Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

«Αιτία πολέμου» το Ασφαλιστικό

Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών δείχνει ότι η κυβέρνηση «κόβει νέο κουστούμι» για το Ασφαλιστικό, ετοιμάζει νέο «γιουρούσι» στις συντάξεις και τις παροχές των Ταμείων.

Το ανακοινωθέν των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, για τις συντάξεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία συνδέονται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αλλά και η υπόδειξη στα κράτη - μέλη να «καλύψουν το χάσμα» μεταξύ του πραγματικού χρόνου συνταξιοδότησης και των ανώτατων θεσμοθετημένων ορίων, προοιωνίζονται νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, πάνω και από το 67ο έτος.


Με προκλητικές δηλώσεις περί δήθεν «προνομιακών» ασφαλισμένων και συνταξιούχων, η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κατά 5,2% τουλάχιστον, από τον επόμενο μήνα και την εξίσου αιματηρή λεηλασία των εφάπαξ.

Ειδικά για τα εφάπαξ, ο νέος μαθηματικός τύπος, τον οποίο «επεξεργάστηκε» η κυβέρνηση, θα οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που συνταξιοδοτούνται μετά την 1/9/2013, σε τεράστιες απώλειες.

Απ' όλα αυτά, ένα είναι βέβαιο: Αν δεν υπάρξει ξεσηκωμός, παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι θα βρεθούν σε ακόμα χειρότερη μοίρα τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ολα δείχνουν ότι η προπαγάνδα περί «βιωσιμότητας του συστήματος» θα γίνει και πάλι ο πολιορκητικός κριός, για να χτυπηθούν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι. Αυτόν το ρόλο θα παίξουν και οι αναλογιστικές μελέτες που ετοιμάζονται, αλλά και η μελέτη που ανέθεσε η κυβέρνηση στο ΚΕΠΕ.

Στην πραγματικότητα, κυβέρνηση και ΕΕ μυρίζονται αίμα! Ακόμα και αυτές οι γλίσχρες συντάξεις που αποδίδει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, θεωρούνται «υψηλές» και κοστοβόρες για το κράτος. Τα 2,3 δισ. ευρώ, που κάθε μήνα καταβάλλονται στα 2,650 εκατομμύρια συνταξιούχους, αποτελούν «μεζέ» και πρώτης τάξης ορεκτικό για τους κεφαλαιοκράτες. Το ίδιο και όσα αποθεματικά απέμειναν - μετά από τόσα χρόνια λεηλασίας - στα Ταμεία.

Οι ασφαλιστικοί όμιλοι καραδοκούν να κυριαρχήσουν στον τομέα της Ασφάλισης, με ιδιωτικά πακέτα και με τη βούλα των νόμων, όπως αυτός για τα επαγγελματικά Ταμεία.

Την ίδια ώρα που μιλάνε προκλητικά για τη «βιωσιμότητα» των Ταμείων, απαλλάσσουν τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις από τις εισφορές τους και σταθερά μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση. Η λεηλασία των αποθεματικών συνεχίζεται προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με τελευταίο κρούσμα το «κούρεμα» με το PSI.

Στον αντίποδα, οι συντάξεις όχι μόνο δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, αλλά το 1/3 των συνταξιούχων λαμβάνουν κάτω από 500 ευρώ μεικτά, ενώ οι συντάξεις υπολείπονται από τις εισφορές που κατέβαλαν στον ασφαλιστικό τους βίο.

Γίνεται φανερό ότι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων βρίσκονται μπροστά σε μια νέα αντιλαϊκή θύελλα. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο με τις συντάξεις και τις όποιες παροχές έχουν απομείνει. Οι «εγγυήσεις» που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν έχουν ούτε την αξία του χαρτιού όπου τις γράφουν.

Εγγύηση πραγματική είναι μόνο ο κοινός αγώνας των εργαζομένων και των συνταξιούχων, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης. Η μεγάλη κινητοποίηση, την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, αποτελεί συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 24 Ιούνη 2014.