Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Κυβερνητικά ευχολόγια και ημίμετρα για την αιθαλομίχλη

ΚΚΕ: Κυνική και αδιάφορη η κυβέρνηση για την υγεία του λαού και των παιδιών του
Με ευχολόγια και ημίμετρα, αλλά και με επικοινωνιακά παιχνίδια προσπαθεί η συγκυβέρνηση να δώσει την εντύπωση ότι πασχίζει να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα του νέφους αιθαλομίχλης που η ίδια προκάλεσε με την πολιτική της, αναγκάζοντας τις λαϊκές οικογένειες, λόγω του πανάκριβου πετρελαίου θέρμανσης, να καταφεύγουν για να ζεσταθούν στα καυσόξυλα.
Αυτό προέκυψε και από την κυβερνητική σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας Φ. Σκοπούλη, των γενικών γραμματέων ΥΠΕΚΑ και Εμπορίου Μ. Ευαγγελίδου και Στ. Κομνηνού, άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και πανεπιστημιακών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη σύσκεψη, όσον αφορά το σοβαρότερο από τα μέτρα που είναι αναγκαίο να ληφθεί, δηλαδή την κατάργηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυτό είναι θέμα που παραπέμπεται στον υπουργό Οικονομικών, που ως γνωστόν αποτελεί το γνησιότερο θεματοφύλακα των μνημονιακών υποχρεώσεων, μέρος των οποίων αποτελεί και η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου.
Η Μ. Ευαγγελίδου δήλωσε ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν τίθεται ως άμεση πρόταση, επειδή έχει σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών. Ίσως - πρόσθεσε - μπορούμε να δούμε τη διεύρυνση της επιδοματικής πολιτικής στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Εννοεί μικρή επέκταση του επιδόματος θέρμανσης-κοροϊδία και όπως επανέλαβε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη «είναι μία πρόταση που θα τεθεί στο υπουργείο Οικονομικών».
Η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη δήλωσε πως ήδη έχει κάνει την πρόταση για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στο υπουργείο Οικονομικών, επειδή «η προστασία της δημόσιας υγείας προέχει από το πρόβλημα του λαθρεμπορίου πετρελαίου». Ωστόσο και αυτή κατέφυγε σε συστάσεις προς τον εξαθλιωμένο λαό αν έχει στο σπίτι του πετρέλαιο ή φυσικό αέριο να το προτιμά από την καύση ξυλείας.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί και σε άλλα κυβερνητικά κλιμάκια, στη βάση κάποιων ημίμετρων, που αναφέρθηκαν μετά τη σύσκεψη, όπως: Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού. Η επιδότηση για μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά. Έλεγχοι των καυστήρων και της ποιότητας του πετρελαίου και των άλλων καύσιμων υλικών. Καλύτερος συντονισμός των φορέων για την παρακολούθηση του φαινομένου κ.ά.
Τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, ιδιαίτερα για παιδιά και ευπαθείς ομάδες, επισήμαναν με ανακοινώσεις τους το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

ΚΚΕ: Κυνική και αδιάφορη η κυβέρνηση για την υγεία του λαού και των παιδιών του
Σε σχόλιό του, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Κυνισμό και αδιαφορία για την υγεία του λαού και των παιδιών φανερώνει ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αιθαλομίχλης. Η λύση είναι να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να καταργηθούν τα χαράτσια και να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις λαϊκές οικογένειες και τους ανέργους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».
Ωμή κοροϊδία από το ΠΑΣΟΚ
Την ώρα που ως εταίρος της σημερινής και της προηγούμενης συγκυβέρνησης, τσακίζει το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων - όπως το έκανε και ως μονοκομματική κυβέρνηση - το ΠΑΣΟΚ «δίνει ρέστα» και στον εμπαιγμό του λαού.
Έτσι, μετά την υπογραφή, την ψήφιση και την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών φορομπηχτικών μέτρων, το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, «επαναφέρει την αρχική πρότασή του να επιστρέφεται αυτομάτως και πλήρως ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από την εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε και οι οικογένειες να προστατευτούν και το πρόβλημα του λαθρεμπορίου να αντιμετωπιστεί. Έτσι θα υπάρξει και πραγματικό όφελος για τα δημόσια έσοδα».
Σε μία παραπλήσια πρόταση προχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να παρθεί πίσω η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. «Όσο καθυστερούν να το πράξουν, οι ελληνικές πόλεις θα πνίγονται στην καπνομίχλη, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον» ανέφρε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη.
Να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων της επιδότησης-κοροϊδία στο πετρέλαιο θέρμανσης ζήτησε, μεταξύ άλλων, η ΔΗΜΑΡ, που στηρίζει και υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική, ως μέλος της συγκυβέρνησης.