Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα - Άμεσα μέτρα απαιτεί το ΚΚΕ

Σε κλοιό χιονιού όλη η χώρα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Δευτέρας με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής και βόρειας χώρας. Στην Αττική, αναμένονται χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια χωρίς να αποκλείονται χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας.
Άμεσα μέτρα απαιτεί το ΚΚΕ
«Μπροστά στην επερχόμενη κακοκαιρία η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των λαϊκών οικογενειών, των αστέγων», τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Η πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο θέρμανσης και των χαρατσιών της ΔΕΗ είναι επείγον ζήτημα για τη θέρμανση των λαϊκών νοικοκυριών», καταλήγει.

Χαμηλές θερμοκρασίες – μέτρα «ασπιρίνες» για τους αστέγους
Το πρωί της Δευτέρας η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Αττική σημειώθηκε στην Τανάγρα, -2 βαθμοί Κελσίου, ενώ σε Φλώρινα και Τρίπολη έφθασε τους -5. Στους -7 βαθμούς έπεσε το θερμόμετρο στο Νευροκόπι, ενώ στους -2 βαθμούς στη Δράμα.
Στην Αττική κλειστή είναι η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, λόγω του χιονιού.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, με αλυσίδες διεξάγεται, λόγω του παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου, ενώ κλειστός λόγω χιονόπτωσης είναι ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί από την Άρνισσα προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν στο όρος Βόρας του Νομού Πέλλας (από το 15ο έως το 25ο χλμ.).
Την ίδια ώρα, μέτρα «ασπιρίνες» για τους άστεγους ετοιμάζει η δημοτική αρχή της Αθήνας. Όπως και πέρσι, άνοιξε τους κλειστούς χώρους, το Πολιτιστικό Κέντρο 4ου Διαμερίσματος στον Κολωνό, τη Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Παύλο και τη Λέσχη Φιλίας στην Κυψέλη. Επίσης, σε συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ θα διανείμει κάποιες κουβέρτες και τρόφιμα σε άστεγους.
Όλα αυτά ισχύουν μέχρι να ανέβει κάπως η θερμοκρασία, οπότε, στο δοσμένο σύστημα, ο κάθε άστεγος θα αφεθεί και πάλι στην τύχη του. Τα μέτρα δεν προσφέρουν φυσικά καμία οριστική λύση, αντίθετα αξιοποιούνται ώστε διάφοροι στυλοβάτες του συστήματος να εμφανίζονται φιλεύσπλαχνοι και φιλάνθρωποι.