε αυτή την πράξη κρατικής τρομοκρατίας, τον εξαναγκασμό των εργαζομένων να σταματήσουν τον αγώνα τους, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των Σωματείων έδειξαν ότι δεν είχαν κανένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισής της.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι μαζικά να αρνηθούν την παραλαβή των φύλλων επιστράτευσης και να ειδοποιήσουν τα Σωματεία για να οργανώσουν την αντίδρασή τους. Σ' αυτό οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες δεν τοποθετήθηκαν, ούτε αξιοποίησαν για να τονωθεί το ηθικό των απεργών το κύμα αλληλεγγύης που συνέχισε να «φουντώνει» και τα διαρκή μηνύματα καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού και της επιστράτευσης.
Χαρακτηριστική είναι η ενημέρωση που έκανε χτες ένας από τους δικηγόρους του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) στους απεργούς. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μίλησε με το Σωματείο (σ.σ. εννοούσε το ΔΣ του Σωματείου) και ότι «η εντολή του είναι όσοι παίρνετε φύλλα πορείας, μη δημιουργήσουμε προβλήματα (...) Μπαίνετε μέσα. Οσων έχουν θυροκολληθεί, να τα πάρετε και να έρθετε»!
Από εκεί και μετά ακολούθησε η σταδιακή κυκλοφορία των συρμών στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Το επόμενο επεισόδιο κρατικού αυταρχισμού ήταν η προσφυγή της συγκυβέρνησης στο δικαστήριο ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και η απεργία των εργαζομένων στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Τελικά το δικαστήριο έκρινε νόμιμες τις κινητοποιήσεις. Η απόφαση των εργαζομένων ήταν να συνεχίσουν την απεργία μέχρι και τη Δευτέρα, στάση εργασίας την Τρίτη και νέες Γενικές Συνελεύσεις. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και προαστιακό απεργούν μέχρι και τη Δευτέρα.
Να σημειωθεί ότι το ΣΕΛΜΑ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ που να «παγώνει» την απόφαση επιστράτευσης. Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι η βλάβη που υφίστανται είναι «άμεση και προφανής και δεν θα μπορέσει να ανορθωθεί στο μέλλον, δεδομένου ότι πλήττεται άμεσα το δικαίωμά τους στην απεργία και καταργείται η δυνατότητα διεκδίκησης των αιτημάτων τους».
Η χτεσινή κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού αποκάλυψε και το αληθινό περιεχόμενο της αστικής δημοκρατίας, που αναγνωρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων μόνο όταν εξυπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το ΚΚΕ (Μάρτης 2006) κατέθεσε πρόταση νόμου για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην απεργία και την κατάργηση της επιστράτευσης, το αστικό κοινοβούλιο δεν την είχε καν συζητήσει.
ΠΑΜΕ
Δήλωση για τις εξελίξεις στις συγκοινωνίες
Σε δήλωσή του ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και υπεύθυνος του τομέα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σημειώνει τα εξής:
«1. Η αγανάκτηση των εργαζομένων του Μετρό από την κυβερνητική πολιτική που τους καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση, τσακίζει τους μισθούς και τους συκοφαντεί προκλητικά και προσβλητικά είναι δικαιολογημένη και δε χωράει συζήτηση ότι έπρεπε να αντισταθούν. Ο αγώνας τους ήταν και δίκαιος και επιβεβλημένος.
2. Ας μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση και τα αφεντικά της γιατί υποχρέωσε, με το μαχαίρι στο λαιμό, τους εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά τους.
Η εργατική τάξη θα διδάσκεται κάθε μέρα από την πείρα της και θα ορθώσει την οργανωμένη δύναμή της στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τότε θα μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και όταν δεν έχει πάντα άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα. Γι' αυτό δε δικαιολογείται καμία απογοήτευση. Από όλους τους αγώνες η εργατική τάξη διδάσκεται και γίνεται πιο δυνατή.
3. Η οργάνωση αγώνων για την απόκρουση της σχεδιασμένης αυτής κυβερνητικής πολιτικής - που τα υποτάσσει όλα με τη φωτιά και το σίδερο στην προστασία των μονοπωλιακών ομίλων - απαιτεί καλή οργάνωση, σχέδιο και όχι ενέργειες αποσπασματικές.
4. Η ανοργάνωτη υποχώρηση των εργαζομένων χωρίς συλλογική απόφαση, με μόνη τη συμβολή ενός νομικού, πρέπει να διδάξει και τους εργαζόμενους και όλους όσους παίζουν με τα προβλήματα των εργαζομένων, τι σημαίνει στις σημερινές συνθήκες οργάνωση αγώνων.
5. Απαιτούνται αγώνες με σχέδιο, με καλή προετοιμασία των εργαζομένων, συμμαχία, κλιμάκωση, κατάλληλη διαφώτιση, συλλογική ευθύνη, προετοιμασία για εναλλαγή μορφών πάλης, πρόβλεψη και ετοιμότητα χειρισμών μπροστά σε κάθε είδους σχέδια της εργοδοσίας, του κράτους.
Απαιτείται πάνω απ' όλα η συμμετοχή και η σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων, των άμεσα ενδιαφερόμενων σε κάθε φάση του αγώνα.
Σε αυτό τον αγώνα οι εργαζόμενοι του Μετρό δεν ήταν προετοιμασμένοι για τέτοιο αγώνα.
Δεν υπήρχε ούτε σχέδιο, ούτε οργάνωση για σκληρό αγώνα. Ελλειπε από ένα τέτοιο σχέδιο ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες.
6. Απαιτείται ηγεσία ικανή και έμπειρη να σχεδιάζει, να σταθμίζει όλα τα δεδομένα. Δεν φτάνει η όποια αγωνιστική θέληση ορισμένων ηγεσιών, προσώπων ή ομάδων, πολύ περισσότερο όταν υποτάσσουν τους αγώνες σε επικοινωνιακούς, συγκυριακούς και μικροπολιτικούς στόχους.
Ολοι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα γιατί μπροστά μας είναι τα μεγάλα προβλήματα.
Συμπεράσματα για το τι κίνημα χρειάζεται και πώς αυτό το κίνημα προετοιμάζεται για να έχει αποτελέσματα.
Κίνημα σχεδιασμένο και οργανωμένο για ρήξεις και ανατροπές, που δε γίνεται με μεγάλα λόγια και συνθήματα για απεργίες διαρκείας χωρίς ετοιμότητα».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεση παύση του μέτρου της επίταξης
Κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με θέμα την αυταρχικότητα της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.
Στην Επίκαιρη Ερώτηση, σημειώνεται:
«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ με ωμό αυταρχισμό επιχειρεί να τσακίσει τον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό. Στόχος της είναι η γενίκευση της καταστολής εναντίον των εργαζομένων που αγωνίζονται. Σκοπός της κλιμακούμενης επίθεσης είναι η κατάργηση των ΣΣΕ, η διαμόρφωση μισθών επιπέδου Κίνας για τη θωράκιση και ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.
Τα αιτήματα των εργαζομένων του Μετρό και γενικότερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) είναι πέρα για πέρα δίκαια. Αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία τους μειώνει τους μισθούς περίπου 40%.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι το μέτρο της επιστράτευσης λαμβάνεται για να σταματήσει η ταλαιπωρία του λαού είναι ψευδές. Η κυβέρνηση με την πολιτική της βασανίζει καθημερινά το λαό με την εξαθλίωση που επιβάλλει για λογαριασμό του κεφαλαίου. Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί και ο κλάδος των ΜΜΜ, αφού η τιμή των εισιτηρίων βρίσκεται σε επίπεδα εξοντωτικά για τους εργαζόμενους και το λαό γενικότερα.
Με βάση τα παραπάνω, ο υπουργός Ερωτάται τι μέτρα θα λάβει για:
  • Την άμεση παύση του μέτρου της επίταξης των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.
  • Την ακύρωση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στον κλάδο των μεταφορών και την προστασία των ΣΣΕ των εργαζομένων στον κλάδο των μεταφορών».
ΚΚΕ
Σε κάθε φάση του αγώνα να βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την έκβαση του αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό:
«Ο αγώνας των εργαζομένων στο Μετρό είναι δίκαιος και επιβεβλημένος. Για να τον κάμψει η κυβέρνηση, μετά τις συκοφαντίες και τις απειλές, εξαπέλυσε εναντίον τους την ωμή καταστολή, την επιστράτευση, τις νυχτερινές εφόδους των ΜΑΤ, τους εισαγγελείς, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς, αντιδραστικούς νόμους. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και ολομέτωπες επιθέσεις της κυβέρνησης, απαιτείται συνειδητοποίηση των προϋποθέσεων που χρειάζονται για σκληρούς, καλά οργανωμένους και προετοιμασμένους αγώνες.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταδικάσουν την κυβερνητική επίδειξη αυταρχισμού, αδιαλλαξίας και αλαζονείας. Με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα πρέπει να δυναμώσουν την οργάνωση της πάλης τους και της αλληλεγγύης για να αποκρούσουν και να ανατρέψουν την πολιτική που θυσιάζει τα στοιχειώδη δικαιώματα στο βωμό της υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων. Για να γίνει αυτό χρειάζεται από κάθε φάση του αγώνα να βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα: Οι αγώνες για να έχουν σήμερα δύναμη, αποτέλεσμα και προοπτική δεν πρέπει να υποτιμούν τις δυσκολίες. Χρειάζεται σχέδιο, συνειδητότητα, αποφασιστικότητα, πείσμα, συντονισμός, συνδικαλιστικές ηγεσίες αποφασισμένες, οι οποίες δε φοβούνται το κόστος και πιστεύουν στη δύναμη της ταξικής πάλης, της λαϊκής συμμαχίας».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι σήμερα στο συλλαλητήριο - Αρση της επίταξης
Στην Ομόνοια στις 11 π. μ.
Συλλαλητήριο κόντρα στον κυβερνητικό αυταρχισμό και για την άρση της επίταξης των εργαζομένων στο Μετρό οργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια στις 11 π. μ.
«Ερχονται νέα κύματα αντιλαϊκών μέτρων, αντιλαϊκών και αυταρχικών πολιτικών και απαιτείται από το εργατικό και λαϊκό κίνημα ανεβασμένη ετοιμότητα και αποφασιστικότητα στην απόκρουσή τους.
Αγώνας οργανωμένος, σχεδιασμένος για ρήξεις και ανατροπές, για να απαλλαγεί οριστικά ο λαός από το ζυγό των μονοπωλίων και τις δυνάμεις που τα υπηρετούν», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.
Καλούν ΟΓΕ - ΜΑΣ - ΟΒΣΑ
Στο συλλαλητήριο καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας στηρίζουν το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ και θα συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στο συλλαλητήριο ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό. (...) Απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία επιστράτευσης. Με τον οργανωμένο αποφασιστικό μας αγώνα μπορούμε να φρενάρουμε τα βάρβαρα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα και να αποτρέψουμε αυτά που έρχονται».
«Να παρθεί τώρα πίσω η επίταξη!», απαιτεί με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που επίσης καλεί στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Και επισημαίνει: «Αντιπαλεύουμε την ίδια πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους, κάνει τους φοιτητές πελάτες στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση και στέλνει τους νέους μαζικά στην ανεργία ή στα προγράμματα της σύγχρονης σκλαβιάς. Ο αγώνας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για φθηνές, ασφαλείς, αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες είναι και δική μας υπόθεση».
Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί στην κινητοποίηση και υπογραμμίζει: «Εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι Επαγγελματοβιοτέχνες δεν θέλουμε τους εργαζόμενους εξαθλιωμένους, να ζουν από τα συσσίτια. Αντίθετα, τους θέλουμε να αμείβονται καλά για να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Εμείς γνωρίζουμε ότι εργάτες χωρίς λεφτά σημαίνει μαγαζιά δίχως δουλειά. Ακόμη οι εργαζόμενοι είναι μέλη των οικογενειών μας και συμβάλλουν στο οικογενειακό εισόδημα».
Πούλμαν από τον Πειραιά
Πούλμαν για το σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, αναχωρούν στις 9.30 π.μ. από τα παρακάτω σημεία:
  • Πέραμα:
Πλατεία Ηρώων, με στάση στο τέρμα Περάματος (καραβάκια).
  • Κερατσίνι:
-- Πλατεία Χαραυγής, με στάση στην Πλατεία Κοσκινά (Δραπετσώνα - τρίγωνο Εφραιμίδη).
-- Λ. Σαλαμίνος και Ρήγα Φεραίου με στάση στην πλατεία Κύπρου (Δημαρχείο).
  • Νίκαια:
-- Πλατεία Κουμπάκη (στάση Ιωνικός)
-- Πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι)
  • Κορυδαλλός:
-- Λεωφ. Γρηγορίου Λαμπράκη με στάση στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (Πλειάδες)
  • Πειραιάς:
-- Πλατεία Κοραή
-- Αγ. Σοφιά (Απ. Παύλος).

Ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας η αλληλεγγύη
Μήνυμα συμπαράστασης από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Συγκέντρωση σήμερα στο Λονδίνο
Στο πλευρό των απεργών στάθηκαν όλοι όσοι έστειλαν μηνύματα από το εσωτερικό και το εξωτερικό (φωτ. από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Σεπόλια)
Δε σταματούσαν να φτάνουν και χτες μηνύματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών, αναγνωρίζοντας το δίκαιο αγώνα τους.
Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες εκφράζει με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), η οποία και υπογραμμίζει: «Οι συγκοινωνίες πρέπει να είναι λαϊκό αγαθό κι όχι ακριβοπληρωμένη πηγή κέρδους για τις πολυεθνικές. Ο αγώνας για δημόσιες μεταφορές, φτηνές, ασφαλείς κι αξιόπιστες πρέπει να γίνει υπόθεση όχι μόνο των εργαζομένων στις μεταφορές, αλλά και των εργαζομένων όλων των κλάδων».
Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων του Μετρό - μέσω της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας - απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων του Μετρό Στοκχόλμης στη Σουηδία. Στο μήνυμα, που υπογράφει ο πρόεδρός του, Γιάννης Κωνστάντης, σημειώνει:
«Η διοίκηση και τα μέλη μας εκφράζουμε την αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα σας. Συμπαραστεκόμαστε στο Σωματείο Εργαζομένων του Μετρό της Αθήνας για την απεργία που κήρυξε για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης και της εταιρείας να περικόψει τους μισθούς.
Είμαστε στο πλευρό σας. Ενας για όλους και όλοι για έναν!».
Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους Σιδηροδρόμους, Λιμάνια και Μεταφορές της Βρετανίας, σε έμπρακτη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του Μετρό της Αθήνας διοργανώνουν σήμερα, στις 11.00, συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Holland Park.
Στην ανακοίνωση - κάλεσμα σημειώνουν: «Οι εργαζόμενοι απεργούν για 9 μέρες και η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε επιστράτευση, κάτι που έχει χρησιμοποιηθεί 9 φορές μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974. Οι εργαζόμενοι παλεύουν για να μην περάσουν οι περικοπές πάνω από 25% στους μισθούς τους. Καλούμε στην πιο πλατιά υποστήριξή τους».
Από κάθε γωνιά της Ελλάδας
Δε σταματούσαν να φτάνουν και χτες μηνύματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών, αναγνωρίζοντας το δίκαιο αγώνα τους και στην πλειοψηφία τους καλώντας στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Μεταξύ άλλων μηνύματα έστειλαν: Τα Εργατικά Κέντρα Νάουσας, Θεσπρωτίας, Αγρινίου. Η Γραμματεία Οδηγών του ΠΑΜΕ, καλώντας όλους τους οδηγούς να στηρίξουν τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ακόμα, οι: Επιτροπή Αγώνα Νέας Σμύρνης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Παράρτημα Θεσσαλονίκης Επιχειρησιακού Σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση «Carrefour-Μαρινόπουλος», Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Αρβανιτίδης», Σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαρισμού και φύλαξης (εργολαβίες) προς ιδιώτες και φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Σ.Π-Ε.Ι.Ε), Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου, Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, η ΕΣΗΕΜ-Θ, Σωματείο Εργαζομένων χρηματοπιστωτικών και συναφών επιχειρήσεων Νομού Ζακύνθου, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΠΕΣ - ΝΑΤ), ΟΛΜΕ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», ΕΛΜΕ Πειραιά, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών Ελλάδας (ΠΟΕΕΠ), Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ΟΤΟΕ, ΠΟΕΣΥ, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ταύρου, Σωματείο τρίτονων φορτηγών Νομού Αττικής, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Σύλλογος Ιδιοκτητών συνεργείων αυτοκινήτων, Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, ΔΣ των συλλόγων ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας.
Συμπαράσταση κι απ' τη φτωχή αγροτιά
Κοινή ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», οι οποίες οργανώνουν και συντονίζουν την πανθεσσαλική αγροτική κινητοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου αναφέρουν:
«Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ σε βάρος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κι απαιτούμε να πάρει αμέσως πίσω την απόφαση για την επίταξη.
Ολοι μαζί - εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαία - πρέπει να δώσουμε στη συγκυβέρνηση να καταλάβει ότι, όσα αυταρχικά μέτρα κι αν πάρει, όποια τρομοκρατικά μέσα κι αν χρησιμοποιήσει, δεν πρόκειται να μας κάνει να γονατίσουμε υποταγμένοι μπροστά της και να σταματήσουμε τους αγώνες ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της.
Και θα το καταλάβει καλά αυτό η συγκυβέρνηση αν συγκροτήσουμε μια ισχυρή, λαϊκή, αγωνιστική συμμαχία, ικανή και έτοιμη να συγκρουστεί με την αντιλαϊκή πολιτική και να την ανατρέψει.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που ξεκινήσαμε εδώ και μια βδομάδα, αυτό το κάλεσμα απευθύνουμε προς τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα».
Σπέρνουν διχόνοια γιατί θέλουν υποταγή
«Δε θα ανεχτούμε καμιά εξαίρεση» διαμηνύει η κυβέρνηση από προχτές για να δικαιολογήσει την επιστράτευση των απεργών στις αστικές συγκοινωνίες. Από κοντά και τα στελέχη των αστικών κομμάτων, οι «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι των αστικών ΜΜΕ εμφανίζονται να αφουγκράζονται το κοινό αίσθημα και κατακεραύνωναν τους απεργούς που δεν θέλουν να πάθουν ό,τι έχουν πάθει οι υπόλοιποι. Προσπαθώντας να το παίξουν υπερασπιστές των λαϊκών αιτημάτων έχουν το θράσος να βγαίνουν και να μιλάνε λες και η αγωνία των εργαζομένων όλης της χώρας είναι πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η ισοπέδωση των μισθών...
Τι λένε με απλά λόγια; Οτι το ζήτημα δεν είναι αν οι εργάτες θα παίρνουν στο εξής μισθούς - ψίχουλα, δεν είναι αν θα δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, δεν είναι αν θα κουρελιαστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις: Είναι να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα το μακέλεμα των εργατικών δικαιωμάτων που απαιτεί η «ανάκαμψη» της οικονομίας. Είναι αποκαλυπτική η λογική που θέλουν να επιβάλλουν: αντί οι εργάτες να ασχοληθούν με το ότι από δω και πέρα οι μισθοί θα κατρακυλάνε στα 600 και στα 400 ευρώ, αντί να κοιτάνε ότι δε θα 'χουν να πληρώνουν ούτε για τα φάρμακα των παιδιών και των γερόντων τους, θα πρέπει να κοιτάνε ποιοι συνάδελφοι γύρω τους έχουν γλιτώσει από την αντεργατική θύελλα. Οχι για να ζητούν διαφύλαξη όσων δικαιωμάτων έχουν σωθεί, αλλά για να ζητούν να εξαφανιστούν κι αυτά. Οχι για να βγάζουν το συμπέρασμα ότι ενιαία ξεδιπλώνεται η επίθεση ενάντια σε όλη την εργατική τάξη, αλλά για να ψάχνουν να βγάλουν ο ένας τα μάτια του αλλουνού.
Να μην τους κάνουμε τη χάρη. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, αυτοί θέλουν να βάλουν τους εργάτες να .. τσακώνονται ποιος θα πρωτοεξαθλιωθεί! Υποδαυλίζουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, καλλιεργούν τον κανιβαλισμό. Γιατί; Γιατί φοβούνται τον ενωμένο ταξικό αγώνα των εργαζομένων, από κάθε κλάδο, κάθε περιοχή, κάθε εργασιακής σχέσης, κάθε ηλικίας. Φοβούνται τη στιγμή που ο αγώνας ενός κλάδου θα γίνεται υπόθεση όλων των εργαζομένων. Φοβούνται τη στιγμή που όλοι οι εργάτες ως τάξη θα παλέψουν ενιαία και αποφασισμένα ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους.

Α.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Παίρνει θέση ενάντια στους απεργούς
Καθαρή θέση ενάντια στους απεργούς εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πήρε η φασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Μετά από έξι μέρες απεργιακού τους αγώνα, την επιστράτευση και την επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού, η οργάνωση που δεν είχε αρθρώσει κιχ στο μεσοδιάστημα, έβγαλε χτες ανακοίνωση όπου αναφέρει: «Μόνη άμεση λύση για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και την εκτόνωση της έντασης είναι η ένταξη βουλευτών, υπουργών, εργατοπατέρων και golden boys στο ενιαίο μισθολόγιο. Για το σημερινό αδιέξοδο ευθύνονται οι πολιτικάντηδες του άθλιου κομματικού κράτους, που διόριζαν για δεκαετίες στο δημόσιο, αναξιοκρατικά και παράνομα».
Με άλλα λόγια, ρίχνοντας νερό στο μύλο κυβέρνησης, τρόικας, ΕΕ, στηρίζει το ενιαίο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, ζητά επέκτασή του, και κατηγορεί τους εργαζομένους στο Δημόσιο για αναξιοκρατική και παράνομη πρόσληψή τους. Διόλου τυχαία στο επικαιροποιημένο πρόγραμμά της, όπως το δημοσιοποίησε πρόσφατα, ζητά ανοιχτά απολύσεις στο Δημόσιο.