Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ σήμερα και αύριο

Μεταξύ 3 και 4 Ιουνίου συνέρχεται το Βορειο-ατλαντικό Συμβούλιο (NAC) σε επίπεδο υπουργών Άμυνας (ΥΠΑΜ) στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μια τακτική συνάντηση αυτού του είδους. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, οι υπουργοί του ΝΑΤΟ «θα ασχοληθούν με την πρόοδο στην ανάπτυξη των συμμαχικών δυνατοτήτων και των μέτρων παροχής διαβεβαιώσεων ασφαλείας στους συμμάχους. Σημαντικές ενότητες της Συνόδου θα αποτελέσουν η κυβερνοάμυνα και η θαλάσσια στρατηγική της Συμμαχίας».


Της συνόδου των ΥΠΑΜ έχει προηγηθεί σύνοδος αρχηγών γενικών επιτελείων των κρατών-μελών που απαρτίζουν τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ. Κατά τα συνηθισμένα, αργότερα πρόκειται να ακολουθήσει σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, ενόψει τελικά της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου.

Εκτός από την ηγεσία του ΝΑΤΟ που συσκέπτεται και αποφασίζει, υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα και σε επίπεδο στρατευμάτων.
  • Μια μεγάλη άσκηση που είχε αρχίσει στις 16 έληξε στις 23 Μαΐου στην Εσθονία. Τα 6.000 άτομα που συμμετείχαν από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, ήταν ανεπτυγμένα στη χώρα στα πλαίσια άλλης άσκησης από τις αρχές Μαΐου. Σημειώνεται ότι η χώρα βρίσκεται στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, βορειότερα από νότο προς βορρά της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Λετονίας.
  • Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού πρόεδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, έχουν ήδη σταλεί πρόσθετα συμμαχικά αεροσκάφη στις αποστολές Εναέριας Αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, ενώ ακόμη μίλησε για ανάπτυξη της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, παράλληλα με τη χρήση των αεροσκαφών «AWACS» πάνω από τη Ρουμανία και την Πολωνία.
  • Δημοσιεύτηκε η έντονη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα γύρω από ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ). Σε αυτό το πλαίσιο, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει σε πολυεθνική άσκηση («PHOENIX EXPRESS 2014») στη Μεσόγειο με μονάδες του 6ου Στόλου των ΗΠΑ και μονάδες άλλων χωρών, η οποία διεξάγεται από 12 Μάη με 4 Ιούνη στην ευρύτερη περιοχή Κεντρικής - Ανατολικής Μεσογείου. Στην άσκηση συμμετέχουν πλοία και προσωπικό από ΗΠΑ, Ευρώπη και Βόρεια Αφρική.
Δεν ξέρουμε αν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις είναι στις προθέσεις τους να αποσυρθούν από την Εσθονία και πότε. Η συσσώρευση όμως αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων γύρω από τη Ρωσία, αλλά και στη Μεσόγειο δείχνουν ότι η κατάσταση όλο και οξύνεται, εγκυμονώντας κινδύνους ανάφλεξης ενός γενικότερου ιμπεριαλιστικού πολέμου, στον οποίο θα κληθούν χώρες και λαοί να συμμετάσχουν με ένοπλες δυνάμεις.

Εκτός από το μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας, η λυκοσυμμαχία δεν χάνει από το κέντρο της προσοχής της και την περιοχή του Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική. Σχετική αναφορά έκανε επίσης ο πρόεδρος της Στρ. Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Στην περιοχή του Σαχέλ άλλωστε είναι γνωστό ότι έχει επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον και η ΕΕ με τις διάφορες στρατιωτικές και μη αποστολές που έχει αναπτύξει (συνοριακή βοήθεια στη Λιβύη, στρατιωτική αποστολή στην περιοχή του Σαχέλ Νίγηρα, εκπαιδευτική αποστολή στο Μάλι). Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ίδια περιοχή είναι γνωστό, ενώ η δραστηριότητα αυτή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δεν είναι άσχετη με τη μεγάλη οικονομική διείσδυση της Κίνας στην Αφρική.

Το ΝΑΤΟ εκτός από ασκήσεις, μην ξεχνάμε, διατηρεί στις μέρες μας και επιχειρήσεις σε:
  • Αφγανιστάν, που προβλέπεται να λήξει στο τέλος του 2014. Τονίζει όμως ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει στην «τύχη» τους τις ένοπλες δυνάμεις αυτής της χώρας, αλλά θα παρέχει ό,τι βοήθεια απαιτηθεί (εκπαιδευτική, συμβουλευτική, οικονομική). Η επιχείρηση άρχισε το 2003.
  • Κόσσοβο, με 5.000 στρατεύματα στη βάση του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ. Βοηθούν στη δημιουργία ελαφρά εξοπλισμένης εθνικής δύναμης ασφαλείας. Η επιχείρηση άρχισε το 1999.
  • Επιτήρηση Μεσογείου. Η επιχείρηση άρχισε το 2001 για τον έλεγχο των ύποπτων πλοίων.
  • Κέρας της Αφρικής, εναντίον της πειρατείας στη θάλασσα. Η επιχείρηση άρχισε το 2009.
  • Υποστήριξη της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) στις επιχειρήσεις που αναλαμβάνει. Από το 2007 το ΝΑΤΟ παρέχει αεροπορικές μεταφορές για τη Σομαλία. Επίσης διερευνώνται οι τομείς που το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να υποστηρίξει τη Δύναμη Ετοιμότητας της Αφρικανικής Ένωσης.
Η λυκοσυμμαχία, ενόψει της αποχώρησής της από το Αφγανιστάν (απόσυρση δύναμης 87.000 ατόμων) και προκειμένου να μη χάσει την πολεμική της ικανότητα και ετοιμότητα, έχει θέσει σαν στόχο την ένταση της εκπαίδευσης (εκτεταμένη ατομική και άλλη εκπαίδευση, αύξηση ασκήσεων και καλύτερη χρήση της τεχνολογίας). Το σχετικό πρόγραμμα έχει ονομαστεί «πρωτοβουλία για διασυνδεμένες δυνάμεις» [Connected Forces Initiative (CFI)]. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ θα είναι το όχημα τόσο για επίδειξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας προς τις αντίπαλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όσο και για την επιχειρησιακή εκπαίδευση των μονάδων. Τους στόχους της πρωτοβουλίας επίσης προβλέπεται να υποστηρίξει και η ενίσχυση των «ειδικών δυνάμεων» της συμμαχίας.

Παράλληλα με την ένταση της πολεμικής προπαρασκευής, η οικονομική αφαίμαξη των λαών -όπως είναι φανερό- θα συνεχιστεί αδιάκοπα και στη μετα-Αφγανιστάν φάση προς όφελος των μεγάλων μονοπωλίων.

Μετά από όλα αυτά είναι αναγκαίο οι λαοί να απαλλαγούν από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να μη συμμετέχει η χώρα σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Έχει βαριές ευθύνες η κυβέρνηση γι’ αυτή την κατάσταση και την εμπλοκή της Ελλάδας στις επιθέσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ σε βάρος των λαών. Μαζί όμως με αυτά χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα από όποιον σκέφτεται ριζοσπαστικά για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδέχεται το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε προεκλογικά ο αρχηγός του.