Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Το φάντασμα του ΠΑΣΟΚ πλανάται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ

«... φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ...» ομολογεί το κείμενο των 53 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για το «πόσο ΠΑΣΟΚ» θα γίνει το κόμμα αυτό.

Στη συζήτηση δεν μετέχουν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παράγοντες της κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν έχει λησμονήσει τις αναφορές περί συνεργασίας του Γιώργου Παπανδρέου.

Το «πόσο ΠΑΣΟΚ» θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ερώτημα που διαπερνά όλη τη ραχοκοκαλιά ενός κόμματος που μεταμορφώνεται ταχύτατα σε σοσιαλδημοκρατικό.


Διαπερνά τη στρατηγική του, αφού πλέον διά στόματος Αλέξη Τσίπρα είναι με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας έτσι το ΠΑΣΟΚ που περίμενε να αναρριχηθεί στη διακυβέρνηση για να αγιοποιήσει το συνδικάτο της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ.

Διαπερνά την τακτική για την «υφαρπαγή ψήφων» με «φτηνά επικοινωνιακά κόλπα», όπως παραδέχονται οι «53». Όπως όλοι ξέρουν, αυτή ήταν η αγαπημένη τακτική του ΠΑΣΟΚ.
Διαπερνά τους εσωκομματικούς συσχετισμούς για το ποιος έχει την πλειοψηφία και τι θα γίνει αν έρθουν μπουλούκια οι ΠΑΣΟΚοι.

Δεν είναι όμως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Το θέλουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Το επιζητούν οι βιομήχανοι. Το συζητούν αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ, των ΗΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καλός μαθητής, άφησε στην άκρη τα συνθήματα για «ρήξη» και το έριξε στο «ρεαλισμό» και στη «διαπραγμάτευση». Τον χειροκροτούν ΜΜΕ -εγχώρια και ξένα- για την προσαρμογή του.

ΥΓ: Και οι «53», του ρεαλισμού είναι. Σε επτά σελίδες λένε πολλά για το ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσει για να γίνει μάλιστα αυτοδύναμη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως για το τι θα εφαρμόσει, γράφουν απλά και μόνο ότι «μπορεί να κυβερνήσει µε επιτυχία γιατί διαθέτει απολύτως σαφές πρόγραμμα, ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό».
Τόσο ΠΑΣΟΚ!