Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Εχθρική για το λαό η «διαπραγμάτευση» που υπόσχονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σήμερα βρίσκεται στην Πορτογαλία για να συμμετάσχει σε εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης θα συναντηθεί με ξένους ηγέτες και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, οι συναντήσεις αυτές θα αποτελέσουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αντώνη Σαμαρά, ώστε να διαπιστώσει τις προθέσεις των δανειστών σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων ζητημάτων, όπως η φορολογία.


Ωστόσο, αυτή η συζήτηση περί «επαναδιαπραγμάτευσης» δεν γίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων, αλλά της εγχώριας πλουτοκρατίας. Για παράδειγμα, στη φορολογία, αυτό που κυρίως επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, με μαθηματική ακρίβεια οι εργαζόμενοι θα φορτωθούν με νέα βάρη για να καλυφθούν οι απώλειες στα κρατικά έσοδα, από τις φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου.

Τις ίδιες διαβεβαιώσεις μοιράζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο θέμα της φορολογίας, όπως αποδεικνύουν οι υποσχέσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη ΓΣ του ΣΕΒ, για μεγάλες φοροελαφρύνσεις στους ντόπιους βιομήχανους.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στο Εurogroup της Πέμπτης, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα επιχειρήσει να ανοίξει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, θέλοντας να εξασφαλίσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων των δανείων. Και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται προς όφελος της αστικής τάξης και όχι του λαού, επιδιώκοντας να «απελευθερώσει» ζεστό χρήμα για τη στήριξη των μονοπωλίων. Από την ίδια ταξική σκοπιά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι θα διαπραγματευτεί μια πιο γενναία μείωση του χρέους και προβάλλει την ανάγκη ενός «κουρέματος». 

Όμως είτε με επιμήκυνση είτε με «κούρεμα» δεν θα δοθούν χρήματα για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες στην Υγεία, στην Πρόνοια και στην Παιδεία, ούτε για να αυξηθούν οι συντάξεις και οι μισθοί. Το αντίθετο, ο λαός θα εξακολουθήσει να γεμίζει τα κρατικά ταμεία για να απολαμβάνει το κεφάλαιο όλο και μεγαλύτερες επιδοτήσεις, κίνητρα και φοροαπαλλαγές.