Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Λάρισα: Συνέντευξη Τύπου της ΚΝΕ για το 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα το πρωί για το 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ από την Οργάνωση Λάρισας της ΚΝΕ.Στη συνέντευξη μίλησε ο Χρήστος Κουβέλας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ και παρόντες ήταν ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ και η Ξένια Βαγενά, στέλεχος της ΚΝΕ. Ο Χρ. Κούβελας είπε συγκεκριμένα:«Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που πρωτοξεκίνησε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή".

Ταξιδεύοντας από το 1975 σε όλη την Ελλάδα, εκεί όπου δουλεύει, μορφώνεται και ζει η νέα γενιά, φτάσαμε στο 2014. Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" έχει αναδειχθεί πλέον σε θεσμό, στο κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα. Το φετινό σύνθημα είναι δανεισμένο από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη: "Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων" (απολογία Ν. Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!". Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα πραγματοποιήσουμε εκατοντάδες εκδηλώσεις σε πόλεις, γειτονιές, χωριά, κορυφώνοντας αυτήν τη δραστηριότητα με τις κεντρικές εκδηλώσεις των μεγάλων πόλεων.

Το ταξίδι του Φεστιβάλ ξεκινάει με ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός για την περιοχή μας. Το 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ "κάνει στάση" φέτος στο Στόμιο της Λάρισας, από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου. Η κόκκινη κατασκήνωση θα φιλοξενήσει χιλιάδες νέους και νέες από όλη την Ελλάδα που θα ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ.

Στη Λάρισα εδρεύει το νέο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ. Το 2014 με πρόταση της συγκυβέρνησης στην ΕΕ, το στρατηγείο ενεργοποιήθηκε, με αφορμή τον έλεγχο και τη διοίκηση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Στόχος τους είναι να αναβαθμιστεί στο άμεσο μέλλον ο ρόλος του νέου ευρωστρατηγείου ενάντια στους λαούς. Είναι η συνέχεια της ενεργού εμπλοκής της χώρας μας στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ (όπως ήταν η προηγούμενη λειτουργία του στρατηγείου καθώς και τα στρατηγεία που λειτουργούσαν σε Τύρναβο και Κουτσόχερο).

Τα Διήμερα της ΚΝΕ για πάνω από 20 χρόνια έχουν καταξιωθεί σε μεγάλο κομμάτι του λαού και της νεολαίας και αποτελούν μια σημαντική αντιιμπεριαλιστική πρωτοβουλία. Οι προορισμοί των Διημέρων όλα αυτά τα χρόνια είναι διαλεγμένοι και με ξεχωριστή σημασία για την εργατική τάξη και το λαό που στενάζει πότε από την καπιταλιστική ανάπτυξη και πότε από την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Από το Νεστόριο, στη Σούδα πέρσι και από την Ακροναυπλία ως τις Πρέσπες, κάθε χρόνο τα Διήμερα της Οργάνωσής μας δίνουν τον τόνο, καλούν το λαό σε επαγρύπνηση απέναντι στα σχέδια των γερακιών του ιμπεριαλισμού, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Καταρρίπτεται ένας μύθος! Η ΕΕ δεν προστατεύει από πολέμους …τους οργανώνει! Από το 2003 έχει εξαπολύσει 31 επεμβατικές αποστολές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Φέτος η απόφαση για διεξαγωγή του Διημέρου στο Στόμιο της Λάρισας δεν έγινε καθόλου τυχαία. Η λειτουργία του Στρατηγείου Επιχειρήσεων της ΕΕ από την αρχή της χρονιάς έρχεται σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα της πίτας και της χασούρας από την κρίση εντείνονται. Σήμερα τσακώνονται μονοπωλιακοί όμιλοι και καπιταλιστικά κράτη μεταξύ τους για το ποιος θα βρεθεί σε ευνοϊκότερη θέση σε φάση ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ στρατιωτικές επεμβάσεις μικρές ή μεγάλες κλιμακώνονται. Αύριο ό,τι δεν λύσουν σε συμφωνίες και συνόδους θα το λύσουν με τα όπλα πιο γενικευμένα από ό,τι τώρα, βουτώντας τους λαούς και τα χέρια τους στο αίμα. Σήμερα, για τα κέρδη τους οι εκμεταλλευτές, μαζί με τις κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους τσακίζουν τα δικαιώματά μας, μας καταδικάζουν στην ανεργία, στην εργασιακή περιπλάνηση. Αύριο, πάλι για τα συμφέροντά τους, θα θελήσουν να μας κάνουν "κρέας" για τα κανόνια τους. Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, όπου ΗΠΑ και ΕΕ μαζί με την καπιταλιστική Ρωσία έχουν βάλει στη μέση το λαό και τον δολοφονούν γιατί η Ουκρανία είναι χώρα-πέρασμα για τη διοχέτευση Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη.

Βλέπουμε πως οι δήθεν δημοκράτες της ΕΕ στηρίζουν ναζιστές στην κυβέρνηση, χρηματοδοτούν με όπλα παραστρατιωτικές ομάδες που δολοφονούν συνδικαλιστές, σχεδιάζουν να βγάλουν στην παρανομία το Ουκρανικό ΚΚ. Παρόμοια κατάσταση βιώνει με όξυνση της έντασης τις τελευταίες μέρες ο λαός του ΙΡΑΚ. Πάνω από 10 χρόνια τώρα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΕΕ και ΗΠΑ, μετά την εγκληματική εισβολή, συνεχίζουν να ματοκυλούν το λαό του Ιράκ χωρίς τέλος. Τα ίδια έγιναν και γίνονται και στη Λιβύη, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ παραμένουν στόχος η Συρία και το Ιράν. 

Δεν παλεύουμε λοιπόν κάτω από ξένη σημαία, κάτω από τη σημαία κανενός ιμπεριαλιστή. Η δική μας σημαία είναι η σημαία του αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του. Για την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών. Για το δικό μας μέλλον, για τις δικές μας ανάγκες στη ζωή.

Στόμιο Λάρισας… Δεν είναι η πρώτη φορά…

2014: Φέτος το Διήμερο επιστρέφει στον τόπο …οργάνωσης του εγκλήματος. Η περιοχή μας αποτέλεσε ορμητήριο για τους πολέμους που διεξήγαγαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ την τελευταία 20ετία.

Άλλες τέσσερις φορές στήθηκε η κόκκινη κατασκήνωση στο Στόμιο. Το Στόμιο είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στη Λάρισα που συνδυάζει βουνό με θάλασσα, ενώ κοντά του βρίσκεται το δέλτα του Πηνειού ποταμού που είναι προστατευμένος υγροβιότοπος του Δικτύου Natura. Ο συγκεκριμένος χώρος που θα φιλοξενήσει το διήμερο της ΚΝΕ (ο χώρος γύρω από το Δημοτικό Κάμπινγκ) μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για να καλύπτει δωρεάν τις ανάγκες για διακοπές, άθληση, ξεκούραση κάθε λαϊκής οικογένειας.

Ήταν το 1994 όταν οι νέοι κομμουνιστές κατασκήνωσαν πρώτη φορά στο Στόμιο, την περίοδο που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ετοίμαζαν το ματοκύλισμα των βαλκανικών λαών και του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Ξανά, το 2001 και το 2002 με την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια στο Ιράκ, αλλά και το 2005 που θα έμπαιναν σε εφαρμογή τα σχέδια για τη λειτουργία του ευρωστρατηγείου στη Λάρισα.

Ταυτόχρονα το Διήμερο αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθούν σημαντικές πλευρές της ιστορίας του εργατικού κινήματος του τόπου μας. Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας είναι ένα κομμάτι ζωντανής ιστορίας της θρυλικής 10ετίας του '40, γεμάτη από αγώνες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Αποτέλεσε σημαντικό πέρασμα για τις δυνάμεις του ΔΣΕ προς το Γράμμο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την ηρωική πορεία των 1.200 άοπλων ανταρτών για 42 ημέρες και τις 23 μάχες που έδωσαν με τον εχθρό, τα 7 σκοτωμένα στελέχη του ΚΚΕ πίσω απ’ το ξωκλήσι του Αϊ-Στάθη στο Μεταξοχώρι το Πάσχα του ’46, το μυστικό τυπογραφείο του ΚΚΕ στα Αμπελάκια και πολλά άλλα.

Για ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου, που φέτος δε θα πάει καθόλου διακοπές, το Διήμερο της ΚΝΕ είναι μια διέξοδος καθώς η συμμετοχή είναι συμβολική και μπορεί να συνδυάσει τη δράση, τη γνώση και την ψυχαγωγία.

Από το Διήμερό μας θέλουμε να ακουστεί παντού σε όλη τη Λάρισα, τη Θεσσαλία, σε όλη την Ελλάδα το σύνθημα: "ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ"! Παλεύουμε και απαιτούμε:
  • Να σταματήσει η λειτουργία του ευρωστρατηγείου στη Λάρισα.
  • Να μη διατεθεί καμία υποδομή που βρίσκεται στη χώρα μας και κανένας φαντάρος για την οργάνωση και το σχεδιασμό πολεμικών επιχειρήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Σας καλούμε όλους να δώσετε το "παρών" στο Στόμιο στις 4-6 Ιουλίου, στη μεγάλη κόκκινη πολιτεία που θα στηθεί με εθελοντική δουλειά και μεράκι από τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ο χώρος που θα φιλοξενηθεί το Διήμερο βρίσκεται δίπλα από το Δημοτικό Κάμπινγκ. Στο χώρο θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία και την ασφαλή διεξαγωγή του Διημέρου μαζί με οργανωμένο ιατρείο και εξειδικευμένο προσωπικό για τους χιλιάδες κατασκηνωτές που θα έρθουν από όλη τη χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στα τηλέφωνα: 2410-251878.

Μπροστά στη διεξαγωγή του 23ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούν οικονομική εξόρμηση για την ενίσχυση και τη στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής και καλούμε όλους τους νέους, τους εργαζόμενους να ενισχύσουν και οικονομικά τη διοργάνωσή του.

Το πρόγραμμα του Διημέρου αναλυτικά έχει ως εξής:

Παρασκευή 4 Ιούλη
17.00 Επίσκεψη στα Αμπελάκια και ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940–49.

21.00 Αφιέρωμα στη μουσική παράδοση της Θεσσαλίας, από τους: Βασίλη Μπαλογιάνη (κλαρίνο), Κώστα Μπαλογιάννη (ακορντεόν), Λευτέρη Γάλλο (βιολί). Ο Σύλλογος Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς.

22.00 Ρεμπέτικο – Λαϊκό Γλέντι, παίζουν οι μουσικοί: Φώτης Παπανικολάου (κιθάρα – τραγούδι), Γιάννης Σωτήρης  (μπουζούκι), Ελισάβετ Ριζαργιώτη  (τραγούδι), Δημήτρης Πατούλιας  (ακορντεόν – τραγούδι), Γιώργος Πατούλιας (κρουστά).

Σάββατο 5 Ιούλη
11.00 Κινητοποίηση στο στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα.

20.30 Πολιτική συγκέντρωση στο χώρο της κατασκήνωσης. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.40 Συναυλία με τους «KollektivA». Την συναυλία θα ανοίξει το μουσικό σχήμα «Εναλλάξ» (Λάρισα).

23.00 Λαϊκό – Ρεμπέτικο Γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ (Θεσσαλονίκη).

Κυριακή 6 Ιούλη
Αναχώρηση κατασκηνωτών

Κατά τη διάρκεια του Διημέρου θα διεξαχθούν τουρνουά ποδοσφαίρου 8x8 και μεικτό τουρνουά (αντρών - γυναικών) Beach Volley 3x3. Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail:
 panagiotis_larissa92@hotmail.com».