Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

«Πορνεία και ναρκωτικά ανεβάζουν το ΑΕΠ»

Της Κάλι Καρά
«Τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες - όπως είναι  τα Ναρκωτικά και η Πορνεία υπολόγισε για πρώτη φορά στις μετρήσεις του ΑΕΠ η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) της Βρετανίας.
Η  βιομηχανία του σεξ και η εμπορία ναρκωτικών πρόσθεσαν στο δημόσιο ταμείο της Γηραιάς Αλβιώνας περίπου 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ , πολύ περισσότερα δηλαδή από ότι ο κλάδος της οικοδομικής δραστηριότητας και η μουσική βιομηχανία. Ο τρόπος υπολογισμού του ΑΕΠ θα αλλάξει για όλα τα μέλη της Ε.Ε. σύμφωνα με τα νέα διεθνή πρότυπα και θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβρη». (Ελεύθερος Τύπος, 30 Μάη 2014).


Την ίδια στιγμή, εφιαλτικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της «νόμιμης» και «παράνομης»  πορνείας, το οποίο διογκώνεται στην περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Στην Ισπανία έκανε την εμφάνισή της  η πρώτη σχολή πορνείας, με δίδακτρα 100 ευρώ το μήνα, υποσχόμενη σίγουρη επαγγελματική επιτυχία σε άνδρες και γυναίκες, αρκεί να τελειώσουν τις θεωρητικές και πρακτικές «σπουδές» τους στην επαγγελματική πορνεία...

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η τοξικοεξάρτηση απλώνει τα δίχτυα της σε όλο και πιο νέες ηλικίες (ηλικία έναρξης <14 έτη), ο αριθμός των εξαρτημένων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, η πολυτοξικομανία (> 80% των χρηστών χρησιμοποιούν περισσότερες από μία ναρκωτική ουσία).

Ενδεικτική της ζήτησης, η υπόθεση που απασχολεί την επικαιρότητα με την ανακάλυψη δυο τόνων ηρωίνης.

Η πορνεία, ακραία φυλετική διάκριση  των ταξικών  κοινωνιών και δομικό υλικό του εκμεταλλευτικού συστήματος μέσα στα πλαίσια της λογικής ότι τα πάντα πωλούνται και τα πάντα αγοράζονται,  μπήκε στη λίστα του επαγγελματικού προσανατολισμού από την κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Σημίτη, που  φρόντισε να καθιερώσει  από το 1999 ως εναλλακτική πρόταση στην ανεργία που πλήττει, με τέτοια βαρβαρότητα, τους νέους και κυρίως τις νέες γυναίκες, την πορνεία. Νεαρές κοπέλες από τα 18 τους χρόνια μπορούν να ασκούν νόμιμα το επάγγελμα της πορνείας, ενώ ταυτόχρονα νομιμοποιήθηκαν, η επένδυση σε επιχειρήσεις  με τεράστια κέρδη της πορνικής αγοράς, η ελεύθερη διαφήμιση από τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, τα πορνομάγαζα, σχολές εκπαίδευσης στην πορνεία.

Εκτός του ότι άνοιξε διάπλατα ο δρόμος της ανάπτυξης της βιομηχανίας του σεξ, καθιερώθηκε η πορνοκουλτούρα, και προωθήθηκε η εκπόρνευση των νέων γυναικών, ήρθαν και άλλοι πορνικοί νόμοι για να λύσουν τα προβλήματα της μετατροπής της ποινής της φυλάκισης των σωματεμπόρων και των «εκτός νόμου» πορνικών κυκλωμάτων σε χρηματική ποινή ή πρόστιμο και να διακανονίσουν τις ευκολίες πληρωμής, όταν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα εφάπαξ αποπληρωμής.

Αν ληφθεί υπόψη, σύμφωνα με το Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων, ότι μέσα σ' ένα χρόνο η πορνεία αυξήθηκε κατά 1500%, την ίδια ώρα που ο ετήσιος τζίρος του σεξ έχει εκτιναχθεί στο 1 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας τη «βιομηχανία» του αγοραίου έρωτα στις πρώτες θέσεις των πιο κερδοφόρων παράνομων δραστηριοτήτων, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί αυτό το ποσό θα πρέπει να συνυπολογιστεί στο ΑΕΠ.

Από την άλλη, για δεκαετίες τα κόμματα του ευρωμονόδρομου προσπαθούν με όλα τα μέσα να νομιμοποιήσουν τη χρήση των ναρκωτικών, το διαχωρισμό τους σε «μαλακά - σκληρά»...

Τα υλικά, που μοιράζει απλόχερα ο καπιταλισμός στους νέους και στις νέες των κρατών μελών της η ΕΕ μπροστά στην αδυναμία του να ικανοποιήσει, όχι τις σύγχρονες αλλά ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, η πορνεία και τα ναρκωτικά, ήρθε η ώρα μπροστά σε αυτήν τη βαρβαρότητα και τη δεσπόζουσα σαπίλα να αποκαλυφθεί ότι ανεβάζουν και το ΑΕΠ. Κατά τα άλλα, η «Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών» τους μάρανε...

Ως πότε οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα ανέχονται τον καπιταλισμό  να κτίζει τον κόσμο των παιδιών που μεγαλώνουν με την πορνεία και  ναρκωτικά;