Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΠΑΜΕ: Τοίχος στα σχέδια ΕΕ και κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να ορθώσουν τοίχο ανατροπής στα σχέδια της ΕΕ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Να ορθώσουμε τώρα τοίχο ανατροπής στα σχέδια της ΕΕ και κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. 

Τέρμα στις κοροϊδίες και τις αυταπάτες. 


Μέτωπο κι αγώνα ενάντια στην ΕΕ, στους μονοπωλιακούς ομίλους και στα κόμματα τους.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το νομοσχέδιο για την λεγόμενη "μικρή ΔΕΗ", το οποίο θα συζητηθεί στη βουλή στις 2 Ιούλη.
Το νομοσχέδιο προβλέπει:
  • Την δημιουργία θυγατρικής εταιρείας, της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ", η οποία θα πάρει το 30% της παραγωγής και εμπορίας της σημερινής ΔΕΗ και θα πουληθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους
  • Η "μικρή ΔΕΗ" θα παράγει Ηλεκτρική Ενέργεια περίπου 2.318 MW, θα πάρει από τη μητρική εταιρεία πελατολόγιο με 2 εκατ. καταναλωτές οικιακούς και βιομηχανικούς και 3.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ ΑΕ.
  • Θα ακολουθήσει η πώληση ενός ακόμη μέρους (17%) από τη μητρική εταιρεία σε «στρατηγικό επενδυτή».
Το νομοσχέδιο αυτό είναι συνέχεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε πολύ πριν τα μνημόνια και υπηρετεί την στρατηγική της Ε.Ε για την πλήρη απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Από την μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις επιπτώσεις τις βιώνουν τα λαϊκά στρώματα με τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και πάνω από 350.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Ήδη έχουν προγραμματιστεί αυξήσεις για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά (καταναλώσεις μέχρι 800kwh) από 1 ΙΟΥΛΗ.

Την πληρώνουν και οι εργαζόμενοι του κλάδου της Ηλεκτρικής Ενέργειας με τη συρρίκνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την κατάργηση της σταθερής εργασίας, την άνθηση των εργολαβιών με μεροκάματα πείνας και απλήρωτης εργασίας.

Τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων της ΔΕΗ θα χτυπηθούν ακόμα πιο βάναυσα, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ισχύσουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η κερδοφορία των μονοπωλίων, στα οποία θα παραδοθεί ολοκληρωτικά ο ενεργειακός τομέας, απαιτεί αυξήσεις στις τιμές της kwh και μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί και η ανάλογη πείρα από τις άλλες ΔΕΚΟ δεν αφήνει χώρο για αυταπάτες.

Συνυπεύθυνοι σε αυτή την πορεία είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) στην ΔΕΗ που σε όλες τις φάσεις της ιδιωτικοποίησης, έβαλε πλάτη να προχωρήσει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης (από το 1999 που ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος μέχρι πρόσφατα στο νόμο που προβλέπει τον διαχωρισμό της ΔΕΗ).

Δημιούργησε αυταπάτες λέγοντας ότι μπορεί να εφαρμοστεί η απελευθέρωση της αγοράς και ταυτόχρονα να έχουμε φτηνό ρεύμα για τους καταναλωτές και δικαιώματα για τους εργαζόμενους στην ενέργεια.

Σήμερα καλούν σε μέτωπο ενάντια στο νόμο για την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» αλλά δεν λένε κουβέντα για την απελευθέρωση, την ιδιωτικοποίηση που μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει, για τα μονοπώλια που ήδη ελέγχουν μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας αφορά όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά συνολικά να ορθώσουμε τοίχο αντίστασης και ανατροπής ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για την μικρή ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα ο αγώνας πρέπει να βάλει στο στόχαστρο του ολόκληρη την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας που προωθείται εδώ και χρόνια από την Ε.Ε και τις ελληνικές κυβερνήσεις με την αρωγή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Η λύση προς όφελος του λαού είναι η πρόταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, για ενέργεια κοινωνικό αγαθό κόντρα στην Ε.Ε. και τις κατευθύνσεις της. Για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.

Σε ένα τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα: φτηνό ρεύμα για το λαό, εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ενέργεια, μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων.

Με αυτή τη γραμμή πάλης, ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ σήμερα μπορεί να αποκτήσει την αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων, να έχει νικηφόρα προοπτική και να εμποδίσει τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης».